ΕΛΛΑΔΑ

Σαρηγιάννης στο CNN Greece: Αναγκαία η αύξηση του testing στο νέο πλαίσιο ελευθεριών

Σαρηγιάννης στο CNN Greece: Αναγκαία η αύξηση του testing στο νέο πλαίσιο ελευθεριών
INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Για κλιμάκωση του τέταρτου πανδημικού κύματος προειδοποιεί ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ενώ χαρακτηρίζει τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από αύριο, Σάββατο, «αυξημένης επικινδυνότητας» που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αύξηση της διασποράς του νέου κορωνοϊού. Μάλιστα, προκειμένου να μειωθεί το ρίσκο των νέων μέτρων, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ ζητά αύξηση κατά 40% των διαγνωστικών τεστ στην κοινότητα, συμπεριλαμβάνοντας τους εμβολιασμένους.

«Τα προγνωστικά μοντέλα που έχουμε αυτή τη στιγμή, βάσει της σημερινής κατάστασης, προβλέπουν μικρή αύξηση από την επόμενη εβδομάδα, η οποία θα αρχίσει να επιταχύνεται προς τις 25 Οκτωβρίου και μετά να κλιμακώνεται πιο σοβαρά από τις αρχές Νοεμβρίου. Αυτή είναι η πρόγνωση πανελλαδικά, υπάρχουν περιοχές όπως η βόρεια Ελλάδα που καθοδηγούν τις εξελίξεις» προειδοποιεί ο κ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στο CNN Greece.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο τα προγνωστικά μοντέλα επηρεάζονται και με ποιο τρόπο από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, την Τετάρτη, απαντά:

«Όσον αφορά τα μέτρα που πήραμε, εμπεριέχουν κίνδυνο. Κι αυτό διότι κάθε εμβολιασμένο άτομο έχει περίπου 13% πιθανότητα να επιμολυνθεί και με τη σειρά του να επιμολύνει. Άρα και όλοι να είμαστε εμβολιασμένοι, δεν εκμηδενίζονται οι πιθανότητες επιμόλυνσης. Αυτό είναι δεδομένο».

«Τα μέτρα αυτά καθεαυτά έχουν ως στόχο να δώσουν ένα θετικό και τελείως πρακτικό κίνητρο στους ανεμβολίαστους που είναι σκεπτικοί και έχουν κάποιες αμφιβολίες, ότι το εμβόλιο θα κάνει τη ζωή τους πιο εύκολη οπότε αξίζει τον κόπο να εμβολιαστούν. Αν το κίνητρο δουλέψει, που πιστεύω ότι έχει πιθανότητες διότι εκτιμώ ότι απευθύνεται σε όσους έχουν αμφιβολίες, τότε μπορεί να αυξηθεί ο ρυθμός εμβολιασμού που είναι και η σημαντικότερη παράμετρος για τη μείωση της διασποράς» εξηγεί.

«Η αλήθεια είναι ότι τα μέτρα έχουν μια αυξημένη επικινδυνότητα, αυξάνουν τις πιθανότητες επιμόλυνσης. Η εφαρμογή τους θα δώσει την απάντηση για το εάν θα οδηγήσουν σε αύξηση ή μείωση της διασποράς. Αυτό που έχω προτείνει ήδη, για να μειωθεί το ρίσκο που ενέχουν, είναι η αύξηση των τεστ που γίνονται. Αν αυξηθούν κατά περίπου 40% τα τεστ -δεν είναι ανέφικτο, το είχαμε πετύχει τον περασμένο Μάιο- τότε θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερο έλεγχο της πανδημίας ώστε ακόμα κι αν τα μέτρα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη διασπορά να μην ξεφύγει η κατάσταση», υπογραμμίζει.

Η πρόταση του κ. Σαρηγιάννη δεν αφορά αποκλειστικά τις «κόκκινες» περιοχές του επιδημιολογικού χάρτη, αλλά το σύνολο της επικράτειας. Αν έπρεπε να τεθεί ζήτημα προτεραιότητας, σαφώς και οι «κόκκινες» περιοχές προηγούνται, διευκρινίζει.

«Η αύξηση των τεστ εμπεριέχει και την απόφαση για τον διαγνωστικό έλεγχο των εμβολιασμένων» τονίζει ο καθηγητής.

Όπως επισημαίνει, «πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι οδεύουμε προς την δύσκολη πιο κρύα περίοδο του χρόνου που σημαίνει κλεινόμαστε μέσα και περισσότερος συγχρωτισμός». «Άρα οι πιθανότητες διασποράς μεγαλώνουν, δεν είμαστε στην ίδια κατάσταση με τον Μάιο. Τότε ναι μεν αποκλιμακώσαμε το τρίτο κύμα αλλά μέναμε κυρίως έξω και γι' αυτό είδαμε την τρομερή αποκλιμάκωση του Ιουνίου» συμπληρώνει.

«Μάρτιο 2022 το τείχος ανοσίας αν παραμείνουν οι ρυθμοί εμβολιασμού»

Ερωτηθείς κατά πόσο το τείχος ανοσίας αποτελεί ακόμα ζητούμενο και ρεαλιστικό στόχο, δεδομένης της χορήγησης τρίτης δόσης του εμβολίου στους άνω των 50 ετών, ο κ. Σαρηγιάννης είναι κατηγορηματικός.

«Το τείχος ανοσίας είναι ζητούμενο, είναι ο μόνος τρόπος να νικηθεί η πανδημία μέχρι να γίνει ενδημική».

«Ο στόχος που δεν πετύχαμε για 65-75% πλήρως εμβολιασμένων τον Σεπτέμβριο είχε νόημα να πετύχουμε την ανοσία με τον ελάχιστο δυνατό αριθμό θανάτων ή νοσούντων με long covid συμπτώματα» υπενθυμίζει και εκτιμά ότι με τους ρυθμούς εμβολιασμού που ισχύουν σήμερα θα επιτευχθεί τον Μάρτιο του 2022.

Όπως τονίζει, τέλος, η φυσική ανοσία έχει μεγαλύτερο ρίσκο δίνοντας ως παράδειγμα τον 20χρονο νεκρό από κορωνοϊό που διέψευσε τον μύθο του «οι νέοι δεν παθαίνουν τίποτα».

«Το διακύβευμα είναι τελείως ξεκάθαρο: ή κάνω εμβόλιο και αποκτώ ανοσία χωρίς να νοσήσω και αν θέλετε ρισκάρω πιθανές παρενέργειες -που στατιστικά δεν ισχύει ωστόσο δέχομαι το επιχείρημα- ή παίρνω το ρίσκο και νοσώ, ελπίζοντας ότι θα την σκαπουλάρω. Αναμένουμε το πώς θα αντιδράσουν οι ανεμβολίαστοι στα νέα μέτρα» καταλήγει ο κ. Σαρηγιάννης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ