ΕΛΛΑΔΑ

Ο γρίφος των «μωβ περιοχών»: Ο Πλεύρης διαψεύδει - Τι θα εισηγηθούν οι επιστήμονες

Ο γρίφος των «μωβ περιοχών»: Ο Πλεύρης διαψεύδει - Τι θα εισηγηθούν οι επιστήμονες
INTIME / ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Και ενώ τις τελευταίες ώρες, γίνεται και πάλι συζήτηση για καθιέρωση «μωβ περιοχών» στη χώρα, οι οποίες είναι ένα βήμα πριν τις «κόκκινες περιοχές», με χαρακτηριστικά την εγρήγορση και εφαρμογή όλων των υγειονομικών μέτρων με πρώτο την χρήση μάσκας παντού, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δηλώνει ότι δεν υπάρχει συζήτηση στο υπουργείο για «μωβ περιοχές».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το περιβάλλον της Επιτροπής των Επιδημιολόγων, δεν έχει τεθεί ακόμη η συζήτηση για τις «μωβ περιοχές», ωστόσο δεν αποκλείεται το θέμα να συζητηθεί σε συνεδρίαση εντός της εβδομάδας.

Καθώς δεν υπάρχει πλέον στη χώρα απαγορευτικό, με τον κορωνοϊό όμως να συνεχίζει την επέλασή του και τα κρούσματα να αυξάνονται παρά τους εμβολιασμούς, υπάρχει σκέψη από τους εμπειρογνώμονες, να εισηγηθούν την καθιέρωση των «μωβ περιοχών», τις οποίες είχαμε συναντήσει και πάλι, στο 3ο πανδημικό κύμα, την περασμένη Άνοιξη.

Στην προκειμένη περίπτωση, μερικά από τα μέτρα που εκτιμάται πως θα ισχύουν στις «μωβ περιοχές» είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους αλλά και η διπλή μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Πλεύρης: Δεν υπάρχει συζήτηση για «μωβ περιοχές»

Από την πλευρά του πάντως ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, διέψευσε την λογική αυτή, ωστόσο άφησε το ζήτημα ανοικτό αναφορικά με το τι θα εισηγηθούν οι επιδημιολόγοι.

Ανέφερε ειδικότερα τη Δευτέρα στο Mega:

«Επί της αρχής, η απόφαση είναι να μην υπάρξει περιορισμός στις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες, άρα, να μπορούν να γίνονται και όλες οι εκδηλώσεις. Όπου βέβαια υπάρχει κόσμος που είναι και εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, θα υπάρχουν περιοριστικά μέτρα και μέτρα προστασίας. Όπου είναι αμιγώς εμβολιασμένοι, εκεί η κατάσταση φτάνει σχεδόν στην κανονικότητα.

Δεν υπάρχει συζήτηση στο υπουργείο Υγείας για «μωβ περιοχές». Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια εισήγηση από τους ειδικούς, αλλά στο επίπεδο συζήτησης της πολιτικής ηγεσίας με τους επιστήμονες, θέμα αλλαγής μοντέλου από αυτό που ανακοινώσαμε πριν από 10 μέρες, δεν υπάρχει. Τώρα, αυτό το οποίο συζητείται, θα τεθεί στη συνεδρίαση της Τετάρτης ή Πέμπτης που θα γίνει, έχει να κάνει με μια προσπάθεια να απλοποιηθούν τα μέτρα.

Δηλαδή οι αμιγείς χώροι για εμβολιασμένους να είναι σχεδόν στο εύρος της κανονικότητας και όλοι οι άλλοι χώροι να έχουν κοινά χαρακτηριστικά, προκειμένου να είναι πιο εύκολα υλοποιήσιμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ