ΕΛΛΑΔΑ

Πλεύρης: Η επιτροπή ειδικών, ο ρόλος της νέας ομάδας Τσιόδρα και η νέα περίοδος στον ΕΟΔΥ

Πλεύρης: Η επιτροπή ειδικών, ο ρόλος της νέας ομάδας Τσιόδρα και η νέα περίοδος στον ΕΟΔΥ
ΙΝΤΙΜΕ

Ψήφο εμπιστοσύνης σε όλα τα μέλη της Επιτροπής Επιδημιολόγων και Εμπειρογνωμόνων, κάνοντας σαφές παράλληλα, ότι οι διακεκριμένοι επιστήμονες θα παραμείνουν στις θέσεις τους, έδωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης το μεσημέρι της Τετάρτης 6 Οκτωβρίου, ανακοινώνοντας τα μέτρα και τις ελευθερίες που θα απολαμβάνουν πλέον οι εμβολιασμένοι πολίτες.

«Η Επιτροπή, αποτελεί το κορυφαίο Επιστημονικό Όργανο, το οποίο σεβόμαστε και το οποίο παραμένει ως έχει, θα συνεχίσει να γνωμοδοτεί, να εργάζεται αφιλοκερδώς (από την πρώτη στιγμή της έναρξης της πανδημίας γίνεται αυτό) και θα μας δίνει ό,τι πληροφορία ζητήσουμε», σημείωσε με νόημα ο κ. Πλεύρης.

Με τη δήλωση αυτή, είναι πασιφανές ότι ο υπουργός Υγείας, βάζει τέλος στις συζητήσεις και την παραφιλολογία των τελευταίων εβδομάδων, που μιλούσαν για αλλαγές στην Επιτροπή και μάλιστα για μείωση των μελών της.

Έτσι και κ. Θάνος Πλεύρης, θα ακολουθήσει το παράδειγμα του προκατόχου του κ. Βασίλη Κικίλια, ο οποίος βασίσθηκε στις γνωμοδοτήσεις και ανακοινώσεις των μελών της Επιτροπής, ακολουθώντας κατά γράμμα τις εισηγήσεις τους.

Φυσικά η συγκεκριμένη τακτική, ξεκίνησε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ήδη από την πρώτη στιγμή της έναρξης της πανδημίας, άκουσε τους ειδικούς και μάλιστα τους έθεσε στην πρώτη γραμμή της μάχης. Ίσως για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά, οι επιστήμονες, είχαν τον πρώτο λόγο και ακολουθούσαν οι πολιτικοί. Και αυτό μόνο θετικό πρόσημα είχε για τη δημόσια υγεία, όσο και εάν μεγάλο μέρος της κοινωνίας, δυσανασχετούσε όταν αρκετά επιστημονικά δεδομένα άλλαζαν (όπως συνέβη με τις μάσκες).

Το ίδιο φαίνεται ότι θα ακολουθηθεί και τώρα λοιπόν, σχεδόν δύο χρόνια από τότε που ο ιός SARS CoV-2 μας επισκέφθηκε και άλλαξε τις ζωές μας, καίτοι βιώνουμε το 4 πανδημικό κύμα, καίτοι πάνω από 60% των ενήλικων πολιτών είναι εμβολιασμένοι. Τα μέλη της Επιτροπής, θα συνεχίζουν να συνεδριάζουν και να εισηγούνται, παρά το γεγονός, ότι το lockdown δεν θα υφίσταται, ακόμη και στις κόκκινες περιοχές.

Επιτροπή της Ιατρικής Σχολής με επικεφαλής τον Σωτήρη Τσιόδρα

Εξάλλου, παράλληλα με την παραπάνω Επιτροπή, ξεκίνησε να λειτουργεί μία ακόμη, ωστόσο με περισσότερο ερευνητικό και ακαδημαϊκό χαρακτήρα. Πρόκειται για την Επιτροπή, που συγκρότησε η Ιατρική Σχολή Αθηνών του ΕΚΠΑ, και η οποία θα είναι περισσότερο αρμόδια για την ακαδημαϊκή ενίσχυση της χώρας, καθώς η πανδημία συνεχίζεται.

Ήδη, η Ιατρική Σχολή Αθηνών επιστράτευσε 50 διακεκριμένους όλων των ειδικοτήτων, με επικεφαλής, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της διοίκησης της Σχολής, τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Σωτήρη Τσιόδρα.

Ο καθηγητής Τσιόδρας, παρά την τεράστια διεθνή αναγνώριση και επιστημονική του γνώση, έχει επιλέξει συνειδητά, να βρίσκεται στα μετόπισθεν και να εργάζεται συστηματικά και αθόρυβα τόσο σε ερευνητικό επίπεδο, όσο και στο νοσοκομείο Αττικόν.

Επίσης, συντονιστές των επιστημονικών κατευθύνσεων ανά κατηγορία, στην Επιτροπή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, είναι μεταξύ άλλων, οι καθηγήτριες κ. Αναστασία Κοτανίδου, κ. Παγώνα Λάγιου και κ. Αντωνία Κουτσούκου.

Ο ρόλος του Θεοκλή Ζαούτη στον ΕΟΔΥ

Ένας επιστήμονας εξάλλου ο οποίος αναμένεται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στο επόμενο διάστημα, είναι ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας Θεοκλής Ζαούτης, μία αναμφισβήτητα ενδιαφέρουσα και πολλά υποσχόμενη κυβερνητική επιλογή.

Πληροφορίες από τον επιστημονικό χώρο και τον χώρο της δημόσιας υγείας, κάνουν λόγο για έναν έμπειρο επιστήμονα, με βαθιά γνώση της επιδημιολογίας και των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Και παρά το γεγονός, ότι έχει διαγράψει μία μεγάλη πορεία στις ΗΠΑ, στην σοβαρή υγειονομική κρίση της πανδημίας, επέλεξε την Ελλάδα για να συνεχίσει το έργο του.

Όταν επομένως η πανδημία του κορωνοϊού θα έχει τελειώσει, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι υγειονομικά για την επόμενη ημέρα. Αυτό σημαίνει, να έχουμε οικοδομήσει ένα ισχυρό υγειονομικό σύστημα, είτε γιατί δεν αποκλείεται να μας επισκεφθεί μία νέα πανδημία- ήδη πολλοί επιστήμονες κάνουν λόγο για πανδημία γρίπης- είτε γιατί η κλιματική πρόκληση που βιώνουμε θα προκαλέσει κρίσιμα προβλήματα δημόσιας υγείας, είτε γιατί θα πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά, τα ζητήματα αντιμικροβιακής αντοχής.

Ο Θεοκλής Ζαούτης, MD, MSCE, PhD, είναι Καθηγητής Παιδιατρικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Οµότιµος Καθηγητής Επιδηµιολογίας στην Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστηµίου της Pennsylvania και στο Children’s Hospital of Philadelphia (CHOP), όπου διετέλεσε επικεφαλής του Τμήματος Λοιμώξεων από το 2014 έως το 2018.

Έλαβε το μεγαλύτερο µέρος της ιατρικής του εκπαίδευσης στις Ηνωµένες Πολιτείες, µε εξαίρεση το διδακτορικό του, το οποίο ολοκλήρωσε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 2015 ήταν ένας από τους δύο υποψηφίους, για τη θέση του Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Είναι Σύμβουλος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για την Πρωτοβουλία «Υποστήριξη του Τομέα Υγείας της Ελλάδας», που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2018, καθώς και Σύμβουλος στο Περιφερειακό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη στην Ελλάδα, ιδιότητα την οποία υποστηρίζει το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας στην ανάπτυξη κλινικών κατευθυντήριων γραµµών πρωτοβάθμιας περίθαλψης και συνταγογράφησης πρωτοκόλλων για οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Από την έναρξη της πανδημίας είναι µέλος της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, του Υπουργείου Υγείας.

Από το 2018 είναι Επικεφαλής Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ιδρύματος Penta, ενός από τους κορυφαίους Οργανισµούς στην Ευρώπη, που διεξάγει έρευνα για τις παιδιατρικές λοιµώξεις.

Στις ΗΠΑ, κατέχει τη θέση του Προέδρου του Ειδικού Τµήµατος Παιδιατρικής της Οµάδας του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIH) για την Αντιµικροβιακή Διαχείριση. Είναι Μέλος του Επιστηµονικού Συµβουλίου για την Καταπολέµηση της Μικροβιακής Αντοχής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσηµάτων (CDC) και Μέλος της Επιτροπής για τις Λοιμώδεις Νόσους (The Red Book Committee) της Αµερικανικής Ακαδηµίας Παιδιατρικής (AAP).

Έχει περισσότερες από 270 επιστηµονικά αξιολογηµένες δηµοσιεύσεις, τις περισσότερες στον τοµέα των παιδιατρικών λοιµώξεων, µε επίκεντρο τις νοσοκοµειακές λοιµώξεις, την αντιµικροβιακή χρήση και αντοχή και τον εµβολιασµό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ