ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Επελαύνει» το τέταρτο κύμα της πανδημίας στη χώρα - Ντόμινο ακύρωσης παρελάσεων

Κορωνοϊός: «Επελαύνει» το τέταρτο κύμα της πανδημίας στη χώρα - Ντόμινο ακύρωσης παρελάσεων
AP Photo/ Petros Giannakouris

Τη ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας καταδεικνύουν οι εκθέσεις του ΕΟΔΥ τις τελευταίες ημέρες. Σήμερα, σημειώθηκε ένα από τα υψηλότερα αρνητικά ρεκόρ στον αριθμό κρουσμάτων και σημαντική άνοδος διασωληνώσεων, ενώ χθες καταγράφηκε κατακόρυφη αύξηση των θανάτων -μια υπενθύμιση ότι η πανδημία είναι εδώ και δεν «συγχωρεί» χαλάρωση μέτρων αυτοπροστασίας και χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Τα στοιχεία που συνθέτουν την επιδημιολογική εικόνα του τελευταίου 24ώρου έχουν ως εξής: 4.165 νέα κρούσματα, 380 διασωληνωμένοι, 25 θάνατοι. Χθες είχαν καταγραφεί 3.937 νέα κρούσματα, 354 διασωληνωμένοι και 54 θάνατοι.

Σήμερα, έσπασε το «ψυχολογικό» φράγμα των 4.000 κρουσμάτων για 6η φορά από την έναρξη της πανδημίας. Οι προηγούμενες πέντε φορές είχαν καταγραφεί τον περασμένο Απρίλιο και τον περασμένο Αύγουστο, με την τελευταία φορά που ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πάνω από 4.000 κρούσματα για ένα 24ωρο να είναι και η ημέρα στην οποία καταγράφηκε το αρνητικό ρεκόρ των 4.608 κρουσμάτων.

Οι πέντε φορές που τα κρούσματα πέρασαν τα 4.000 στην Ελλάδα:

  • 6/4 4.309
  • 13/4 4.033
  • 10/8 4.181
  • 17/8 4.206
  • 24/8 4.608

Κλιμάκωση και ευρεία διασπορά κρουσμάτων διαπιστώνεται το τελευταίο διάστημα στη χώρα. Στο επίκεντρο βρίσκονται Αττική, Θεσσαλονίκη και Λάρισα, ενώ πολλές περιοχές καταγράφουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Ειδικότερα, σε σύνολο 4.165 νέων κρουσμάτων, στην Αττική εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο 841, στη Θεσσαλονίκη 591, στη Λάρισα 349, στη Μαγνησία 221, στην Ημαθία 140, στην Αχαΐα 125, στην Πέλλα 122, στην Πιερία 114, στις Σέρρες 102.

Άλλες περιοχές, δε, φαίνεται να ακολουθούν, καθώς όπως προκύπτει από την επεξεργασία των λυμάτων, βαρύ ιικό φορτίο καταγράφεται ξανά στην Κρήτη και την Αχαΐα, δύο περιοχές που είχαν περάσει δύσκολο καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα, καθαρά αυξητικές τάσεις κυμάνθηκαν από +33% στη Θεσσαλονίκη έως +247% στον Άγιο Νικόλαο, ενώ οριακές αυξήσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκαν στην Περιφέρεια Αττικής (+11%) και στον Βόλο (+14%).

Όπως δήλωσε σήμερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, τα νούμερα είναι αμείλικτα, ενώ εκτίμησε πως από δω και πέρα θα έχουμε περίπου 2.500 νεκρούς από κορωνοϊό στη χώρα μας μέχρι το τέλος του έτους.

«Κάθε 1000 κρούσματα που ανεβαίνουμε καθημερινά, θα ανεβαίνουμε κατά μέσο όρο και 10 νεκρούς» τόνισε ο καθηγητής ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι θάνατοι σε ημερήσια βάση να φτάσουν τους 40 με 45.

Νέα έκκληση απεύθυνε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης για τον εμβολιασμό όλου του πληθυσμού, σημειώνοντας ότι «υπάρχει πιθανότητα 10-12% να κολλήσει κορωνοϊό ένας εμβολιασμένος, που μπορεί να μην έχει καν συμπτώματα, ο οποίος μπορεί να μεταδώσει τον ιό και να συμβάλλει στην διασπορά του κορονοϊού».

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες ή τουλάχιστον σταθεροποίηση τους στα υψηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «αν θέλουμε να μετριαστεί αυτή η αύξηση, πρέπει να διπλασιαστούν άμεσα τα τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού», προσθέτοντας ότι σε αυτήν την κατεύθυνση, ο ίδιος θεωρεί κομβικό «να είναι υποχρεωτικό ένα τεστ για όλους τους εργαζόμενους, εμβολιασμένους ή όχι».

Στο επίκεντρο της ανησυχίας η Θεσσαλονίκη

Στο επίκεντρο της πανδημίας βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα και ειδικά η Θεσσαλονίκη, με υψηλό αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού και χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, σε συνδυασμό με την πίεση στα νοσοκομεία.

Προβληματισμό προκαλούν και οι εικόνες από τον εορτασμό του πολιούχου της Θεσσαλονίκης. Οι πιστοί δεν τήρησαν κανένα μέτρο περί συνωστισμού, αρκετοί έβγαλαν τη μάσκα για να εισέλθουν στον ναό και ασπάστηκαν τα ιερά λείψανα του Αγίου Δημητρίου και τις εικόνες χωρίς μάσκες.

Οι εικόνες συνωστισμού και μη τήρησης των μέτρων έχουν σημάνει «συναγερμό» στις υγειονομικές αρχές της Θεσσαλονίκης. Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, για μεγάλη αύξηση των εισαγωγών με τραγικές συνέπειες προειδοποίησε ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπράβελος.

«Τα επιδημιολογικά στοιχεία στην πόλη μας επιβαρύνονται. Το μοναδικό μας όπλο είναι το εμβόλιο, τα μέτρα προστασίας, τα μέτρα ασφάλειας» τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Στη Θεσσαλονίκη δεν θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου η μαθητική παρέλαση λόγω εθνικού πένθους για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά, ωστόσο η στρατιωτική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Ντόμινο ακύρωσης παρελάσεων

Με το τέταρτο κύμα της πανδημίας να «καλπάζει» στη Βόρεια Ελλάδα, ο ένας μετά τον άλλο νόμο και η μία μετά την άλλη περιφερειακή ενότητα έκριναν ως πιο σώφρον να μην διεξαχθούν μαθητικές παρελάσεις.

Έτσι, μόνο σημαιοφόροι και παραστάτες σχολικών μονάδων και πολιτιστικών συλλόγων θα μετάσχουν, μαζί με τα στρατιωτικά τμήματα, στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου στο νομό Σερρών.

Αποτιμώντας την επιδημιολογική κατάσταση στο νομό Σερρών, οι εμπλεκόμενοι φορείς αποφάσισαν να τροποποιήσουν τη διεξαγωγή των παρελάσεων ως προς το σκέλος της συμμετοχής μαθητών αλλά και εκπροσώπων συλλόγων και οργανώσεων.

Η απόφαση αυτή δεν επηρεάζει τη συμμετοχή των στρατιωτικών τμημάτων που θα παρελάσουν κανονικά.

Είχε προηγηθεί η απόφαση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να ματαιωθούν οι μαθητικές παρελάσεις στους πέντε νομούς της Περιφέρειας (Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρος) «λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid-19 και για την αποφυγή περαιτέρω συγχρωτισμού και επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αντίθετα, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, οι στρατιωτικές παρελάσεις θα διεξαχθούν κανονικά.

Την ματαίωση όλων των παρελάσεων για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλία λόγω της επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας της περιφέρειας σε συνδυασμό με την υφιστάμενη πίεση στα νοσοκομεία, αποφάσισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των φορέων.

Την Πέμπτη 28η Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν μόνο οι επίσημες Δοξολογίες σε Ιερούς Ναούς και οι καταθέσεις στεφάνων στα Ηρώα με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Τις προηγούμενες ημέρες και η Πέλλα, η Ημαθία και η Πιερία έβαλαν «μπλόκο» στις μαθητικές παρελάσεις λόγω της πανδημίας.

Τα κρούσματα στην Πέλλα είναι καθημερινά σε τριψήφιο αριθμό, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Ιορδάνη Τζαμτζή, να μην διεξαχθούν παρελάσεις στο νομό για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Η αύξηση των νοσούντων από κορονοϊό στη Βόρεια Ελλάδα είχε οδηγήσει τις προηγούμενες ημέρες στην απόφαση να μη διεξαχθούν παρελάσεις στην Ημαθία.

Αναστολή παρελάσεων ισχύει επίσης και στην Πιερία όπου υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού.

Υπουργείο Υγείας: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας στις παρελάσεις

Την λήψη μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού στη διάρκεια των παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με την απόφαση, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τους θεατές.

Αναλυτικά, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε: «Αναφορικά με τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρηθούν στις παρελάσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός.

»Επομένως, την ώρα της παρέλασης, οι θεατές θα πρέπει να φορούν μάσκα, σε αντίθεση με τους παρελαύνοντες, για τους οποίους η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική αφού θα είναι στοιχισμένοι. Ωστόσο, όσοι παρελάσουν θα πρέπει πριν και μετά την παρέλαση- εφόσον είναι συνωστισμένοι και όχι σε στοίχιση -να φορούν τις μάσκες τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ