ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Σημαντική αύξηση στα ραντεβού των πολιτών για εμβολιασμό

Κορωνοϊός: Σημαντική αύξηση στα ραντεβού των πολιτών για εμβολιασμό
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS

Σημαντική αύξηση παρατηρείται στον προγραμματισμό για εμβολιασμού με την πρώτη δόση τις τελευταίες μέρες και μάλιστα διπλασιάστηκε σε μόλις δύο μέρες.

Συγκεκριμένα, στις 2 Νοεμβρίου ο αριθμός των πρώτων ραντεβού που κλείστηκαν άγγιξε τις 19.000 ενώ διαδοχικά τις επόμενες ημέρες ο αριθμός εκτοξεύτηκε πάνω από τις 25.000 με τη χθεσινή ημέρα να καταγράφει σημαντική αύξηση φτάνοντας τον αριθμό των 29.872 πρώτων ραντεβού.

Ταυτόχρονα σημειώνεται πως από σήμερα, Παρασκευή, είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα των ραντεβού για την αναμνηστική δόση του εμβολίου για τα άτομα άνω των 18 ετών.

Προϋπόθεση για τη χορήγησή της είναι να έχουν συμπληρωθεί έξι μήνες από την χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου όσον αφορά τα εμβόλια Pfizer, AstraZeneca ή Moderna και δύο μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Οι πολίτες που πληρούν τα κριτήρια για τρίτη δόση θα λαμβάνουν υπενθυμιστικό SMS ότι μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους.

400.000 εμβολιασμοί μέχρι σήμερα

Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί περίπου 400.000 πολίτες με την τρίτη δόση κατά της Covid, καθώς η χορήγησή της ξεκίνησε μέσα Σεπτεμβρίου σε ομάδες όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι και ακολούθησαν άτομα που διαβιούν σε δομές, άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών και οι υγειονομικοί.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες από την τρίτη δόση είναι παρόμοιες ή και ηπιότερες σε σύγκριση με τις ανεπιθύμητες ενέργειες από τη δεύτερη δόση.

Η αναγκαιότητα, της τρίτης δόσης υπαγορεύεται από τη βαθμιαία μείωση των αντισωμάτων της χυμικής ανοσίας, αλλά και την λοιμογόνο δράση και τη μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων του ιού. Η τρίτη δόση χορηγείται για ενίσχυση και μακρότερη διάρκεια προστασίας. ​Σύμφωνα με τους ειδικούς άτομα με τρεις δόσεις είχαν 11 φορές μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν με τον ιό και 20 φορές μικρότερο κίνδυνο νόσησης σε σχέση με τα άτομα που πήραν δύο δόσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ