ΕΛΛΑΔΑ

Εμβολιασμός: Υπό έγκριση η τρίτη δόση και για τους κάτω των 50 ετών

Εμβολιασμός: Υπό έγκριση η τρίτη δόση και για τους κάτω των 50 ετών
INTIME/ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο εμβολιασμός προσφέρει υψηλή και σταθερή ανοσία που υπερτερεί της φυσικής ανοσίας από τη νόσηση, τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Από την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος είχαν αρχίσει οι προβληματισμοί για την προσφερόμενη διάρκεια ανοσίας από το εμβόλιο, σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου, τονίζοντας πως σήμερα γνωρίζουμε πως η ανοσία διαρκεί τουλάχιστον έξι μήνες ή και περισσότερους.

Η φυσική ανοσία συμπληρώνεται από αυτή του εμβολίου και παρέχεται στο άτομο υψηλή ανοσία, ακόμη και για τη μετάλλαξη Δ. Η ανοσία και από τα εμβόλια αλλά και από τη νόσο είναι υψηλή αλλά δεν είναι 100% προστατευτική εξαιτίας διαφόρων παραγόντων. Τα διαθέσιμα στοιχεία είναι περισσότερα για τη φυσική ανοσία σε σχέση με το εμβόλιο, πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε επίσης και σε όσους έχουν νοσήσει, λέγοντας ότι η σύσταση των διεθνών οργανισμών είναι η χορήγηση μίας δόσης εμβολίου να γίνεται 6 μήνες μετά τη νόσηση.

Μίλησε ακόμα για τα αποτελέσματα μελέτης, όπου ανεμβολίαστοι που είχαν νοσήσει -διάστημα έως 5 μήνες- είχαν 5,5, φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σε σχέση με τους εμβολιασμένους που δεν είχαν νοσήσει.

Ο εμβολιασμός προσφέρει υψηλή και σταθερή ανοσία που υπερτερεί της φυσικής ανοσίας από τη νόσηση, σημείωσε και επέστησε την προσοχή, λέγοντας πως η νόσος Covid όπως δείχνουν οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι στη χώρα μας και παντού, είναι απειλητική και μπορεί να αφαιρέσει το πολύτιμο αγαθό της ζωής.

Προστασία που προσφέρει η τρίτη δόση

Σε ό,τι αφορά στην τρίτη δόση, η κυρία Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι είναι αποτελεσματική στην προστασία από σοβαρές μορφές νόσου σε σύγκριση με άτομα που έλαβαν 2 δόσεις πέντε μήνες πριν.

Όπως ανέφερε, τα άτομα που έκαναν τρίτη δόση συγκρίθηκαν με άτομα που είχαν κάνει δυο δόσεις του εμβολίου ως προς τρεις συγκεκριμένους παράγοντες: την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο και την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης επτά ημέρες αφότου χορηγήθηκε.

«Διαπιστώθηκε ότι με την τρίτη δόση μειώθηκε κατά 93% η πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο, κατά 92% η σοβαρή νόσηση και νοσηλεία και κατά 81% η πιθανότητα θανάτου».

«Από τις αρχές του Σεπτεμβρίου είχε ξεκινήσει η χορήγηση της 3ης δόσης για ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες στην Ελλάδα και πλέον μελετάται σύντομα η επέκταση της χορήγησης και σε άλλες ηλικιακές ομάδες», επεσήμανε.

Οι απρόθυμοι να εμβολιαστούν

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στη συνέχεια στους απρόθυμους να εμβολιαστούν, λέγοντας πως από μελέτη διαπιστώθηκε ότι ο κύριος λόγος που οι άνθρωποι δεν εμβολιάζονται ήταν η πεποίθηση πολλών ότι δεν θα τους συμβεί να νοσήσουν, ότι είναι άτρωτοι από την λοίμωξη.

«Η αντιμετώπιση της άρνησης εμβολιασμού θέλει σοβαρή μελέτη και σωστές παρεμβάσεις κυρίως στη συμπεριφορά των ανθρώπων», κατέληξε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Θα εξεταστεί η τρίτη δόση για τους κάτω των 50

Από την πλευρά του ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως σήμερα ξεπεράσαμε τους 12.900.000 εμβολιασμούς στη χώρα. 6.640.000 πολίτες (63,4%) έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον μία δόση, ενώ 6.380.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 60,8%.

Όσον αφορά την τρίτη δόση o γ.γ. του υπ. Υγείας επεσήμανε πως αύριο θα εξεταστεί από την επιτροπή το ζήτημα ενισχυτικής δόσης για τους κάτω των 50 ετών, που έχουν περάσει 6 μήνες από την τελευταία δόση.

Στις 5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την δεύτερη δόση με J&J

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα, έτσι ώστε τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson και έχουν περάσει δύο μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού τους, να μπορούν να κλείνουν το ραντεβού τους για την αναμνηστική δόση.

Για τους πολίτες αυτούς, δηλαδή που έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J, η αναμνηστική δόση θα μπορεί να είναι είτε με το ίδιο εμβόλιο, δηλαδή Johnson & Johnson, είτε με εμβόλιο Pfizer και τις αμέσως επόμενες μέρες θα μπορούν να εμβολιαστούν και με Moderna.

Ειδικότερα για τη χορήγηση του σκευάσματος της Moderna ως αναμνηστική δόση, χρειάζεται ακόμη κάποιες τεχνικές ρυθμίσεις το σύστημα, οπότε θα δοθεί η δυνατότητα μέσα στο επόμενο διάστημα (λίγες ημέρες) στους πολίτες για αυτό, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Στο πρόγραμμα κατ' οίκον εμβολιασμού έχουν κάνει αίτηση μέχρι στιγμής 14.000 πολίτες και έχει γίνει ο εμβολιασμός σε 12.500 πολίτες, κυρίως από κινητές μονάδες των Κέντρων Υγείας.

Σχετικά με τους ιδιώτες γιατρούς, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι 250 έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, όπως και 23 πολυιατρεία και μέχρι στιγμής έχουν γίνει 4.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 1.520 στα ιατρεία και 2.460 εμβολιασμοί κατ' οίκον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ