ΕΛΛΑΔΑ

«Κουνήθηκε η Κρήτη από άκρη σε άκρη»: Πανίσχυρος ο σεισμός λέει ο Αντιπεριφερειάρχης στο CNN Greece

«Κουνήθηκε η Κρήτη από άκρη σε άκρη»: Πανίσχυρος ο σεισμός λέει ο Αντιπεριφερειάρχης στο CNN Greece
INTIME

Τα τρομακτικά λεπτά του σεισμού των 6,3 Ρίχτερ 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου Λασιθίου Κρήτης , που έκανε τους κατοίκους της Κρήτης να καρδιοχτυπήσουν περιγράφει στο CNN Greece ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας του νησιού, Γιάννης Λεονταράκης, τονίζοντας ωστόσο, πως το ευτύχημα ήταν ότι δεν καταγράφηκαν ζημιές και πολύ περισσότερο ανθρώπινες απώλειες.

«Η αλήθεια είναι ότι ο σεισμός ήταν πανίσχυρος γιατί κουνήθηκε η Κρήτη από άκρη σε άκρη. Το Ηράκλειο που βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τη Σητεία, σχεδόν για δύο λεπτά σειόταν με δύναμη, αλλά ευτυχώς χωρίς ζημιές», περιγράφει ο κ. Λεονταράκης, προσθέτοντας πως αν αυτός ο σεισμός είχε χτυπήσει στο Αρκαλοχώρι θα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα και ότι έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» και για την Σητεία.

Αιφνιδιάσαν και τρόμαξαν τα 6,3 Ρίχτερ

Φαίνεται πάντως, η σεισμική δόνηση των 6,3 Ρίχτερ, αιφνιδίασε τους πάντες, καθώς, προήλθε από το λεγόμενο μεσογειακό τόξο, ένα ρήγμα που δίνει μικρούς κατά βάση σεισμούς και δεν υπήρχε καμία ένδειξη ή προειδοποίηση ότι μπορεί να προκαλέσει μια παρόμοια ισχυρή δόνηση.

Πάντως, ο νεότερος σεισμός δεν συνδέεται με εκείνον των 5,8 Ρίχτερ στο Ηράκλειο Κρήτηςενώ το ευτύχημα είναι ότι το επίκεντρο ήταν στη θαλάσσια περιοχή.

«Είναι διαφορετικό ρήγμα από το Αρκαλοχώρι και δεν υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ των δύο. Είναι πάνω στο λεγόμενο μεσογειακό τόξο, ένα ρήγμα γνωστό στους σεισμολόγους, από το οποίο το τελευταίο διάστημα υπήρχαν μικρής έντασης σεισμοί» προσθέτει ο αντιπεριφερειάρχης, ενώ απαντά αρνητικά στην ερώτηση εάν υπήρξε προειδοποίηση για το ενδεχόμενο μιας δόνησης παρόμοιου μεγέθους από το συγκεκριμένο ρήγμα.

«Ο κόσμος πανικοβλήθηκε. Πετάχθηκαν έξω από τα σπίτια και τις επιχειρήσεις. Τα παιδιά βγήκαν από τα σχολεία συντεταγμένα και μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί ζημιές, εκτός από το εκκλησάκι στον Ξηρόκομαπο. Αμέσως, ενεργοποιήθηκε το σχέδιο «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ»για το δήμο Σητείας και για ολόκληρη τη Κρήτη. Σα περιφέρεια θα ελέγξουμε τα κτήρια τα δικά μας και οι δήμοι τα δικά τους», προσθέτει ο ίδιος.

Ο κόσμος πλέον έχει επιστρέψει στα σπίτια του περιγράφει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Κρήτης:

«Υπάρχει βέβαια ανησυχία, αλλά ο κόσμος έχει εξοικοιωθεί και προσπαθεί να διατηρεί την ψυχραιμία του».

Να δοθούν οι αποζημιώσεις από το σεισμό στο Ηράκλειο

Όσον αφορά την απόδοση αποζημιώσεων από τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στο Ηράκλειο, ο κ. Λεονταράκης απευθύνει έκκληση να δοθούν τα χρήματα χωρίς «αλλά» και αστερίσκους, στους σεισμοπαθείς.

Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί σχεδόν ο πρωτοβάθμιος έλεγχος και έπεται και ο δευτεροβάθμιος, ο οποίος θα είναι και ο καθοριστικός, ενώ έχουν δοθεί και οι πρώτες αποζημιώσεις, σημειώνει ο ίδιος.

Στο σημείο αυτό δυστυχώς, όπως επισημαίνει, μπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεως πολλοί, καθώς στον δεύτερο έλεγχο το κλιμάκιο μπορεί να αποφανθεί ότι η ζημιά είναι μικρότερη από εκείνη που είχε δηλώσει ο ιδιοκτήτης και συνεπώς λιγότερα και τα χρήματα της αποζημίωσης.

«Συνεπώς υπάρχει η πιθανότητα να καλέσουν τον ιδιοκτήτη να επιστρέψει χρήματα από την αποζημίωση που τυχόν έχει λάβει, ή να του καταβληθούν λιγότερα από εκείνα που του είχαν προυπολογιστεί», μας λέει ο αντιπεριφερειάρχης, που επισημαίνει επίσης ότι εάν κάποιος είχε ζημιά στο σπίτι και την επιχείρησή του, θα αποζημιωθεί για το σπίτι στο βαθμό της ζημιάς ενώ για την επιχείρηση θα λάβει άτοκο δάνειο.

Πάντως, αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι πολίτες που φιλοξενούνταν σε προσωρινούς χώρους, είτε έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, είτε φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, φίλους ή συγγενείς. Στο εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου έχουν μείνει περίπου 40 άτομα και ακόμα 100 άτομα φιλοξενούνται σε δύο κλειστά γυμανστήρια.

«Ο κόσμος έχει επιστρέψει σιγά σιγά στα σπίτια του, αλλά επικρατεί ανησυχία μη τυχόν υπάρξει μεγαλύτερος μετασεισμός και ξαναπάμε από την αρχή», υπογραμμίζει ο κ. Λεονταράκης.

Έντρομοι στους δρόμους οι κάτοικοι

Η πολύ ισχυρή δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Κρήτη καθώς και σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου και κυρίως σε Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο.

Το επίκεντρο εντοπίζεται 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου, στη Σητεία και είχε εστιακό βάθος 8,2 χιλιόμετρα.

Ζημιές στο δημαρχείο Σητείας - Κατέρρευσε εκκλησάκι

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σητείας, Γιώργο Ζερβάκη από την ισχυρή σεισμική δόνηση προκλήθηκαν ζημιές.

Κατά τον ίδιο, στο δημαρχείο έχει εμφανίσει ρωγμές, ωστόσο δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρά προβλήματα.

Την ίδια ώρα όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του cretalive.gr έχει καταρρεύσει και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, στον Ξηρόκαμπο Σητείας.

Παπαδόπουλος: Ισχυρή δόνηση, δεν σχετίζεται με το Αρκαλοχώρι

Ο Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μίλησε το μεσημέρι της Τρίτης στο CNN Greece για τον ισχυρό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 12:24 με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου, στη Σητεία της Κρήτης.

«Ο σεισμός αυτός ήταν πολύ ισχυρός, είχε μέγεθος 6,3 Ρίχτερ. Έγινε στο θαλάσσιο χώρο νοτίως της Ιεράπετρας στην Κρήτη», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο ίδιος τόνισε ότι η δόνηση δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που είχε γίνει στις 27 Σεπτεμβρίου στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης.

«Δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την εστία που υπάρχει στο Αρκαλοχώρι, είναι πολύ μακριά και εντελώς διαφορετική εστία και ευτυχώς έγινε σε θαλάσσιο χώρο, μακριά από κατοικημένες περιοχές. Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί βλάβες, αλλά έγινε πολύ αισθητός και στην Κρήτη, ιδιαίτερα στην Ανατολική Κρήτη αλλά και σε νησιά όπως η Ρόδος», είπε χαρακτηριστικά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Τσελέντης: Δεν συνδέεται με το Αρκαλοχώρι

Ο νέος ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στην Κρήτη, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το Αρκαλοχώρι, τονίζει μιλώντας στο CNN Greece ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης.

«Είναι σε μία περιοχή που ξέρουμε ότι κάνει τέτοια γεγονότα και ήταν ο κύριος σεισμός απ΄ότι φαίνεται. Η περιοχή αυτή κάνει πάντα σεισμούς», προσθέτει ο κ. Τσελέντης υπογραμμίζοντας ότι ευτυχώς συνέβη στη θάλασσα.

Λέκκας: Δεν συνδέεται με το σεισμό στο Αρκαλοχώρι

Οι πρώτες εκτιμήσεις των σεισμολόγων, είναι πως δεν συνδέεται ο νέος σεισμός με το ρήγμα στο Αρκαλοχώρι.

Προέρχονται από δύο διαφορετικά κέντρα, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι πρόκειται για έναν επιφανειακό και αβαθή σεισμό, που έγινε αισθητός σε μεγάλη έκταση στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και την ευρύτερη περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Σεπτεμβρίου η περιοχή επλήγη σεισμό 5,8 Ρίχτερ όταν και έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος όταν κατέρρευσε ο ναός του Προφήτη Ηλία, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε πολλά χτίσματα στο Αρκαλοχώρι και σε γύρω χωριά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ