ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Θεσσαλονίκη: Εντείνεται η ανησυχία μετά τη νέα αύξηση στο ιικό φορτίο

Κορωνοϊός - Θεσσαλονίκη: Εντείνεται η ανησυχία μετά τη νέα αύξηση στο ιικό φορτίο
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ανησυχητική είναι η επιδημιολογική εικόνα που διαμορφώνεται στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα που προχωρά ο σχεδιασμός για τη διάθεση κλινών προκειμένου να εξυπηρετηθούν περισταστικά Covid-19. Χθες, Τετάρτη, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας με πέντε ιδιωτικές κλινικέςμία στη Θεσσαλονίκη και τέσσερις στο Βόλο και τη Λάρισα, για τη διάθεση κλινών. 

Πιο αναλυτικά, αυξητική παραμένει η τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης και στις τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή, της Δευτέρας 25/10 και της Τρίτης 26/10 είναι:

  • Οριακά σταθερή (+6%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων του Σαββάτου 23/10 και της Κυριακής 24/10.
  • Αυξημένη (+43%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 18/10 και Τρίτης 19/10.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού, με βάση 24 παράγοντες που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εμβολιαστική κάλυψη έναντι του κορωνοϊού στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης ανέρχεται στο 54%, ενώ το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων βρίσκεται στο 52%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ