ΕΛΛΑΔΑ

28η Οκτωβρίου: Με Spitfire, F-16 και ρίψεις αλεξιπτωτιστών η παρέλαση - Η πρόβα στη Θεσσαλονίκη

28η Οκτωβρίου: Με Spitfire, F-16 και ρίψεις αλεξιπτωτιστών η παρέλαση - Η πρόβα στη Θεσσαλονίκη
ΙΝΤΙΜΕ / ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Ο προγραμματισμός του ΓΕΕΘΑ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ρίψεις αλεξιπτωτιστών και παράδοση της ελληνικής σημαίας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου.

Μαχητικά αεροσκάφη της ομάδας επιδείξεων «Ζευς» θα πραγματοποιήσουν πτήσεις, ενώ φέτος θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις και το ιστορικό μαχητικό Spitfire, που θα πετάξει μαζί με μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Πρόβα τζενεράλε

Ενόψει της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου, τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας «Spitfire» αλλά και F-16 έκαναν δοκιμαστική και εντυπωσιακή διέλευση πάνω από τη Θεσσαλονίκη.

Αρκετοί πολίτες στο παραλιακό μέτωπο αλλά και σε όλη τη Θεσσαλονίκη παρακολουθούσαν το εντυπωσιακό θέαμα και φωτογράφιζαν τα μαχητικά αεροσκάφη, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα thestival.gr.

Το Spitfire ΜJ755 συγκεκριμένα, που πέταξε σήμερα στον ουρανό της Θεσσαλονίκης, είναι ιστορικό αεροσκάφος. Ανακατασκευασμένο και ανανεωμένο, το Spitfire MJ755 ήταν μαχητικό αεροσκάφος των Συμμαχικών δυνάμεων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σημειώνεται πως ανακατασκευάστηκε στην Αγγλία και ουσιαστικά «αναγεννήθηκε» μετά από την πρωτοβουλία του Πίτερ Λιβανός και του Ιδρύματος «ΙΚΑΡΟΣ», μια επένδυση που υπολογίζεται ότι ξεπέρασε τα δύο εκατομμύρια ευρώ.

Μαζί του πέταξε και το F-16 «ΖΕΥΣ». Ο κόσμος της Θεσσαλονίκης έχει την ευκαιρία να το βλέπει να «σκίζει» τον ουρανό της πόλης σε κάθε παρέλαση τα τελευταία χρόνια και να προκαλεί δέος με τις πτήσεις του.

Οι δοκιμαστικές πτήσεις ξεκίνησαν από τις 13:45 περίπου και ολοκληρώθηκαν στις 14:15.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ