ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Θεσσαλονίκη: Στον «πάγο» η νυχτερινή ζωή μετά την «έκρηξη» της πανδημίας

Κορωνοϊός - Θεσσαλονίκη: Στον «πάγο» η νυχτερινή ζωή μετά την «έκρηξη» της πανδημίας
AP Photo/Giannis Papanikos

Την πρώτη βραδιά με μέτρα περιοριστικού χαρακτήρα περνάει η Θεσσαλονίκη, η οποία εντάχθηκε από σήμερα, Παρασκευή και για μια βδομάδα -έως την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου και ώρα 6:00-, στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του Επιδημιολογικού Χάρτη, εξαιτίας της μεγάλης διασποράς του κορωνοϊού που καταγράφεται στην περιοχή.

Έτσι, σύμφωνα με τα μέτρα που προβλέπονται σε όσες περιοχές μπαίνουν στο κόκκινο, από σήμερα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

Επιπλέον, απαγορεύεται η μουσική καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Τόσο στις «κόκκινες» περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των 20 ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο.

Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

Οι συνεχώς αυξητικές τάσεις στους επιδημιολογικούς δείκτες οδήγησαν την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στην εισήγηση για μερική επιστροφή απαγορεύσεων, με στόχο την ανάσχεση της διασποράς του νέου κορωνοϊού.

Εξάλλου, όπως ανέφερε η καθηγήτρια, Βάνα Παπαευαγγέλου, στην χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Μακεδονία, η πληρότητα των ΜΕΘ φτάνει πλέον το 90% τονίζοντας ότι είμαστε ακόμα στην αρχή του φθινοπώρου. Παράλληλα, εξακολουθούν να παραμένουν χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού στη Βόρεια Ελλάδα.

«Καμπανάκι» ειδικών

Μάλιστα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης και ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος εκτίμησαν σήμερα πως ο χειμώνας θα είναι δύσκολος για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι η χθεσινή εφημερία στο νοσοκομείο έκλεισε όχι μόνο με εισαγωγές ασθενών από τη Θεσσαλονίκη αλλά και από νοσοκομεία των γύρω περιφερειών «τα οποία γεμίζουν σιγά –σιγά».

«Είμαστε σχεδόν στο 100% της διαθεσιμότητας» τόνισε ο κ. Καπραβέλος και πρόσθεσε ότι τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στη Βόρεια Ελλάδα δημιουργούν την ανησυχία για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα στα νοσοκομεία.

Ο κ. Τζανάκης πρόσθεσε ότι ενώ οι περιοχές αυτές έχουν θύματα ή περιστατικά σοβαρής νόσησης σε κάθε γειτονιά, οι άνθρωποι δεν πείθονται να εμβολιαστούν, καθοδηγούμενοι είτε από ένα προσωπικό τρόπο ζωής, είτε από ανθρώπους με ιδιοτελείς σκοπούς που τους παρασέρνουν.

Το καμπανάκι του κινδύνου για τη Θεσσαλονίκη έκρουσε και ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Όπως εκτιμά ο καθηγητής, υπάρχει κίνδυνος να ξαναζήσουμε τα περσινά στην συμπρωτεύουσα, την ώρα που έχει «κοκκινίσει» επιδημιολογικά η Βόρεια Ελλάδα.

«Αν οι Βορειοελλαδίτες φίλοι μας εμβολιαστούν γρήγορα και τηρήσουν τα μέτρα, προφανώς και δεν θα υπάρξει πρόβλημα εκεί θα υπάρξει αποκλιμάκωση, εάν δεν εμβολιαστούν γρήγορα, θα υπάρξει» σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Τις τελευταίες εβδομάδες κατ’ ουσίαν η επιδημία βρίσκεται σε ύφεση στην Ελλάδα μεσοσταθμικά, άλλα σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όντως υπάρχει πρόβλημα χωρίς σοβαρή εμβολιαστική κάλυψη, τόσο χαμηλά όσο στο 40%, με 45% δεν υπάρχει τείχος ανοσίας» ξεκαθάρισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Οι παρελάσεις

Η επιδημιολογική κατάστασης στη Θεσσαλονίκη έχει αναβαθμίσει το επίπεδο του συναγερμού στο υπουργείο Υγείας και στους λοιμωξιολόγους που εξετάζουν το ενδεχόμενο να εισηγηθούν μέτρα προς την κυβέρνηση ενόψει της 28ης Οκτωβρίου. Στην κυβέρνηση παρακολουθούν τα δεδομένα που επικρατούν στην περιοχή σημειώνοντας ότι προς ώρας δεν τίθεται κανένα ζήτημα ματαίωσης των εορταστικών εκδηλώσεων.

Επιπλέον, κυβέρνηση και ειδικούς ανησυχεί η επανάληψη των φαινόμενων συνωστισμού κατά την περσινή δοξολογία για τον πολιούχο της Θεσσαλονίκης που λειτούργησε ως ακόμη μια εστία υπερμετάδοσης του ιού, οδηγώντας στις ανεξέλεγκτες, υγειονομικά καταστάσεις που καταγράφηκαν.

Έτσι, εάν οι επιδημιολογικοί δείκτες διατηρηθούν στο «κόκκινο» τότε στη φαρέτρα των λοιμωξιολόγων βρίσκεται πάντοτε η εισήγηση για αναβολή της στρατιωτικής και μαθητικής παρέλασης. Αντιστοίχως ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου, να πραγματοποιηθεί υπό δρακόντεια υγειονομικά πρωτόκολλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ