ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Δύσκολη ισορροπία με πολλές περιοχές στο «κόκκινο» και νέες ελευθερίες σε εμβολιασμένους

Κορωνοϊός: Δύσκολη ισορροπία με πολλές περιοχές στο «κόκκινο» και νέες ελευθερίες σε εμβολιασμένους
INTIME

Έντονη ανησυχία προκαλεί σε ειδικούς και αξιωματούχους της κυβέρνησης η εικόνα ενδεχόμενης «έκρηξης» του τέταρτου κύματος της πανδημίας, που φαίνεται να διαγράφεται στον ορίζοντα για περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. 

Συγκεκριμένα, αφενός αυξάνονται οι περιφέρειες που βρίσκονται στο «κόκκινο», δηλαδή στο υγειονομικό επίπεδο εκείνο που εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα τοπικού χαρακτήρα, τύπου μίνι lockdown, λόγω της ραγδαίας αύξησης νέων μολύνσεων, αφετέρου σε άλλες περιοχές της χώρας εντοπίζεται αυξημένο ιικό φορτίο στα λύματα κάτι που αποτελεί «καμπανάκι» για την πορεία της πανδημίας και σε αυτές.

Ειδικότερα, οι Περιφερειακές Ενότητες Σερρών και Καρδίτσας «φλερτάρουν» με το «κόκκινο», ενώ σε ακόμη 11 περιοχές (Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χαλκιδική, Κιλκίς, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Καβάλα, Καστοριά, Ξάνθη και Δράμα) πρόκειται να παραταθούν για μία εβδομάδα τα περιοριστικά μέτρα, όπως προκύπτει από την εισήγηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων που συνεδρίασε σήμερα και εκτίμησε όλους τους επιδημιολογικούς δείκτες. Η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί την Τετάρτη κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι στις περιοχές που μπαίνουν στο «κόκκινο» ισχύει:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Επιπλέον τόσο στις «κόκκινες» περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των 20 ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο.

Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

«Εκτόξευση» ιικού φορτίου στα λύματα Λάρισας και Ρεθύμνου

Από τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα ο ΕΟΔΥ προκύπτει ότι το ιικό φορτίο που εντοπίζεται στα λύματα περιοχών όπως η «κόκκινη» Λάρισα αλλά και το Ρέθυμνο που τις τελευταίες εβδομάδες δεν δημιουργούσε προβληματισμό, έχει «εκτοξευθεί».

Συγκεκριμένα, ιδιαίτερα αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των έξι από τις 12 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 27 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου, σε σχέση με την εβδομάδα 20 έως 26 Σεπτεμβρίου.

Καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Ξάνθη (+44%), στη Λάρισα (+125%) και στο Ρέθυμνο (+308%), ενώ οριακές ήταν οι αυξήσεις που παρατηρήθηκαν στα Χανιά (+11%), στη Θεσσαλονίκη (+28%) και στο Βόλο (+32%).

Οριακά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε τρεις από τις 12 περιοχές του ΕΔΕΛ και συγκεκριμένα στην Πάτρα (-20%), στον 'Αγιο Νικόλαο (-25%) και στα Ιωάννινα (-32%). Σταθερό παρέμεινε ουσιαστικά το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Αττική, στο Ηράκλειο και στην Αλεξανδρούπολη, όπου οι μεταβολές στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων κυμάνθηκαν στο ±10%.

Αναλυτικά το ιικό φορτίο στα λύματα ανά περιοχή:

Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα, 27/09-03/10/21, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Περιφέρειας Αττικής παρουσίασε σταθεροποιητική τάση, με στατιστικά μη σημαντική μεταβολή (+8%) του εβδομαδιαίου
μέσου όρου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 20-26/09/21.

Θεσσαλονίκη: Την τελευταία εβδομάδα, 27/09-03/10/21, στη Θεσσαλονίκη, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων παρουσίασε οριακή αύξηση (+28%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 20-26/09/21. Η συνολική αύξηση του ιικού φορτίου στην πόλη της Θεσσαλονίκης τις τελευταίες δύο εβδομάδες ξεπέρασε το 50%.

Λάρισα: Την τελευταία εβδομάδα, 27/09-03/10/21, παρατηρήθηκε αύξηση (+125%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στη Λάρισα σε σχέση με την εβδομάδα 20-26/09/21.

Βόλος: Την τελευταία εβδομάδα, 27/09-03/10/21, παρατηρήθηκε οριακή αύξηση (+32%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στο Βόλο σε σχέση με την εβδομάδα 20-27/09/21.

Ηράκλειο: Την εβδομάδα 27/09-03/10/21, στην πόλη του Ηρακλείου, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων δεν παρουσίασε αξιοσημείωτη μεταβολή (-4%) και παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό σε σχέση με την εβδομάδα 20-26/09/21.

Χανιά: Την εβδομάδα 27/09-03/10/21, στην πόλη των Χανίων, καταγράφηκε μη στατιστικά σημαντική οριακή αύξηση (+11%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σύγκριση με την εβδομάδα 20-26/09/21.

Ρέθυμνο: Την εβδομάδα 27/09-03/10/21, στην πόλη του Ρεθύμνου, καταγράφηκε πολύ σημαντική αύξηση (+308%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σύγκριση με την εβδομάδα 20-26/09/21, ανακόπτοντας την επί πέντε συνεχείς εβδομάδες πτωτική τάση.

Άγιος Νικόλαος: Την τελευταία εβδομάδα, 27/09-03/10/21, καταγράφηκε οριακή μείωση (-25%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της πόλης του Αγίου Νικολάου σε σύγκριση με την εβδομάδα 20-26/09/21.

Πάτρα: Την τελευταία εβδομάδα, 27/09-03/10/21, στην Πάτρα παρατηρήθηκε οριακή μείωση (-20%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της πόλης σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 20-26/09/21.

Ξάνθη: Την τελευταία εβδομάδα, 27/09-03/10/21, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Ξάνθη παρουσίασε αύξηση (+44%) σε σχέση με την εβδομάδα 20-26/09/21.

Αλεξανδρούπολη: Την τελευταία εβδομάδα, 27/09-03/10/21, στην Αλεξανδρούπολη, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων έμεινε ουσιαστικά σταθερό (+8%) σε σχέση με την εβδομάδα 20-26/09/21.

Ιωάννινα: Την τελευταία εβδομάδα, 27/09-03/10/21, στα Ιωάννινα, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρουσίασε οριακή μείωση (-32%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 20-26/09/21.

Η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ

Πέτσας: «Δεν υπάρχει περίπτωση γενικού lockdown»

Πάντως, το ενδεχόμενο ενός νέου καθολικού lockdown απέκλεισε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο κ. Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας ότι οι παρελάσεις και οι εορτασμοί του Αγίου Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη ενόψει της 28ης Οκτωβρίου θα γίνουν κανονικά.

«Δεν υπάρχει περίπτωση γενικού lockdown, δεν υπάρχουν περιορισμοί στην κινητικότητα των εμβολιασμένων. Αυτό είναι το γενικό πλαίσιο που θα ανακοινωθεί αύριο» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο Mega.

Ερωτηθείς για την παραδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη πέρυσι ότι άργησε να κλείσει τη Θεσσαλονίκη και αν είναι πιθανόν να επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο φέτος, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι είναι «πολύ διαφορετικοί ο περσινός Οκτώβριος με τον φετινό» και εξήγησε ότι επιτρέπονται οι παρελάσεις λόγω του ότι 6 εκατομμύρια πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ μαζί με αυτούς που νόσησαν, φτάνουν τα επτά εκατομμύρια όσοι έχουν ανοσία. Όσον αφορά στην εμβολιαστική κάλυψη, ο κ. Πέτσας, έκανε λόγο ότι ακόμα και στους νομούς με τα πιο χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, «οι εμβολιασμοί είναι περίπου στο 45% 50%».

Περισσότερες ελευθερίες για τους εμβολιασμένους

Με στόχο την ενίσχυση της «ασπίδας» προστασίας έναντι της διασποράς του κορωνοϊού, δεδομένου ότι το τέταρτο κύμα της πανδημίας αφορά κυρίως τους ανεμβολίαστους, όπως προκύπτει και από τα δεδομένα για διασωληνωμένους και θανάτους, η κυβέρνηση επιχειρεί να εντείνει τους εμβολιασμούς, δίνοντας νέα κίνητρα σε πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί προκειμένου να το πράξουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, την Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης πρόκειται να ανακοινώσει μέτρα που ισοδυναμούν με περισσότερες ελευθερίες για τους εμβολιασμένους, μια «επιστροφή όσο το δυνατόν πιο κοντά στην καθημερινότητα που είχαν προ κορωνοϊού».

Άλλωστε, η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές, σε όλους τους τόνους, ότι πρόθεσή της είναι να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα της χώρας. Αναμένεται, δε, να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τους χώρους εστίασης, που φαίνεται ότι πλήττονται ακόμη και τώρα.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιθυμεί στους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης αμιγώς για εμβολιασμένους, να μην υπάρχουν στο εξής περιορισμοί, ούτε στην μουσική ή τον χορό και οι θαμώνες να μπορούν να δραστηριοποιούνται ελεύθερα, επιστρέφοντας κατά το δυνατόν στις συνήθειες που είχαν προ κορωνοϊού.

Ο Θάνος Πλεύρης έκανε χθες λόγο για ένα σχέδιο επιστροφής των εμβολιασμένων «σε σημείο κανονικότητας».

«Εκεί που βρίσκονται πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες και άρα ο κίνδυνος μετάδοσης δεν είναι τόσο μεγάλος χρειάζεται ένα καθεστώς πολύ μεγαλύτερης ελευθερίας, «να φτάνουμε δηλαδή στο σημείο κανονικότητας».

Σε χώρους μικτούς, πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας, θα πρέπει να υπάρχουν περιοριστικά μέτρα για την προστασία και όχι τιμωρητικά, όσων έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν. Ταυτόχρονα, σημείωσε ο κ. Πλεύρης, ενισχύεται το σύστημα υγείας ώστε να υπάρχει η δυνατότητα περίθαλψης σε όποιον τη χρειαστεί.

«Αυτή τη στιγμή, άπαξ η πολιτεία και έχει εμβόλιο δεν κλείνει η οικονομία και δεν θα τιμωρηθούν οι εμβολιασμένοι έναντι των ανεμβολίαστων», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Για το πού κινούνται κυβερνητικό επιτελείο και ειδικοί στο ζήτημα, μίλησε και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν υπάρχει ζήτημα αναθεώρησης της εμβολιαστικής πολιτικής και για το εάν οι νέες διευκολύνσεις θα δημιουργήσουν μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε:

«Είναι θέμα επιστημονικών δεδομένων. Βλέπουμε και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ότι οι εμβολιασμένοι μπορούν να κινούνται και να αποκτούν δικαιώματα μιας φυσιολογικής, κανονικής κοινωνικής και οικονομικής ζωής».

«​Και εδώ, συνεπώς, θα οδηγούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Με ρωτάτε για την γενικότερη κατεύθυνση. Είναι η κατεύθυνση που υπάρχει, ότι όποιος έχει εμβολιαστεί θα απολαμβάνει αυτά που είχαμε πριν. Γιατί στο διάστημα της πανδημίας, έχουμε στέρηση διαφόρων πραγμάτων λόγω της πανδημίας. Κάποιος ο οποίος εμβολιάζεται φτάνει πιο κοντά σε μια φυσιολογική ζωή» σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ