ΕΛΛΑΔΑ

Θεοδωρίδου στο CNN Greece: Τα διαφορετικά εμβόλια κάνουν καλύτερη ανοσοποίηση

Θεοδωρίδου στο CNN Greece: Τα διαφορετικά εμβόλια κάνουν καλύτερη ανοσοποίηση
INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την πεποίθηση ότι ένα ετερόλογο εμβόλιο πραγματοποιεί καλύτερη ανοσοποίηση στον οργανισμό, εξέφρασε η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών ομότιμη καθηγήτρια παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου στην ενημέρωση του υπουργείου υγείας της Δευτέρας 4 Οκτωβρίου.

Υπάρχουν κράτη που προχωρούν στην πραγματοποίηση τρίτης δόσης με ομόλογο εμβόλιο δηλαδή με το εμβόλιο που πραγματοποίησαν οι πολίτες στην πρώτη και δεύτερη δόση, τόνισε η καθηγήτρια, προσθέτοντας ωστόσο, ότι σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, φαίνεται ότι υπάρχει καλύτερη ανοσοποίηση εάν η τρίτη δόση γίνει με διαφορετικό εμβόλιο από τις δυο πρώτες δόσεις.

Είναι γνωστό όπως έχει ανακοινώσει σε προηγούμενο χρόνο η εθνική επιτροπή εμβολιασμών, αλλά και ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ότι η τρίτη δόση στις ομάδες των πολιτών θα γίνει με το εμβόλιο μοριακής τεχνολογίας της Pfizer, ενώ θα ακολουθήσουν και οι άλλες εταιρίες στη συνέχεια.

Από την πλευρά του ο κύριος Θεμιστοκλέους τόνισε σήμερα, ότι μέχρι στιγμής έχουν κλειστεί 84.000 ραντεβού για την υλοποίηση της τρίτης δόσης εκ των οποίων έχουν υλοποιηθεί πάνω από 46.000 εμβολιασμοί.

Ειδικότερα, 20.000 με 25.000 πολίτες οι οποίοι είναι σε ανοσοκαταστολή έχουν πραγματοποιήσει την τρίτη δόση εμβολιασμού, ενώ οι υπόλοιπες ομάδες είναι πολίτες άνω των 60 ετών και υγειονομικοί.

Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με την απόφαση του Ισραήλ να εμβολιαστεί συνολικά με την τρίτη δόση ο γενικός πληθυσμός,η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι κάποια κράτη ήδη το εφαρμόζουν, όπως οι ΗΠΑ.

Το ερώτημα είναι πόσο χρειάζεται μία τρίτη δόση στο γενικό πληθυσμό πρόσθεσε με νόημα η κυρία Θεοδωρίδου. Πρόσθεσε ακόμη την γνωστή ρήση του παγκόσμιου οργανισμού υγείας,«κανείς δεν είναι ασφαλής έως ότου όλοι ασφαλείς».

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου, ο υπουργός υγείας σε Θάνος Πλεύρης, αναμένεται να ανακοινώσει σειρά μέτρων τα οποία θα αφορούν περισσότερες ελευθερίες στους εμβολιασμένους.

Κάποιος πολίτης που είναι εμβολιασμένος, θα φτάνει πιο κοντά στην φυσιολογική ζωή επεσήμανε εμφατικά ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κ. Θεμιστοκλέους.

Το μεγάλο ζητούμενο πάντως σε κάθε περίπτωση, είναι να μην δημιουργηθούν ανισότητες σε μία κοινωνία που ήδη εμφανίζει διχασμό στο θέμα της δημόσιας υγείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ