ΕΛΛΑΔΑ

Θεοδωρίδου: Έκκληση για εμβολιασμό κατά της γρίπης και του κορωνοϊού - Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Θεοδωρίδου: Έκκληση για εμβολιασμό κατά της γρίπης και του κορωνοϊού - Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Για την εκστρατεία εμβολιασμού έναντι του ιού της γρίπης μίλησε εκτενώς η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. Όπως σημείωσε, το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με αυτό του κορωνοϊού, τονίζοντας την ανάγκη ανοσοποίησης έναντι της γρίπης, από τον Νοέμβριο.

«Πριν λίγες ημέρες, στις 30 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την έναρξη της εμβολιαστικής περιόδου για τον ιό της γρίπης. Όπως ξέρετε, από την 1η Οκτωβρίου το εμβόλιο της γρίπης συνταγογραφείται και μέσω της συνταγογράφησης δημιουργείται ένα ηλεκτρονικό μητρώο το οποίο είναι πολύτιμο εργαλείο για την πληροφόρηση σχετικά με την εμβολιαστική κάλυψη για το εμβόλιο της γρίπης», είπε αρχικά η κυρία Θεοδωρίδου.

«Τους χειμερινούς μήνες έχουμε την κυκλοφορία πολλών αναπνευστικών ιών, του ιού της γρίπης και εδώ και δύο χρόνια έχουμε και την συνκυκλοφορία του νέου κορωνοϊού. Από την αρχή υπήρξε μια μεγάλη ανησυχία για το ποια μπορούσε να είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών των δύο λοιμώξεων. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε μία σαφή γνώση σε τι βαθμό μπορεί να επηρεάσει η μία λοίμωξη την άλλη», συνέχισε.

«Όμως γνωρίζουμε ότι την προηγούμενη χρονιά είχαμε την ευτυχία η κινητικότητα του ιού της γρίπης στη χώρα μας να είναι εξαιρετικά χαμηλή, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην εφαρμογή με μεγάλη πειθαρχεία των μέτρων ατομικής υγιεινής, την αποφυγή του συγχρωτισμού, των ταξιδιών και όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον Covid-19».

Επιδημιολογικά η γρίπη κορυφώνεται τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, επομένως «τα άτομα που πρέπει να εμβολιαστούν για την γρίπη θα πρέπει να είναι ήδη ανοσοποιημένα από τον Νοέμβριο» τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

«Tο εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με αυτό του κορωνοϊού», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου.

«Όποιος πρέπει να εμβολιαστεί για τη γρίπη δεν θα πρέπει να κάνει χρονολογικό σταυρόλεξο για τον εμβολιασμό του σε σχέση με τα άλλα εμβόλια (πχ. πνευμονιόκοκκος). Μπορεί και την ίδια ημέρα, την επόμενη, μετά από τρεις ημέρες. Όσα ακούγονται για μετά από 15 ή 23 ημέρες δεν ευσταθούν επιστημονικά», πρόσθεσε.

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα για τη γρίπη

Πρόκειται, σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, για ομάδες αυξημένου κινδύνου λόγω επιπλοκών από τη λοίμωξη του ιού της γρίπης:

  • Άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών
  • Παιδιά άνω των 6 μηνών και ενήλικες με υποκείμενα προβλήματα
  • Έγκυες, με τον εμβολιασμό να συστήνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης
  • Άτομα με παθολογική παχυσαρκία, είτε ενήλικες είτε παιδιά
  • Παιδιά που λαμβάνουν θεραπεία με ασπιρίνη
  • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά ηλικίας μικρότερης των 6 μηνών, ή άλλα ευάλωτα άτομα
  • Κλειστοί πληθυσμοί (πχ στρατιωτικές σχολές)
  • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας
  • Κέντρα διαμονής προσφύγων και μεταναστών
  • Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό

Πότε μπορεί να εμβολιαστεί για τη γρίπη θετικό κρούσμα

Η Μαρία Θεοδωρίδου περιέγραψε και τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση θετικού κρούσμαος ή στενής επαφής. Ασυμπτωματικά άτομα που έχουν θετικό εργασηριακό έλεγχο (για τον κορωνοϊό), εμβολιάζονται μόλις ολοκληρώσουν τον χρόνο απομόνωσης.

Ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με θετικό κρούσμα και το τεστ τους βγήκε αρνητικό, μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.

Τέλος, συμπτωματικοί ασθενείς Covid πρέπει να αναβάλουν τον εμβολιασμό τους για την γρίπη ώσπου ολοκληρωθεί η απομόνωση και να υφεθούν τα συμπτώματά τους.

Δεν θα πρέπει να εφησυχάσουμε για την γρίπη, είπε η πρόεδρος της Επιτροπής κλείνοντας την τοποθέτησή της. Έχουμε μειωμένη ανοσία, σχετική χαλάρωση των μέτρων είτε λόγω κόπωσης, είτε λόγω υπερβολικής εμπιστοσύνης ότι μέχρι τώρα έχουμε πάει καλά και έχουμε εμβολιαστεί.

«Ο ιός της γρίπης είναι ένας ιός που δεν πρέπει να του έχουμε εμπιστοσύνη. Ας ελπίσουμε ότι αυτός ο χειμώνας θα είναι εξίσου ευοίωνος όπως και ο περσινός ως προς τη γρίπη» σημείωσε και εξήγησε πως δεν ξέρουμε αν συμπέσει η λοίμωξη της γρίπης με εκείνη από τον κορωνοϊό ποια επίδραση θα έχει η μία στην άλλη.

Οι περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού για τον κορωνοϊό

Έκκληση να κάνουν την δεύτερη δόση του εμβολίου του κορωνοϊού σε όσους δεν την έχουν λάβει ακόμη για οποιοδήποτε λόγο έκανε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους γνωστοποίησε ότι ξεπεράσαμε τις 12.235.000 δόσεις εμβολιασμού. Εξ αυτών οι 6.460.000 εκατ. αφορούν την πρώτη δόση, ενώ οι 6.165.000 αφορούν πλήρως εμβολιασμένους.

Σε σχέση με εμβολιαστική κάλυψη, ο κ. Θεμιστοκλέους αποκάλυψε ότι υψηλότερα ποσοστά έχουν τα νησιά, όπως οι Μύκονος, Σαντορίνη, Μήλος, Πάρος, Κως, Τήνος και στην ηπειρωτική χώρα, Αθήνα (Βόρειος και Νότιος τομέας), Πειραιάς, Ηράκλειο.

Παρακολουθείστε την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας:

Έκδηλη είναι η ανησυχία για τη βόρεια Ελλάδα, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού φαίνεται να παγιώνονται σε ποσοστά κάτω του 50%, ενώ την ίδια στιγμή τα πανεπιστήμια άνοιξαν για να υποδεχτούν χιλιάδες φοιτητές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ