ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Παπαευαγγέλου: Αυξημένα κρούσματα σε παιδιά σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη

Κορωνοϊός - Παπαευαγγέλου: Αυξημένα κρούσματα σε παιδιά σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη
INTME/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την εκτίμηση ότι τα σχολεία αποτελούν τον «καθρέφτη» της εκάστοτε κοινότητας, το οποίο συνεπάγεται ότι σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη (Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη), υπάρχουν αυξημένα κρούσματα Covid 19 στις σχολικές μονάδες, εξέφρασε την Πέμπτη η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών στο υπουργείο Υγείας για τη νόσο Covid 19.

Από την πλευρά της, η κυρία Παπαευαγγέλου επισήμανε ότι παρατηρείται μία αύξηση νέων κρουσμάτων αλλά και θανάτων στην ηλικιακή ομάδα 55 - 64 ετών.

«Οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών έχουν κατά είκοσι φορές περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν ΜΕΘ και 12 φορές να χάσουν τη ζωή τους», σημείωσε.

Υπογράμμισε ότι το επιδημιολογικό φορτίο σε Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο.

Σε ό,τι αφορά την εξάπλωση της πανδημίας στα παιδιά σχολικής ηλικίας, η κυρία Παπαευαγγέλου ένα στα τρία νέα κρούσματα αφορά σε παιδιά ηλικίας κάτω των 17 ετών.

Όπως ανέφερε, η πορεία πορεία της πανδημίας στη χώρα ήταν πτωτική κατά 7%.

Μαζί με την Κύπρο είμαστε από τις χώρες της ΕΕ με τα περισσότερα τεστ ανά 100.000 πληθυσμού και ο δείκτης θετικότητας έχει μειωθεί.

Η ίδια έκανε έκκληση για εμβολιασμό, λέγοντας ότι «κανείς δεν είναι άτρωτος».

Μαγιορκίνης: Σε συρρίκνωση η πανδημία στη χώρα μας

«Σε φάση συρρίκνωσης βρίσκεται η πανδημία στην Ελλάδα, για πέμπτη συνεχή εβδομάδα, με σχετική σταθερότητα ωστόσο στην πίεση που υφίσταται το σύστημα υγείας», ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Δυστυχώς», όπως είπε, «οι προβλέψεις των επιστημόνων για επιδείνωση της επιδημίας με την πτώση της θερμοκρασίας στα βόρεια επαληθεύεται και σε κάποιες από αυτές τις περιοχές υπάρχει σχετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Επανέλαβε ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας παραμένει η αύξηση των εμβολιασμών. Σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται σε επιβαρυμένες περιοχές, είπε ότι είναι ικανοποιητικά, λέγοντας μάλιστα ότι δεν αναμένεται να υπάρξει αύξηση της πίεσης που παρατηρήθηκε πέρυσι».

Η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα

Ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε βελτίωση. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 10% λιγότερες διαγνώσεις. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε μείωση για τρίτη εβδομάδα με περίπου 17%, λιγότερους θανάτους από την προηγούμενη εβδομάδα.

Σχετικά σταθερή εμφανίζεται, όμως, η πίεση στο σύστημα υγείας. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε περίπου 3%, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid υποχωρεί σε λιγότερες από 200 ανά ημέρα. Το ισοζύγιο εισιτηρίων - εξιτηρίων παρέμεινε κάτω από το 1 μεσοσταθμικά.

Στοιχεία για τα self-tests

Σχετικά με την παρέμβαση Δημόσιας Υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-tests μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 50,8 εκατομμύρια συσκευές σε περίπου 4,7 εκατομμύρια πολίτες. Έχουν γίνει 38,5 εκατομμύρια ηλεκτρονικές δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματίες υγείας είναι 109.000.

Η πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 234 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 4,78 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα. Ο ρυθμός νέων διαγνώσεων δείχνει πτωτική τάση με 10% μείωση εντός της τελευταίας εβδομάδας. Καταγράφηκαν περίπου 454.000 διαγνώσεις ανά ημέρα. Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε επίσης μείωση της τάξεως του 7% και καταγράφηκαν περίπου 7.500 ανά ημέρα. Η επιδημία στην Ευρώπη την τελευταία εβδομάδα δείχνει μικρή τάση επιδείνωσης. Παρατηρήθηκε 6% αύξηση τόσο στις διαγνώσεις όσο και στους θανάτους.

Πιο συγκεκριμένα ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων κινείται στο επίπεδο των 124.000 διαγνώσεων ανά ημέρα, ενώ ο ρυθμός των θανάτων αυξήθηκε σε περίπου 1.800 ανά ημέρα. Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες οι 24 έδειξαν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης.

ΕΟΔΥ: 2.232 νέα κρούσματα και 33 θάνατοι - Στους 326 οι διασωληνωμένοι

Ανησυχητικά παραμένουν τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, με τους ειδικούς να επισημαίνουν την ανάγκη θωράκισης -μέσω του εμβολιασμού- παιδιών και εφήβων, που πλέον αποτελούν περίπου το 30% των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, σήμερα Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε:

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.232, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 655.767 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 50.9% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 71 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.205 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 33, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.828 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 326 (64.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 79.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 293 (89.88%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 33 (10.12%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.160 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 158 (ημερήσια μεταβολή -23.3%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 177 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ