ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Απαγορευμένη πόλη τις νύχτες η Θεσσαλονίκη – Ποιες περιοχές μπαίνουν στο «κόκκινο»

Κορωνοϊός: Απαγορευμένη πόλη τις νύχτες η Θεσσαλονίκη – Ποιες περιοχές μπαίνουν στο «κόκκινο»
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Giannis Papanikos

Με την πληρότητα στις ΜΕΘ-COVID να έχει ξεπεράσει το 90%, νέα δεδομένα θα ισχύουν από τα ξημερώματα της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη. Οι συνεχώς αυξητικές τάσεις στους επιδημιολογικούς δείκτες οδήγησαν την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στην εισήγηση για μερική επιστροφή απαγορεύσεων, με στόχο την ανάσχεση της διασποράς του νέου κορωνοϊού.

Το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο σε συνδυασμό με την πίεση στο σύστημα υγείας δεν άφησε περιθώριο σε κυβέρνήση και ειδικούς για την περίπτωση της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα την υιοθέτηση νέων περιοριστικών μέτρων, που θα ισχύουν από αύριο, Παρασκευή 1η Οκτωβρίου και ώρα 06.00 έως την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου και ώρα 6:00.

Στο «κόκκινο» επίπεδο 4 του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης, ενώ παρατείνεται η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας, Καστοριάς, Ξάνθης και Δράμας, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Η εν λόγω απόφαση ελήφθη μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοΐου Covid-19 στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση. Παράλληλα, η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας εντάσσεται στο «πορτοκαλί» επίπεδο 3.

Τι προβλέπεται για τις περιοχές που μπαίνουν στο «κόκκινο»

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Yπενθυμίζεται ότι τόσο στις «κόκκινες» περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των 20 ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο.

Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

Σήμα κινδύνου για «έξαρση» της πανδημίας

Τη θέση της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνας Παπαευαγγέλου, ότι στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη υπάρχουν αυξητικές τάσεις στον αριθμό των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, επιβεβαίωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Το ECDC κάνει λόγο για υψηλό κίνδυνο σημαντικής αύξησης κρουσμάτων, νοσηλειών και θνητότητας από τώρα έως το τέλος Νοεμβρίου, γεγονός που υποδεικνύεται και από μια νέα γρήγορη εκτίμηση κινδύνου (rapid risk assessment) του ιού SARS-CoV-2 που δημοσιεύθηκε σήμερα, Πέμπτη, από το ECDC.

Ο κίνδυνος να σημειωθεί σημαντική άνοδος των κρουσμάτων, των νοσηλειών και της θνητότητας για τους επόμενους δύο μήνες παραμένει, λόγω της πολύ υψηλής κυκλοφορίας του ιού και τα πλήρως εμβολιασμένα ευάλωτα άτομα εξακολουθούν να κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν λοίμωξη με σοβαρά αποτελέσματα.

Μέχρι στιγμής, μόνο το 61% του συνολικού πληθυσμού στην ΕΕ/ΕΟΧ έχει εμβολιαστεί πλήρως και μόνο τρεις χώρες (Μάλτα, Πορτογαλία, Ισλανδία) έχουν εμβολιάσει περισσότερο από το 75% του συνολικού πληθυσμού τους. Υπάρχει σημαντική διακύμανση στην παροχή εμβολίων σε χώρες και εντός περιφερειών, με αποτέλεσμα μεγάλες αναλογίες του πληθυσμού ΕΕ/ΕΟΧ να παραμένουν επιρρεπείς σε λοίμωξη.

«Οι προβλέψεις δείχνουν ότι ένας συνδυασμός υψηλής κάλυψης εμβολιασμού και αποτελεσματικής μείωσης των επαφών είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του κινδύνου μεγάλου βάρους της Covid-19 στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης αυτό το φθινόπωρο» τονίζει η διευθύντρια του ECDC 'Αντρεα Αμμόν.

Προσθέτει ότι «οι χώρες πρέπει να προσπαθούν συνεχώς να αυξάνουν την κάλυψη εμβολιασμού σε όλες τις επιλέξιμες ηλικιακές ομάδες, ανεξάρτητα από τα τρέχοντα επίπεδα κάλυψης εμβολιασμού, για να περιορίσουν το βάρος των λοιμώξεων που θέτει η μετάλλαξη Δέλτα. Ανάλογα με την τοπική επιδημιολογική κατάσταση, μπορεί ακόμη να χρειάζονται μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις μέχρι το τέλος Νοεμβρίου».

Οι χώρες με υψηλότερη κάλυψη εμβολιασμού για την Covid-19 στο σύνολο του πληθυσμού διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να βιώσουν έντονο κύμα κρουσμάτων, νοσηλείας και θνητότητας από τώρα έως τα τέλη Νοεμβρίου, εκτός εάν σημειωθεί ραγδαία μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου λόγω της εξασθένησης της ανοσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ