ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Νέο τοπίο σε εστίαση και κέντρα διασκέδασης - Τέλος στα μίνι lockdown από το Σάββατο

Κορωνοϊός: Νέο τοπίο σε εστίαση και κέντρα διασκέδασης - Τέλος στα μίνι lockdown από το Σάββατο
INTIME

Τα μίνι lockdown αποχαιρετά η Ελλάδα από το Σάββατο, μετά από ενάμισι χρόνο περιοριστικών μέτρων, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι θα απολαμβάνουν νέες ελευθερίες.

Όσες περιοχές μπαίνουν στην κόκκινη ζώνη δεν θα υπόκεινται σε περιορισμούς δηλαδή δεν θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας, οι πολίτες θα μπορούν να κινούνται χωρίς περιορισμούς ακόμη και στις κόκκινες περιοχές και η μουσική θα ακούγεται σε μπαρ και εστιατόρια.

Τις επιπλέον ελευθερίες ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο υπουργός Υείας Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας πως τα μέτρα που ανακοινώθκαν σήμερα θα ισχύουν για 15 μέρες, οπότε θα απλοποιηθούν και θα επανεξεταστούν στο σύνολό τους.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού, από εδώ και στο εξής οι κόκκινες περιοχές θα έχουν το χαρακτηριστικό της ενημέρωσης της κατάστασης και δεν θα επισύρουν επιπλέον μέτρα από αυτά που επισύρουν σε όλη την επικράτεια.

Θέλουμε να ξέρουμε την επιδημιολογική κατάσταση κάθε περιοχής, όχι για επιπλέον μέτρα, αλλά ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό όπως είναι η μάσκα και οι αποστάσεις, τόνισε.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν υπάρχει το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, ούτε το μέτρο απαγόρευσης της μουσικής.

Αν χρειαστούν επιπλέον μέτρα, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας για αυτά θα γνωμοδοτήσει η αρμόδια Επιτροπή. Ο στόχος είναι, οι πολίτες να γνωρίζουν ποιες είναι οι κόκκινες περιοχές και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Επιπλέον ελευθερίες στους εμβολιασμένους

Επιπλέον ελευθερίες δίνονται με βάση τα νέα μέτρα, στους εμβολιασμένους, όσον αφορά στους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, παρέχοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα σε όσους έχουν πλήρως εμβολιαστεί να διασκεδάσουν, όπως έκαναν και προ κορωνοϊού. Και αυτό γιατί στο εξής επιτρέπονται στα εστιατόρια, μπαρ κλπ να έχουν μουσική και οι θαμώνες να είναι όρθιοι.

«Θα υπάρχει πλήρης ελευθερία για τους εμβολιασμένους, κανένας περιορισμός. Το προσωπικό στην εστίαση, αλλά και στα κέντρα διασκέδασης θα παίρνει τα απαραίτητα μέτρα και θα χρησιμοποιεί μάσκα» τόνισε.

Για τους ανοικτούς χώρους θα έχουμε πλήρη λειτουργία και θα είναι πολύ αυστηρό το πλαίσιο στους μη εμβολιασμένους ή σε όσους δεν έχουν νοσήσει.

Για τους άλλους μεικτούς χώρους στη διασκέδαση ισχύουν τα μέτρα ως έχουν.

Όλοι οι άλλοι χώροι που είναι μόνο για εμβολιασμένους θα έχουν τον περιορισμό της χρήσης μάσκας και όλα αυτά θα επανεξεταστούν σε 15 ημέρες.

«Βασικό κριτήριο για την ελευθερία μας είναι η αύξηση του εμβολιασμού και θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι εκεί που ο κίνδυνος είναι μικρότερος, οι ελευθερίες θα φτάνουν στο πλαίσιο που αγγίζει την κανονικότητα», είπε και σημείωσε ότι «πλέον είμαστε στη διαδικασία να πάρουμε τέτοια μέτρα για να κερδίσουμε πίσω τη ζωή μας».

«Εχθρός μας είναι ο κορωνοϊός», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας και σημείωσε πως στις περιοχές με μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη και τα κρούσματα είναι λιγότερα και οι νοσηλείες είναι μικρότερες. Έχει καταστεί σαφές ότι ο εμβολιασμένος και μεταδίδει δυσκολότερα και νοσεί δυσκολότερα, συνέχισε.

Στη συνέχεια είπε πως έχουμε προβεί στις ενέργειες που χρειάζονται για την ενίσχυση του συστήματος υγείας και την καλή λειτουργία όλων των δομών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ