ΕΛΛΑΔΑ

Θεοδωρακοπούλου στο CNN Greece: Νέοι χωρίς υποκείμενα νοσήματα στις ΜΕΘ συνομιλούν με τον θάνατο

Θεοδωρακοπούλου στο CNN Greece: Νέοι χωρίς υποκείμενα νοσήματα στις ΜΕΘ συνομιλούν με τον θάνατο
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Την έκρηξη της οργής της, η οποία συνοδεύεται από την φράση: «Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί ένας άνθρωπος να επιλέγει το θάνατο από την ζωή και να αρνείται το εμβόλιο», καταθέτει στο CNN Greece, η Μαρία Θεοδωρακοπούλου, διευθύντρια, Β΄ Κλινική Εντατικής Θεραπείας στο Αττικό Νοσοκομείο και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.

Στην πρώτη γραμμή από την έναρξης της σοβαρής υγειονομικής κρίσης με τον κορωνοϊό, η κ.Θεοδωρακοπούλου, δεν σταμάτησε να βλέπει κατάματα τον θάνατο, να παλεύει, να συντροφεύει ατελείωτες ώρες τους ασθενείς και τους οικείους τους, αλλά και να πανηγυρίζει όταν οι νοσούντες, άφηναν πίσω τους τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και έβγαιναν νικητές.

Στις ΜΕΘ του Αττικόν όλοι ανεμβολίαστοι χωρίς υποκείμενα νοσήματα

Σήμερα όμως, με το 4ο πανδημικό κύμα να επελαύνει, τα κρούσματα και τους θανάτους να βρίσκονται σε δραματική έξαρση, παρά το αγαθό του εμβολιασμού, η ίδια δηλώνει πραγματικά πολύ θυμωμένη.

Στο νοσοκομείο Αττικόν, στο οποίο εργάζεται όλοι οι νοσηλευόμενοι είναι ανεμβολίαστοι και μάλιστα σε ηλικίες ιδιαίτερα παραγωγικές: 30, 40 και 50 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Υπάρχουν στην κυριολεξία ολόκληρες οικογένειες που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο μας. Πλέον τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, ο ιός επιβαρύνει το αναπνευστικό σύστημα και δημιουργεί αρκετή βλάβη στον πνεύμονα, τονίζει με έμφαση.

Έρχονται νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη Τετάρτη συνεδριάζει η Ολομέλεια της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων με την ατζέντα ανοικτή για νέα μέτρα που θα αφορούν στους ανεμβολίαστους. Μεταξύ αυτών, η διενέργεια δύο rapid test την εβδομάδα σε μία ομάδα πολιτών που εργάζονται στην εστίαση και στην ψυχαγωγία αλλά και σε εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Σε ερώτηση αναφορικά με τους πολίτες που δεν επιλέγουν τον εμβολιασμό για τους δικούς τους λόγους- είτε αρνητές, είτε φοβισμένοι, είτε διστακτικοί- η συνομιλήτριά μας εκτιμά από την εμπειρία της στο νοσοκομείο, ότι «οι ανεμβολίαστοι είναι εριστικοί και αρνητές, δεν ξέρω γιατί γίνεται αυτό, γατί ένας άνθρωπος επιλέγει τον θάνατο, δεν μπορώ να το καταλάβω ο ανθρώπινος νους γιατί να επιλέξει τη μία πλευρά και να αρνείται να επιλέξει την άλλη. Δεν είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι θα πεθάνουμε από το εμβόλιο. Οι ανεμβολίαστοι είναι αυτοί που μεταδίδουν, ενώ θα μπορούσα και εγώ να είχα κολλήσει τον ιό εάν ήμουν ανεμβολίαστη».

«Πραγματικά επιλέγουν να συνομιλήσουν με τον θάνατο οι άνθρωποι αυτοί«, σημειώνει με νόημα η εντατικολόγος κ. Θεοδωρακοπούλου, χρησιμοποιώντας μία φράση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, στο πρώτο κύμα της πανδημίας, η οποία είχε συζητηθεί σφόδρα. Δεν θέλω να συνομιλήσω με τον θάνατο, είχε τονίσει εμφατικά, σε μία από τις πρώτες ενημερώσεις, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και εκπρόσωπος τότε του υπουργείου Υγείας.

«Θα νοσήσω, αλλά δεν θα πεθάνω εάν είμαι εμβολιασμένος»

Αναφορικά με τον καταιγισμό της πληροφόρησης από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία, η κ. Θεοδωρακοπούλου, υποστηρίζει ότι πρέπει να επιλέγουμε τι διαβάζουμε και δυστυχώς το internet δεν έχει πάντα αλήθειες». Προσθέτει δε, ότι κάνουμε και στα παιδιά μας εμβόλια εδώ και χρόνια, και παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια παιδιά που καίτοι εμβολιασμένα, έχουν νοσήσει από ιλαρά ή μαγουλάδες για παράδειγμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο είναι ανεπαρκές. Θα νοσήσω, αλλά δεν σημαίνει ότι θα πεθάνω.

Σε άλλο σημείο της συζήτησής μας, η συνομιλήτριά μας, επισημαίνει ότι στη φάση αυτή, οι ανεμβολίαστοι έχουν ένα ακόμη μεγάλο μερίδιο ευθύνης:

«Υπάρχουν ασθενείς που εδώ και μήνες, στερήθηκαν την ιατρική φροντίδα και παρέβλεψαν το νόσημά τους, ήταν πραγματικά εγκλωβισμένοι. Σήμερα είμαστε τυχεροί, διότι έχουν βρεθεί εμβόλια αποτελεσματικά και ασφαλή και επομένως, δεν είναι δυνατόν εξαιτίας κάποιων ανεμβολίαστων που κινδυνεύουν, ή κινδύνεψαν, να κρατάμε τους ανθρώπους μακριά από τα νοσοκομεία. Είναι άδικο μία μικρή μερίδα αρνητών, να ταλαιπωρεί ασθενείς με χρόνια, σοβαρά ή σπάνια νοσήματα».

Μπορούμε να μετατρέψουμε μία κλίνη σε COVID ανά πάσα στιγμή

Ερωτηθείσα σχετικά με την πίεση στο σύστημα και τις ΜΕΘ, καθώς η πορεία του ιού είναι αυξητική, ενώ μία συνοσηρότητα Covid και εποχικής γρίπης, ενδεχομένως να δημιουργήσει ακόμη πιο ασφυκτικό πλαίσιο στο ΕΣΥ, η κυρία Θεοδωρακοπούλου, υποστηρίζει:

Δεν έχει νόημα να έχω ανοιχτά κρεβάτια Covid αυτή την στιγμή. Έχουμε πλέον την εμπειρία, έχουμε ήδη κάνει crash test και γνωρίζουμε καλά πώς να διαχειριστούμε την κατάσταση. Επιπλέον, έχουμε την υποχρέωση να φροντίσουμε και τους ασθενείς με άλλα νοσήματα.

Η συνομιλήτριά μας, υποστηρίζει ακόμη ότι δεν υπάρχει έλλειψη σε κλίνες COVID, όπως και κανένας ασθενής με κορωνοϊό που να βρίσκεται στην ουρά και να αναμένει κλίνη, όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, ενώ είναι σημαντικό ότι δόθηκε αρκετός ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, και πολλές κλίνες στο υγειονομικό μας σύστημα. Ελλείψεις υπάρχουν δυστυχώς σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Λίγα τα κενά στο ΕΣΥ λόγω της αναστολής

Τέλος, όσον αφορά τις κενές θέσεις στο ΕΣΥ, εξαιτίας του μέτρου της αναστολής που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο περίπου μήνες με αφορμή τους ανεμβολίαστους γιατρούς, η κυρία Μαρία Θεοδωρακοπούλου, υποστηρίζει δεν υπάρχουν πολλά κενά στα νοσοκομεία, καθώς οι τελευταίοι διστακτικοί γιατροί και νοσηλευτές, έχουν αρχίσει και εμβολιάζονται.

Ειδικά στο «Αττικόν» που η ίδια υπηρετεί, δεν υπάρχει κανείς υγειονομικός σε αναστολή και ελάχιστοι γιατροί και νοσηλευτές από τις μονάδες, παραμένουν ανεμβολίαστοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ