ΕΛΛΑΔΑ

Δημήτρης Κουφοντίνας: Εισαγγελική πρόταση για απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισής του

Δημήτρης Κουφοντίνας: Εισαγγελική πρόταση για απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισής του
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS

Η εισαγγελέας Λαμίας εισηγήθηκε την Πέμπτη την απόρριψη του αιτήματος για την υπό όρους αποφυλάκιση του πολυϊσοβίτη και καταδικασμένου για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος κρατείται στις φυλακές Δομοκού.

Υπενθυμίζεται ότι ο «Λουκάς» της «17 Νοέμβρη» είχε αιτηθεί από τις 18 Αυγούστου την υφ’ όρων απόλυσή του.

Την τελική απόφαση αναμένεται να λάβει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας, ενώ η κρίση των δικαστών θεωρείται σημαντική, καθώς αναμένεται να δημιουργήσει δεδικασμένο για τους υπόλοιπους τέσσερις πολυϊσοβίτες της 17 Νοέμβρη.

Σημειώνεται ότι βάσει του Ποινικού Κώδικα, οι πολυϊσοβίτες δύνανται να αποφυλακιστούν με όρους, εφόσον έχουν εκτίσει 25 χρόνια εγκλεισμού.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας σε 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για 11 δολοφονίες, απόπειρες ανθρωποκτονίας, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη οπλοκατοχή και προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών.

Στις αρχές του χρόνου είχε πραγματοποιήσει απεργία πείνας κατά της μεταγωγής του στις φυλακές Δομοκού και τότε η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, είχε δηλώσει «Γιατί κάνει απεργία πείνας αφού έχει το δικαίωμα άπο τον Σεπτέμβριο να καταθέσει αίτηση αποφυλάκισης».

Η απεργία πείνας

Στις 23 Απριλίου απορρίφθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η αίτηση του Δημήτρη Κουφοντίνα, με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση της Σοφίας Νικολάου, κατά της μεταγωγής του στις φυλακές Δομοκού.

Η αίτηση απερρίφθη ως απαράδεκτη, ελλείψει δικαιοδοσίας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο την Μαίρη Σαρπ και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ευθύμιο Αντωνόπουλο με την υπ΄ αριθμ. 582/2021 απόφασή της έκρινε οι προσβαλλόμενες με την κρινόμενη αίτηση πράξεις και παράλειψη εκφεύγουν της δικαιοδοσίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, για το λόγο δε αυτόν η εν λόγω αίτηση απερρίφθη ως απαράδεκτη και αρμόδια είναι τα Ποινικά Δικαστήρια.

Ακόμη, σημειώνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας ότι «κατά την ειδικότερη έννοια του άρθρου 96 παρ. 1 του Συντάγματος, τα ποινικά δικαστήρια, στη δικαιοδοσία των οποίων ανήκει η τιμωρία των εγκλημάτων και η λήψη όλων των μέτρων που προβλέπουν οι ποινικοί νόμοι, είναι αρμόδια για την εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων τόσο κατά το στάδιο της προδικασίας και της κύριας ενώπιόν τους διαδικασίας, όσο και κατά το στάδιο της εκτέλεσης των ποινικών αποφάσεων και της έκτισης των ποινών που επιβάλλονται με αυτές, κατά το οποίο ολοκληρώνεται η απονομή της ποινικής δικαιοσύνης από την άποψη της πραγματοποίησης της ποινικής αξίωσης της πολιτείας, καθώς και από την άποψη της ειδικής πρόληψης των εγκλημάτων στο πρόσωπο του καταδίκου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ