ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Σακελλαροπούλου και Αναστασιάδης στους εορτασμούς

Θεσσαλονίκη: Σακελλαροπούλου και Αναστασιάδης στους εορτασμούς
ΙΝΤΙΜΕ / ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, τελέστηκε η δοξολογία στη Θεσσαλονίκη, η οποία γιορτάζει την ημέρα του πολιούχου Αγίου Δημητρίου και την επέτειο της απελευθέρωσης της 26η Οκτωβρίου 1912. 

Στη δοξολογία ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος και παρέστησαν επίσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και η ηγεσία των τριών Όπλων, οι βουλευτές της ΝΔ Έλενα Ράπτη, Θεόδωρος Καράογλου, Δημήτρης Βαρτζόπουλος και άλλοι επίσημοι.

Στο πολυαρχιερατικό συλλείτουργο που προηγήθηκε, οι πιστοί που προσήλθαν τήρησαν, στη συντριπτική πλειονότητά τους τα μέτρα κατά της διάδοσης του κορωνοϊού.

Δήλωση Σακελλαροπούλου

Αμέσως μετά τη δοξολογία η κ. Σακελλαροπούλου δήλωσε:

«Η σχέση της Θεσσαλονίκης με τον πολιούχο της, τον αθλοφόρο Άγιο Δημήτριο, είναι βαθιά ριζωμένη στην ιστορία. Υπήρξε στρατηλάτης και συμπολεμιστής μαζί για τους πιστούς από τα βυζαντινά χρόνια. Αυτόν επικαλούνταν στους αγώνες τους εναντίον των ξένων εισβολέων και με το όνομά του στα χείλη μπήκε ο ελληνικός στρατός στη Θεσσαλονίκη ως ελευθερωτής, στις 26 Οκτωβρίου του 1912.

«Συμμετέχοντας και φέτος με συγκίνηση στους εορτασμούς της πόλης μας, εύχομαι ο συμβολισμός τους να συνεχίσει να μας εμπνέει και να μας εμψυχώνει. Χρόνια πολλά σε όλους».

«Η Κύπρος και ο κυπριακός Ελληνισμός διέρχονται πραγματικά κρίσιμες στιγμές»

Από τη Θεσσαλονίκη, όπου παρέστη στην επίσημη δοξολογία, στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, για την εορτή του πολιούχου και την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε:

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση γιατί φέτος συνεορτάζω με την πρωτεύουσα της Μακεδονίας την απελευθέρωση της πόλης, την ενσωμάτωση στον ελληνικό κορμό, αλλά και την απελευθέρωση από το ναζισμό. Όπως καλά γνωρίζετε, η ιδιαίτερη πατρίδα μου, η Κύπρος και ο κυπριακός Ελληνισμός, διέρχονται κρίσιμες πραγματικά στιγμές. Η εδώ παρουσία μου, μου δίνει την ευκαιρία να αντλήσω θάρρος, να αντλήσω πίστη, να ενδυναμώσω τη βούληση και τη θέληση να συνεχίσω να αγωνίζομαι για την απελευθέρωση, την επανένωση, την ειρηνική λύση του Κυπριακού προβλήματος. Εύχομαι χρόνια πολλά στον Ελληνισμό και ό,τι καλύτερο».

Η τελετή έπαρσης της σημαίας στον Λευκό Πύργο

Νωρίτερα, στην τελετή έπαρσης της σημαίας στην κορυφή του Λευκού Πύργου παρέστη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Την κυρία Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε έξω από τον Λευκό Πύργο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ενώ τιμές απέδωσαν η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού και άγημα μαθητών της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ).

Στη συνέχεια εισήλθαν στο εσωτερικό του Λευκού Πύργου και ανέβηκαν τα 96 σκαλοπάτια μέχρι την κορυφή όπου βρίσκεται ο ιστός.

Την έπαρση έκαναν ο κ. Ζέρβας με τον διοικητή του Γ' Σώματος Στρατού, αντιστράτηγο Αναστάσιο Σπανό. Στη σημερινή έπαρση χρησιμοποιήθηκε η ίδια σημαία που είχε χρησιμοποιηθεί και στις 26 Οκτωβρίου του 2012, στην επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Αυτή η σημαία φυλάσσεται στο Πολεμικό Μουσείο και παραχωρήθηκε στον δήμο ειδικά για τη σημερινή ημέρα.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Ήδη οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν από χτες για τον Άγιο Δημήτριο, ενώ και σήμερα πλήθος κόσμους βρέθηκε στον Ιερό ναό.

Ιερέας αντέδρασε στην αστυνομική παρουσία και άφηνε τους πιστούς χωρίς μάσκα

Η έντονη παρουσία της αστυνομίας στην είσοδο και το εσωτερικό του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου, στη Θεσσαλονίκη, έφερε την αντίδραση ενός ιερέα. Ο εν λόγω ιερέας επέτρεπε ωστόσο πιστούς να εισέλθουν εντός του Ναού χωρίς τη μάσκα.


Ο ίδιος απευθυνόμενος προς τους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας εξέφρασε το παραπονό του: «Δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ελλάδα τόση αστυνομία. Σας αρέσει αυτή η εικόνα στην Ελλάδα;».

Σύμφωνα με το thesstoday o αξιωματικός της ΕΛΑΣ του απάντησε ότι τα μέτρα έχουν ληφθεί για την αποφυγή συνωστισμού και για τον λόγο αυτό έχουν τοποθετηθεί αστυνομικοί στην κεντρική είσοδο και στο εσωτερικό του Ιερού Ναού, καθώς και στην παράπλευρη είσοδο της εκκλησίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ