ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Πάνω από 3.500 κρούσματα αναμένεται να ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ – Το σενάριο με τις «μωβ περιοχ

Κορωνοϊός: Πάνω από 3.500 κρούσματα αναμένεται να ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ – Το σενάριο με τις «μωβ περιοχ
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πάνω από 3.500 εκτιμάται ότι θα είναι τα κρούσματα από κορωνοϊό τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα Τρίτη 19 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το περιβάλλον του ΕΟΔΥ.

Το εκρηκτικό αυτό νούμερο, φαίνεται ότι δεν θα περάσει απαρατήρητο, αν και πολλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι τελικά δεν έχει τόση σημασία η αύξηση των κρουσμάτων, αλλά πόσα από αυτά, θα χρειαστούν νοσηλεία. Και οι αυξημένες νοσηλείες σημαίνουν μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας και στο ΕΣΥ.

Και να σκεφθεί κανείς, ότι είναι μόλις Οκτώβριος, και πάνω από 60% του γενικού πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, όπως ανακοίνωσε χθες ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Επομένως, απαιτείται μεγάλη προσοχή και να εξακολουθήσουμε να τηρούμε όλα τα υγειονομικά μέτρα, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, διότι ο ιός είναι εδώ και η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ δεν αστειεύεται.

Να σημειώσουμε ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σήμερα, προχώρησε σε λειτουργικές αλλαγές στο Γενικό νοσοκομείο Πέλλας, με αύξηση των Μονάδων COVID. Η Πέλλα όπως και άλλες περιοχές στη Β. Ελλάδα, είναι πολύ επιβαρυμένη επιδημιολογικά.

Συγκεκριμένα, για την καλύτερη υγειονομική διαχείριση των ασθενών Covid, αλλά και για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης και ανεπηρέαστης εξυπηρέτησης των αναγκών των ασθενών που πάσχουν από άλλα νοσήματα, κρίθηκε αναγκαίο μεταξύ άλλων:

Η ανάπτυξη επιπλέον κλινών Εντατικής Θεραπείας στην Μονάδα με έδρα τα Γιαννιτσά. Αυτό σημαίνει ότι συνολικά στη Νοσοκομειακή Μονάδα Γιαννιτσών θα λειτουργούν 12 κλίνες: 10 για αποκλειστική χρήση ασθενών Covid και δύο για άλλα περιστατικά.

Το σενάριο των «μωβ περιοχών»

Αναφορικά με τις «μωβ περιοχές», ένα σενάριο που ακούγεται ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει τεθεί ακόμη στο τραπέζι των επιδημιολόγων, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν αύριο Τετάρτη ανακοινώσεις για το ζήτημα αυτό, μετά την συνεδρίαση της Ολομέλειας της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας χθες Δευτέρα στην τηλεόραση του MEGA διέψευσε το σενάριο των μωβ περιοχών, όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι εάν συνεχισθούν τα αυξημένα επιδημιολογικά στοιχεία, δεν αποκλείεται να εφαρμοσθεί η νέα αυτή συνθήκη, την οποία είχαμε συναντήσει και στο 3ο πανδημικό κύμα την περασμένη άνοιξη.

Μωβ θα χαρακτηρίζεται μια περιοχή με πολύ αυξημένα κρούσματα, όπου σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα μέτρα που θα εφαρμοσθούν είναι η απαγόρευση μαζικών εκδηλώσεων, η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και η χρήση διπλής μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Τα μέλη της Επιτροπής των Επιδημιολόγων που συνεδρίασαν σήμερα Τρίτη, εξέτασαν μόνο τα στοιχεία του επιδημιολογικού χάρτη.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ χθες Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, ανακοινώθηκαν 3.164 νέα κρούσματα, 43 θάνατοι, ενώ 347 συμπολίτες μας παραμένουν διασωληνωμένοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ