ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Τζανάκης: Θα έχουμε πάνω από 4.500 κρούσματα τον Νοέμβριο

Κορωνοϊός - Τζανάκης: Θα έχουμε πάνω από 4.500 κρούσματα τον Νοέμβριο
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS / Δελτίο τύπου / POOL

Την ανάγκη να εμβολιαστούν κατ' απόλυτη προτεραιότητα οι πολίτες άνω των 80 ετών εξέφρασε το Σάββατο ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, επισημαίνοντας ότι ένα ποσοστό 30% ανθρώπων της ηλικιακής ομάδας αυτή παραμένει ανεμβολίαστο. Ο ίδιος προειδοποίησε για σημαντική αύξηση κρουσμάτων και νέων θανάτων εξαιτίας του κορωνοϊού μέσα στο μήνα Νοέμβριο.

«Ανά μέσο όρο το Νοέμβριο θα δούμε να καταγράφονται 4.500 κρούσματα και παράλληλα οι νεκροί θα παραμείνουν σταθερά πάνω από τους 30. Εάν σαν κοινωνία θέλουμε να μην χάσουμε αυτούς τους ανθρώπους, πρέπει να τους εμβολιάσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης.

Ο ίδιος πρότεινε να εντοπιστούν άμεσα τα στοιχεία των ανεμβολίαστων ηλικιωμένων και να να σταλούν στα σπίτια τους γιατροί ώστε να συζητήσουν μαζί τους και να δουν τι τους έχει κάνει να μην εμβολιαστούν.

Εξάλλου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, για την τρίτη - αναμνηστική - δόση του εμβολίου, τόνισε την ανάγκη να μην την αμελήσουν όλοι όσοι είναι ηλικίας άνω των 50 ετών.

«Μετά από 7-8 μήνες είναι επίνοσοι», είπε ο δρ. Τζανάκης.

Στο «μικροσκόπιο» επιπλέον μέτρα για τις «κόκκινες» περιοχές

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, κυβέρνηση και ειδικοί φαίνεται πως προσανατολίζονται στην υιοθέτηση επιπρόσθετων μέτρων για περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο».

Μεταξύ άλλων, εξετάζεται το «άνοιγμα» των αποστάσεων στους μεικτούς χώρους από το 1,5 μέτρο στα 2 μέτρα, τη μείωση του αριθμού των καθημένων από τα 10 άτομα στα 6 και την αύξηση των rapid test στους εργαζόμενους στην εστίαση από τα δύο στα τρία την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο Ανάπτυξης προειδοποιεί με αυστηρά πρόστιμα σε όσες επιχειρήσεις εστίασης δεν έχουν κάποιον εργαζόμενο στην είσοδο για να ελέγχει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης των πελατών.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού

Ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε:

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι είναι 3.643, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 734.778 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 153 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.837 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 55, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.856 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 392 (59.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 80.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 337 (85.97%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 55 (14.03%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.303 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 295 (ημερήσια μεταβολή +2.08%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 257 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)».

Δείτε αναλυτικά την ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ