ΕΛΛΑΔΑ

Γιορτάζει σήμερα η Θεσσαλονίκη: Υπό δρακόντεια μέτρα προστασίας οι εκδηλώσεις

Γιορτάζει σήμερα η Θεσσαλονίκη: Υπό δρακόντεια μέτρα προστασίας οι εκδηλώσεις
ΙΝΤΙΜΕ

Μεγάλη γιορτή είναι η σημερινή για τη Θεσσαλονίκη, καθώς η πόλη γιορτάζει την ημέρα του πολιούχου Αγίου Δημητρίου και την επέτειο της απελευθέρωσης της 26η Οκτωβρίου 1912.

Ήδη οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν από χτες για τον Άγιο Δημήτριο, ενώ και σήμερα πλήθος κόσμους βρίσκεται στον Ιερό ναό.

Σήμερα από τις 6.30 έως τις 10.30 π.μ., θα τελεσθή ο εόρτιος Όρθρος, το πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο και ακολούθως στις 11.30 π.μ., η Δοξολογία για την επέτειο της απελευθερώσεως της Θεσσαλονίκης, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στην τελετή έπαρσης της σημαίας στον Λευκό Πύργο η Σακελλαροπούλου

Νωρίτερα, στην τελετή έπαρσης της σημαίας στην κορυφή του Λευκού Πύργου παρέστη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Την κυρία Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε έξω από τον Λευκό Πύργο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ενώ τιμές απέδωσαν η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού και άγημα μαθητών της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ).

Στη συνέχεια εισήλθαν στο εσωτερικό του Λευκού Πύργου και ανέβηκαν τα 96 σκαλοπάτια μέχρι την κορυφή όπου βρίσκεται ο ιστός.

Την έπαρση έκαναν ο κ. Ζέρβας με τον διοικητή του Γ' Σώματος Στρατού, αντιστράτηγο Αναστάσιο Σπανό. Στη σημερινή έπαρση χρησιμοποιήθηκε η ίδια σημαία που είχε χρησιμοποιηθεί και στις 26 Οκτωβρίου του 2012, στην επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Αυτή η σημαία φυλάσσεται στο Πολεμικό Μουσείο και παραχωρήθηκε στον δήμο ειδικά για τη σημερινή ημέρα.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Παραβρέθηκαν, επίσης, ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο γγ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Αντώνης Οικονόμου και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις γύρω από τον Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου

Σημειώνεται πωε σε ισχύ είναι από τα ξημερώματα κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή πέριξ του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου, στη Θεσσαλονίκη, λόγω της δοξολογίας που θα τελεστεί για τον σημερινό εορτασμό του πολιούχου της πόλης.

Σύμφωνα με την Τροχαία, από τις 05:00 έως τις 13:30 απαγορεύεται η στάση και στάθμευση των οχημάτων σε τμήματα των οδών Αγίου Δημητρίου, Κασσάνδρου, Μακεδονικής Αμύνης και Αριστοτέλους, όπως επίσης κατά μήκος της οδούς Σελεύκου.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της δοξολογίας δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην οδό Αγίου Δημητρίου, στο τμήμα της από την οδό Λαγκαδά μέχρι την οδό Αγίου Νικολάου.

Από το πρωί, γερανοί της Τροχαίας απομακρύνουν οχήματα που βρίσκονται σταθμευμένα σε σημεία όπου ισχύει η παραπάνω απαγόρευση και οι ιδιοκτήτες τους δεν φρόντισαν να τα απομακρύνουν.

Αυστηρά μέτρα προστασίας

Σύμφωνα με το thesstoday.gr, σε μια προσπάθεια της Ελληνικής Αστυνομίας να αποτρέψει τις εικόνες συνωστισμού, σήμερα στον προαύλιο χώρο έχουν τοποθετηθεί από νωρίς το πρωί κιγκλιδώματα, ενώ κλούβες της ΕΛΑΣ είναι σταθμευμένες λίγα μέτρα μακριά από τα σκαλιά της εκκλησίας.

Τα κιγκλιδώματα τοποθετήθηκαν ακόμη και στην κεντρική είσοδο επί της οδού Αγίου Δημητρίου, ώστε να περιοριστεί η μαζική διέλευση των πιστών, ενώ και τα καθίσματα στο εξωτερικό έχουν τοποθετηθεί σε απόσταση το ένα από το άλλο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ