ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Ένας νεκρός και προβλήματα σε όλη τη χώρα - Πώς θα εξελιχτούν τα φαινόμενα

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Ένας νεκρός και προβλήματα σε όλη τη χώρα - Πώς θα εξελιχτούν τα φαινόμενα
ΙΝΤΙΜΕ

Μπορεί να φώτισε για λίγο ο ουρανός της Αττικής το πρωί της Παρασκευής, ωστόσο από τις 12 περίπου το μεσημέρι ξεκίνησε νέα κακοκαιρία, σε πολλές περιοχές, την ώρα που ο «Μπάλλος» σαρώνει τη χώρα για δεύτερη ημέρα. Την ίδια ώρα, οι πλημμύρες παρέσυραν και έναν 69χρονο βοσκό στην Εύβοια, ο οποίος βρέθηκε νεκρός μετά από ώρες ερευνών σε κοίτη ρέματος. Πρόκειται για το πρώτο θύμα των ακραίων καιρικών φαινομένων,

Ο άτυχος άνδρας βρέθηκε νεκρός λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής στην περιοχή των Μεσοχωρίων, αρκετά μακριά από το αυτοκίνητό του.

Λίγο νωρίτερα είχαν βρεθεί κομμάτια του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν η πόρτα και άλλα κομμάτια που δείχνουν πως το όχημα έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Τα προβλήματα της Αττικής

Οι σφοδρές βροχές και καταιγίδες προκάλεσαν ήδη από την χθεσινή ημέρα σοβαρές ζημιές και πλημμύρες στο Λεκανοπέδιο, με την Πυροσβεστική να δέχεται χιλιάδες κλήσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων, μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο, κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων.

Κατά περιόδους υπήρχαν και προβλήματα ηλεκτροδότησης, ενώ πλημμύρισαν δρόμοι και ποτάμια. Λεωφορείο εγκλωβίστηκε στην παλαιά Λεωφόρο Ποσειδώνος, στο ύψος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τους επιβάτες να κρατιούνται χέρι – χέρι για να απεγκλωβιστούν.

Σήμερα, μπαλκόνι πολυκατοικίας υποχώρησε λόγω της κακοκαιρίας στο Χαλάνδρι αλλά ευτυχώς δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί. Ζητήθηκε να εκκενωθεί η πολυκατοικία για να εξετάσουν οι μηχανικοί τη στατικότητά της, ενώ οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε χώρους φιλοξενίας.

Έντονη βροχόπτωση στον Πειραιά το μεσημέρι της Παρασκευής:

Και ο Κολωνός μετατράπηκε σε πλωτή πόλη, με τους δρόμους να έχουν μεταμορφωθεί σε ποτάμια και λίμνες λόγω της χθεσινής έντονης βροχόπτωσης.


Η νέα «επίσκεψη» του Μπάλλου στα Πατήσια:


Από το πρωί ειδικά μηχανήματα προσπαθούν να απομακρύνουν τα νερά από την οδό Αντιγόνης προκειμένου να μπορέσει και πάλι ο δρόμος να δοθεί στην κυκλοφορία.

Λέκκας για «Μπάλλο»: Στην Αττική έπεσαν χθες 30 εκατ. τόνοι νερού- Είμαστε σε φάση κλιματικής κρίσης

Σε κόκκινο συναγερμό η πυρόπληκτη Εύβοια

Την ίδια στιγμή σε συναγερμό είναι τα δεκάδες πληρώματα της πυροσβεστικής και οι χειριστές των χωματουργικών μηχανημάτων στην Βόρεια Εύβοια για να παρέμβουν, όπου χρειαστεί για να αντιμετωπίσουν πλημμύρες.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες βρέχει ακατάπαυστα, χωρίς πάντως μέχρι στιγμής να έχουν εντοπιστεί κρίσιμα προβλήματα. Οι περιπολίες συνεχίζονται, καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα.

Έντονη είναι η ανησυχία των κατοίκων, καθώς μετά τις καλοκαιρινές πυρκαγιές αλλά και τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα, δεν νιώθουν ασφαλείς. Οι έντονες βροχοπτώσεις όμως δεν έχουν εγκαταλείψει την Εύβοια καθώς δοκιμάζεται το νότιο τμήμα του νησιού από χθες το βράδυ. Εκεί οι πυροσβέστες χρειάστηκε να απεγκλωβίσουν οικογένειες και να τις μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο καθώς τα νερά πλημμύρισαν πάνω από 8 σπίτια.

Την ίδια στιγμή στην παραλιακή ζώνη του πρώην Δήμου Στυρέων εντοπίζονται αρκετές ζημιές σε υποδομές καθώς κυρίως η άσφαλτος της παραλιακής ζώνης έχει υποχωρήσει.

Λεωφορείο έπεσε σε λακούβα 5 μέτρων στη Θεσσαλονίκη

Προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, καθώς τις πρώτες πρωινές ώρες λεωφορείο έπεσε σε λακούβα πέντε μέτρων.

Το περιστατικό συνέβη στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως Βότση.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των επιβατών ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος και ξαφνικά το τουριστικό λεωφορείο, που πραγματοποιεί μεταφορά εργαζομένων, ακινητοποιήθηκε.

Κανείς από τους 15 εργαζόμενους δεν τραυματίστηκε και όλοι αποβιβάστηκαν κανονικά από το όχημα.

Ο «Μπάλλος», δείχνει για δεύτερη μέρα τα ...δόντια του στη Θεσσαλονίκη, με συνεχείς και κατά διαστήματα έντονες βροχοπτώσεις. Δρόμοι πλημμύρησαν και η κίνηση των οχημάτων σε κεντρικούς οδικούς άξονες διεξάγεται με ιδιαίτερη δυσκολία και χαμηλές ταχύτητες.

Μεγάλο δέντρο έπεσε σε αυλή σχολείου

Παράλληλα, μαθητές και καθηγητές στο 31ο γενικό λύκειο Θεσσαλονίκης βρέθηκαν το πρωί αντιμέτωποι με ένα αναπάντεχο θέαμα.

Λόγω της βροχής, ένα μεγάλο πεύκο έπεσε στην αυλή του σχολικού συγκροτήματος, στην περιοχή της Χαριλάου, λίγο πριν από την προσέλευση των μαθητών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην ανατολική Κρήτη

Ισχυροί άνεμοι σε ορισμένες περιπτώσεις με ριπές πάνω από 11 μποφόρ χτυπούν την Κρήτη ενώ τεράστιες ποσότητες νερού πέφτουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στις περισσότερες περιοχές...

Κατολισθήσεις και πτώσεις δένδρων σημειώθηκαν από το κύμα κακοκαιρίας που κορυφώθηκε τα ξημερώματα στην Ανατολική Κρήτη. Η μανία του φαινομένου είχε ως αποτέλεσμα να συνεχιστεί το φαινόμενο των κατολισθήσεων στις Καμάρες του δήμου Φαιστού και τα Βορίζια.

Μικρή κατολίσθηση καταγράφηκε, σύμφωνα με τον κ. Συριγωνάκη, και στον Τσούτσουρο ενώ κλήσεις για πτώσεις δέντρων έγιναν από την περιοχή Μασταμπάς του Ηρακλείου, στου Αποστόλους του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, τις Γούβες και την πτώση ενός στύλου της ΔΕΗ στα Σταυράκια.

Προβλήματα στη Χαλκιδική - Υπερχείλισε ρέμα

Παράλληλα, προκλήσεις αντιμετωπίζει και η Χαλκιδική καθώς δεν άντεξε στην πίεση της έντονης βροχόπτωσης και υπερχείλισε τελικά το ρέμα που διασχίζει την Ολυμπιάδα στον δήμο Αριστοτέλη.

«Δυστυχώς δεν άντεξε και έσπασε το ρέμα που περνάει μέσα από το χωριό σε τρία σημεία, υπερχείλισε και δημιουργήθηκε ένα ρέμα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν κάποια σπίτια στην Ολυμπιάδα», ανέφερε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ολυμπιάδας Γιάννης Πετράκης.

Σύμφωνα με τον κ. Πετράκη, κάποιες κατοικίες πλημμύρισαν, ενώ χρειάστηκε να απομακρυνθεί σε ασφαλές σημείο κι ένας 55χρονος, ο οποίος εγκλωβίστηκε στο σπίτι του από τη μεγάλη συγκέντρωση υδάτων.

Κέρκυρα: Αποκλεισμένα χωριά, διαλυμένοι δρόμοι και ζημιές

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έφερε το νησί της Κέρκυρας με το πέρασμά της η χθεσινή κακοκαιρία «Μπάλλος».

Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια που «έπνιξαν» σπίτια και καταστήματα. Πέτρινες γέφυρες υποχώρησαν στο οδόστρωμα, χείμαρροι πλημμύρισαν παρασύροντας στο πέρασμά τους αυτοκίνητα. Ανθρώπινες ζωές κινδύνεψαν, ενώ πνίγηκαν πολλά ζώα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κέρκυρας δέχθηκε μέσα σε λίγες ώρες 495 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων. Πυροσβέστες, άνδρες της ΕΜΑΚ και της Πολιτικής Προστασίας κατάφεραν να διασώσουν και να μεταφέρουν 69 άτομα σε ασφαλή σημεία, ενώ συνεχίζονται με αμείωτη προσπάθεια οι κοπές δέντρων που έφραξαν οδικά δίκτυα, καθώς και οι αντλήσεις υδάτων.

Στο νησί βρίσκεται από χθες το βράδυ ελικόπτερο του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας - Διάσωσης του αεροπορικού τομέα (ΕΚΣΕΔ /ΑΤ), 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα από την Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς και η 5η Ε.Μ.Α.Κ. Ιωαννίνων.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Μέση και σε κάποια χωριά της Νότιας Κέρκυρας. Η γέφυρα της Άφρας έχει πέσει με αποτέλεσμα να αποκλειστούν πολλά χωριά της Μέσης Κέρκυρας, ενώ δεν είναι προσβάσιμος ο επαρχιακός δρόμος προς το Νοσοκομείο Κέρκυρας», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Ιονίων Νήσων, Νίκος Μηλιώτης.

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο αντιμετωπίζει και η εθνική οδός Κέρκυρας - Λευκίμμης, καθώς σημειώθηκαν κατολισθήσεις στην περιοχή του Περάματος και της Μεσσογγής με αποτέλεσμα να «κοπεί» στη μέση το νησί για πολλές ώρες.

Την ίδια ώρα τους κόπους μιας ζωής είδαν να καταστρέφονται πολλοί καταστηματάρχες, που μέσα σε λίγη ώρα είδααν τόνους νερού και λάσπης να πνίγουν τα καταστήματά τους στην περιοχή του Περάματος και της Μεσσογγής, αλλά και περιμετρικά της πόλης της Κέρκυρας.

Από τις πλημμύρες δεν γλίτωσαν και πολλά σπίτια κυρίως στην περιοχή του κάμπου του Ποταμού. Αμέτρητα είναι τα ζώα που έχασαν τη ζωή τους, καθώς παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και την υψηλή στάθμη που έφτασε το ποτάμι «Ποταμός», το οποίο υπερχείλισε σε πολλά σημεία.

Η κακοκαιρία οδήγησε στον αποκλεισμό και πολλών μαθητών γυμνασίων και λυκείων.

Πλημμύρες σε πεδινές περιοχές της Ηλείας

Προβλήματα, κυρίως σε πεδινές περιοχές της Ηλείας έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την Δυτική Ελλάδα.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, καταγράφονται πλημμύρες σε περιοχές του δήμου Ήλιδας και συγκεκριμένα στην Αμαλιάδα, στην Κουρούτα, στην Ροβιάτ, στην Ράχη και στα Σαβάλια.

Επίσης, προβλήματα υπάρχουν στους δήμους Πηνειού και Ανδραβίδας-Κυλλήνης, κυρίως στις περιοχές Βάρδα, Μανωλάδα, Βαρθολομιό και Νεοχώρι, ενώ στον δήμο Πύργου καταγράφονται προβλήματα στην περιοχή της Σκαφιδιάς.

Σε όλες τις παραπάνω περιοχές, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, επιχειρούν μηχανήματα για την αποκατάσταση των προβλημάτων.

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Μικροπροβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές, που σύμφωνα με την ΕΜΥ φθάνουν κατά τόπους στα πελάγη τα 8 και πιθανώς στο Αιγαίο πρόσκαιρα τα 9 μποφόρ.

Συγκεκριμένα, στις 7:00 δεν εκτελέστηκε το δρομολόγιο του καταμαράν «super jet» για Σίφνο, Μήλο, Φολέγανδρο, Θήρα, Αμοργό, Κουφονήσι, Νάξο και Μύκονο, ενώ στις 16:00 δεν θα εκτελεστεί και το δρομολόγιο του SPEEDRUNNER ΙΙΙ προς Σέριφο, Σίφνο, Μήλο, Πειραιά.

Τα περισσότερα δρομολόγια για τα νησιά του Αργοσαρωνικού εκτελούνται μόνο με πλοία συμβατικού τύπου, ενώ κλειστή είναι η γραμμή Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα. Επίσης, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια στη γραμμή Καβάλας-Πρίνου.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές ή τροποποιήσεις δρομολογίων που μπορεί να προκύψουν λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Ο «Μπάλλος» διέλυσε και την Ιθάκη

Με μένος «χτύπησε» την Ιθάκη η κακοκαιρία «Μπάλλος» προκαλώντας πολλά και έντονα προβλήματα στο νησί.

Ο δήμαρχος Ιθάκης, Διονύσης Στανίτσας, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» περιγράφοντας την τραγική κατάσταση.

«Η κακοκαιρία διέλυσε την Ιθάκη. Καταγράψαμε το μεγαλύτερο ποσοστό βροχόπτωσης σε όλη την Ελλάδα. Σπάσαμε τα μουράγια στην παραλία για να φύγει το νερό στη θάλασσα. Τώρα δε βρέχει. Συνεργεία έχουν βγει στους δρόμους για να καθαρίσουν ό,τι μπορούν. Οι πυροσβέστες, λιμενικοί, αστυνομικοί, εθελοντές, έκαναν ό,τι καλύτερα μπορούσαν. Έχουμε ρεύμα και τηλέφωνα. Αλλά οι ζημιές είναι πολύ μεγαλύτερες από τις ζημιές που είχαμε πάθει με τον Ιανό» περιέγραψε ο κ. Στανίτσας.

Πώς θα εξελιχτεί η κακοκαιρία - Ποιες περιοχές κινδυνεύουν από το δεύτερο κύμα

Όπως εξηγεί στο CNN Greece ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, σε εξέλιξη είναι δύο πολύ ισχυρά μέτωπα καταιγίδων. Το ένα αναπτύσσεται προς το ανατολικό Αιγαίο και δίνει ισχυρές και βροχές και καταιγίδες, με τον μετεωρολόγο να προειδοποιεί πως χρειάζεται μεγάλη προσοχή τις επόμενες ώρες γιατί θα χτυπήσει τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και θα φτάσει μέχρι και την περιοχή της Χαλκιδικής και την βορειοανατολική ηπειρωτική χώρα.

«Εκεί επικεντρώνεται η προσοχή μας του τουλάχιστον μέχρι αργά το μεσημέρι- απόγευμα», σημειώνει ο κ. Μαρουσάκης, επισημαίνοντας πως είναι πολύ πιθανό οι περιοχές αυτές να αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Όσον αφορά το δεύτερο μέτωπο καταιγίδων, στροβιλίζεται μέσα στο Ιόνιο και επηρεάζει τα νησιά του Πελάγους και τα δυτική ηπειρωτικά τμήματα. Το κύμα κακοκαιρίας αυτό φέρνει αστάθεια και στην Αττική, με αποτέλεσμα τις επόμενες ώρες, κυρίως προς το απόγευμα να δούμε και πάλι επιδείνωση από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά.

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Άνοιξαν Κηφισός και Ποσειδώνος - Κλειστά σχολεία και δημόσιο

Συγκεκριμένα, οι περιοχές που θα πληγούν τις επόμενες ώρες είναι τα παράλια της Πελοποννήσου, η Αττική, η Βοιωτία, η Εύβοια και αργότερα και πάλι τα νησιά του Αιγαίου θα δεχτούν και πάλι μεγάλες ποσότητες βροχής.

«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή για την περιοχή της Αττικής γιατί θα έχουμε σε εξέλιξη διαδοχικά κύματα καταιγίδων», τονίζει ο κ. Μαρουσάκης.

Τα έντονα φαινόμενα θα υποχωρήσουν αύριο, Σάββατο, μέσα στην ημέρα και την Κυριακή θα έχουμε πιο ήπιο καιρό, με βροχές να παραμένουν στα ηπειρωτικά τμήματα τις μεσημβρινές, απογευματινές ώρες.

Την ίδια ώρα, αισθητή είναι η πτώση της θερμοκρασίας κυρίως προς τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ ήδη έχουν πέσει και χιόνια στα βουνά της κεντρικής και βόρειας χώρας.

Συστάσεις της ΓΓΠΠ για την κακοκαιρία

Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛΑΣ www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ