ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΕΔΗΝ: «Γονατίζουν» τα νοσοκομεία Θεσσαλονίκης - Σε αναστολή εργασίας 750 υγειονομικοί

ΠΟΕΔΗΝ: «Γονατίζουν» τα νοσοκομεία Θεσσαλονίκης - Σε αναστολή εργασίας 750 υγειονομικοί
AP Photo

Την άρση του μέτρου της αναστολής εργασίας ζητά η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλοντας ότι αυτό ευθύνεται για την οριακή κατάσταση που έχουν περιέλθει τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, 750 υγειονομικοί εκ των οποίων 230 με ειδίκευση που μπορούν να στελεχώσουν τις ΜΕΘ, βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Όπως σημειώνει, τα σχέδια για την αναπλήρωση των κενών δεν πραγματοποιήθηκαν με αποτέλεσμα σήμερα τα νοσοκομεία να βρίσκονται στο «κόκκινο» με «λιγότερο του ενός τετάρτου κίνησης ασθενών με κορωνοιό».

Μάλιστα ο κ. Γιαννάκος, επιχειρεί μια σύγκριση των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης σήμερα, σε σχέση με εκείνον που νοσηλεύονταν στο τρίτο κύμα της πανδημίας.

«Στη κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας τα τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία της πόλης (Ιπποκράτειο, ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου, Παπανικολάου) νοσήλευαν σε απλές κλίνες πάνω από 200 ασθενείς με κορωνοιό το καθένα και τώρα νοσηλεύουν περί τους 50 το καθένα», αναφέρει και συνεχίζει:

«Το Νοσοκομείο Αγιος Παύλος είχε μετατραπεί σε νοσοκομείο αποκλειστικά για περιστατικά κορωνοϊού και τώρα δεν νοσηλεύει κανένα περιστατικό κορωνοιού. Το Νοσοκομείο Γεννηματάς νοσήλευε περί τους 100 ασθενείς με κορωνοιό και τώρα κανέναν. Το Νοσοκομείο Αγιος Δημήτριος νοσήλευε πάνω από 60 ασθενείς με κορωνοιό και τώρα κανέναν σε απλές κλίνες. Οι εισαγωγές στα εφημερεύοντα νοσοκομεία κάθε ημέρα σήμερα είναι περί τους 25 ασθενείς με κορωνοϊό και στη κορύφωση του τρίτου κύματος πάνω από 100 κάθε ημέρα», αναφέρει.

Η κατάσταση στις ΜΕΘ

Σε ότι αφορά τις μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ο κ. Γιαννάκος σημειώνει ότι στις ΜΕΘ Θεσσαλονίκης λειτουργούσαν 193 κλίνες για κορωνοϊό και τώρα λειτουργούν 71 κλίνες.

Στο νοσοκομείο Παπανικολάου σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, «υπάρχουν 9 κλίνες ΜΕΘ από δωρεά που δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού».

«Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στις γενικές ΜΕΘ που είναι γεμάτες οι κλίνες. Η Θεσσαλονίκη έχει μπει στο "κόκκινο" γιατί δεν υπάρχουν εφεδρείες στο σύστημα όπως στο τρίτο κύμα καθώς 750 συνάδελφοι τέθηκαν σε αναστολή καθηκόντων εκ των οποίων οι 230 με ειδίκευση που θα μπορούσαν να στελεχώσουν ΜΕΘ», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος.

«Τα περιφερειακά νοσοκομεία της Μακεδονίας δεν έχουν αναπτύξει κλίνες ΜΕΘ και διακομίζουν τα διασωληνωμένα περιστατικά στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που οι ΜΕΘ κορωνοιού και γενικών περιστατικών είναι γεμάτες», συνεχίζει και προσθέτει:

«Συμπτύχθηκαν ήδη κλινικές γενικών περιστατικών, αναστέλλονται χειρουργεία, γενικά περιστατικά εισάγονται σε δημόσια νοσοκομεία και φεύγουν την ίδια ώρα σε ιδιωτικές κλινικές λόγω ελλείψεων προσωπικού».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης νέων κλινών για νοσηλεία περιστατικών κορωνοϊού, ή νέων κλινών ΜΕΘ λόγω έλλειψης προσωπικού που προήλθε από τις αναστολές εργασίας. Εάν αυτό συμβεί θα είναι πολύ επικίνδυνο για τα γενικά περιστατικά».

«Θα πρέπει άμεσα να αρθούν οι αναστολές εργασίας. Με μέτρα προστασίας και δύο rapid test την εβδομάδα το σύστημα δεν κινδυνεύει. Τι κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με κορωνοϊό εάν περιθάλπονται από ανεμβολίαστους συναδέλφους;», καταλήγει σημειώνοντας πως οι υγειονομικοί με 95% ποσοστό εμβολιασμού στοχοποιήθηκαν ως επικίνδυνοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ