ΕΛΛΑΔΑ

«Ελευθέρας» παντού για εμβολιασμένους - Παυλάκης: Φοβάμαι για αλαλούμ στα κέντρα διασκέδασης

«Ελευθέρας» παντού για εμβολιασμένους - Παυλάκης: Φοβάμαι για αλαλούμ στα κέντρα διασκέδασης
Φωτογραφία αρχείου INTIME/ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Την ανησυχία του μετά και το καθεστώς ελευθερίας για τους πλήρως εμβολιασμένους που ανακοινώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, εξέφρασε την Πέμπτη ο γιατρός και ερευνητής, Γιώργος Παυλάκης.

«Φοβάμαι ότι με το επίπεδο επιτήρησης που υπάρχει στα κέντρα διασκέδασης αν παραμείνουν ανοιχτά όλη νύχτα θα επικρατήσει αλαλούμ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γιατρός.

Ο κ. Παυλάκης παράλληλα τόνισε πως με 40% ανεμβολίαστους στην Ελλάδα «δεν υπάρχει φοβερή προστασία», ενώ εκτίμησε πως ο χειμώνας χωρίς εμβολιασμούς και μάσκες αναμένεται δύσκολος.

Κατά της απόσυρσης των τοπικών lockdown ο Παυλάκης

Δεν έκρυψε μάλιστα τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση απέσυρε από το τραπέζι των μέτρων τα τοπικά lockdown: «Το να διακηρύσεις ότι δεν θα γίνουν lockdown είναι μονομερής αποκλεισμός, να μην επαναλαμβάνουμε λάθη του παρελθόντος και μετά ζητάμε συγγνώμη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός επισήμανε ότι είναι πρόωρο να μιλάμε για το τέλος της πανδημίας ενώ έχουμε καθημερινά 2-3 χιλιάδες κρούσματα και 30 θανάτους, λέγοντας ότι «ο τερματοφύλακας δεν λέει ότι έσωσε δυο γκολ και επομένως πάει να ξεκουραστεί, πρέπει πρώτα να λήξει το ματς».

Πλήρης ελευθερία στους εμβολιασμένους

Τις επιπλέον ελευθερίες που θα απολαμβάνουν στο εξής οι πλήρως εμβολιασμένοι ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης το υπουργείο Υγείας.

Η επιτροπή είναι το επιστημονικό όργανο που γνωμοδοτεί στην πολιτεία και το σεβόμαστε, τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και πρόσθεσε πως το συγκεκριμένο όργανο θα μας δίνει όποτε του ζητούμε τις γενικές κατευθύνσεις.

Τα μέτρα που ανακοινώνονται σήμερα θα ισχύουν για 15 μέρες, οπότε θα απλοποιηθούν και θα επανεξεταστούν στο σύνολό τους, τόνισε ο κ. Πλεύρης.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού, από εδώ και στο εξής οι κόκκινες περιοχές θα έχουν το χαρακτηριστικό της ενημέρωσης της κατάστασης και δεν θα επισύρουν επιπλέον μέτρα από αυτά που επισύρουν σε όλη την επικράτεια.

Θέλουμε να ξέρουμε την επιδημιολογική κατάσταση κάθε περιοχής, όχι για επιπλέον μέτρα, αλλά ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό όπως είναι η μάσκα και οι αποστάσεις, τόνισε.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν υπάρχει το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, ούτε το μέτρο απαγόρευσης της μουσικής.

Αν χρειαστούν επιπλέον μέτρα, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας για αυτά θα γνωμοδοτήσει η αρμόδια Επιτροπή. Ο στόχος είναι, οι πολίτες να γνωρίζουν ποιες είναι οι κόκκινες περιοχές και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Επιπλέον ελευθερίες δίνονται με βάση τα νέα μέτρα, στους εμβολιασμένους, όσον αφορά στους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, παρέχοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα σε όσους έχουν πλήρως εμβολιαστεί να διασκεδάσουν, όπως έκαναν και προ κορωνοϊού. Και αυτό γιατί στο εξής επιτρέπονται στα εστιατόρια, μπαρ κλπ να έχουν μουσική και οι θαμώνες να είναι όρθιοι.

«Θα υπάρχει πλήρης ελευθερία για τους εμβολιασμένους, κανένας περιορισμός. Το προσωπικό στην εστίαση, αλλά και στα κέντρα διασκέδασης θα παίρνει τα απαραίτητα μέτρα και θα χρησιμοποιεί μάσκα» τόνισε.

Για τους ανοικτούς χώρους θα έχουμε πλήρη λειτουργία και θα είναι πολύ αυστηρό το πλαίσιο στους μη εμβολιασμένους ή σε όσους δεν έχουν νοσήσει.

Για τους άλλους μεικτούς χώρους στη διασκέδαση ισχύουν τα μέτρα ως έχουν.

Όλοι οι άλλοι χώροι που είναι μόνο για εμβολιασμένους θα έχουν τον περιορισμό της χρήσης μάσκας και όλα αυτά θα επανεξεταστούν σε 15 ημέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ