ΕΛΛΑΔΑ

Βασιλακόπουλος: Φόβοι να ξαναζήσουμε τα περσινά στη Θεσσαλονίκη

Βασιλακόπουλος: Φόβοι να ξαναζήσουμε τα περσινά στη Θεσσαλονίκη
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ

Το καμπανάκι του κινδύνου για τη Θεσσαλονίκη κρούει ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Όπως εκτιμά ο καθηγητής, υπάρχει κίνδυνος να ξαναζήσουμε τα περσινά στην συμπρωτεύουσα, την ώρα που έχει «κοκκινίσει» επιδημιολογικά η Βόρεια Ελλάδα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφέρει: «Αν οι Βορειοελλαδίτες φίλοι μας εμβολιαστούν γρήγορα και τηρήσουν τα μέτρα, προφανώς και δεν θα υπάρξει πρόβλημα εκεί θα υπάρξει αποκλιμάκωση, εάν δεν εμβολιαστούν γρήγορα, θα υπάρξει» σημείωσε.

«Τις τελευταίες εβδομάδες κατ’ ουσίαν η επιδημία βρίσκεται σε ύφεση στην Ελλάδα μεσοσταθμικά, άλλα σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όντως υπάρχει πρόβλημα χωρίς σοβαρή εμβολιαστική κάλυψη, τόσο χαμηλά όσο στο 40%, με 45% δεν υπάρχει τείχος ανοσίας» ξεκαθάρισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Όπως επισήμανε, «η αντιμετώπιση της πανδημίας η πιο συμμετοχική διαδικασία, στην κοινωνία δε φτάνουν μόνο οι γιατροί και οι κυβερνήσεις, καθένας από εμάς πρέπει να συμμετάσχει στην αντιμετώπιση».

«Οι νεκροί είναι αρκετοί, όχι τόσο όσοι ήταν, με αυτά τα κρούσματα είχαμε 100 περίπου νεκρούς, τώρα έχουμε 30 για να καταλάβετε τη σημασία του εμβολιασμού» διευκρίνισε.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, χώρες όπως η Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία πάνε τόσο καλύτερα γιατί έχουν 15% με 20% παραπάνω ποσοστό εμβολιασμού.

«Να μην φοβάται ο κόσμος να κάνει την τρίτη δόση όσοι πρέπει να πάνε να την κάνουν για να προστατευθούν καλύτερα» υπογράμμισε.

Στο «κόκκινο» Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χαλκιδική και Κιλκίς

Στο «κόκκινο» επίπεδο μπήκαν οι Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης, προκειμένου να περιοριστεί η μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού που καταγράφεται στις συγκεκριμένες περιοχές.

Από σήμερα, Παρασκευή 1 Οκτωβρίου τίθενται σε εφαρμογή τα μέτρα τύπου mini lockdown που επιβάλλονται στις περιοχές που εντάσσονται στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του Επιδημιολογικού Χάρτη.

Την ίδια στιγμή παρατείνεται η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας, Καστοριάς, Ξάνθης και Δράμας, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοΐου Covid-19 στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση.

Παράλληλα, η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας εντάσσεται στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί).

Ποια μέτρα ισχύουν

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Yπενθυμίζεται ότι τόσο στις «κόκκινες» περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των 20 ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο.

Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ