ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στο όριο της κατάρρευσης τα νοσοκομεία σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Άρτα

Κορωνοϊός: Στο όριο της κατάρρευσης τα νοσοκομεία σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Άρτα
INTIME

Συνθήκες ασφυξίας επικρατούν στις Μονάδες Ενατατικής Θεραπείας των νοσοκομείων της χώρας, καθώς η έξαρση του τέταρτου κύματος της πανδημίας έχει φέρει ορισμένα από αυτά, όπως καταγγέλλεται, στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης, νοσηλεύονται επτά ασθενείς διασωληνωμένοι σε απλούς θαλάμους, ενώ τα νοσοκομεία της Λάρισας βρίσκονται στο όριο της κατάρρευσης. Το ίδιο συμβαίνει και στο νοσοκομείο της Άρτας, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για κίνδυνο κατάρρευσης του νοσοκομείου Άρτας επισημαίνοντας τη μείωση προσωπικού και τις λοιπές ελλείψεις.

Στο νοσοκομείο Άρτας σύμφωνα με την ΕΡΤ, ήδη νοσηλεύονται 24 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ η ροή προσέλευσης κρουσμάτων είναι μεγάλη. Ο Σύλλογος Εργαζομένων περιγράφει την κατάσταση με τα μελανότερα χρώματα σημειώνοντας ότι το νοσοκομείο ετοιμάζεται να καταρρεύσει και μάλιστα με πολύ μεγάλο κρότο.

Από το πρωί της Κυριακής η διοίκηση αναζητά χώρο για να ανοίξει δεύτερη κλινική Covid κάτι που θα προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα. Κι αυτό διότι το ιατρικό προσωπικό έχει μειωθεί σε σύγκριση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, ενώ το προσωπικό όλων των κλάδων είναι μειωμένο κατά 50 άτομα μετά τις αναστολές εργασίας.

Εφιαλτική εφημερία στο «Παπαγεωργίου» - Γεμάτες οι κλίνες ΜΕΘ

Άλλη μία εφιαλτική εφημερία ολοκληρώθηκε το πρωί της Κυριακής στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», επιβεβαιώνοντας την αφόρητη πίεση που υφίσταται το τελευταίο διάστημα το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη λόγω της πανδημίας.

Εκατοντάδες πολίτες προσήλθαν στα επείγοντα περιστατικά, ενώ για μια ακόμη φορά η εφημερία νοσοκομείου της πόλης έκλεισε με όλες τις κλίνες ΜΕΘ Covid κατειλημμένες και ασθενείς διασωληνωμένους σε άλλες μονάδες.

Όπως ανέφερε o επιμελητής Α' στο νοσοκομείο, Χρήστος Παπαστεργίου μιλώστας στην τοπική ιστοσελίδα Voria.gr , συνολικά έγιναν 42 εισαγωγές, ενώ περίπου 500 πολίτες επισκέφτηκαν τα ΤΕΠ - Covid και κοινής νοσηλείας.

Ο κ. Παπαστεργίου επισήμανε πως και οι 25 κλίνες στη ΜΕΘ του νοσοκομείου είναι κατειλημμένες, ενώ άλλοι επτά ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε μονάδες ανάνηψης και απλούς θαλάμους.

«Πάμε για τα περσινά και βάλε», σχολίασε, τονίζοντας πως τα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας είναι ανεπαρκή, ενώ ακόμα και αυτά που λαμβάνονται δεν τα τηρεί κανείς.

Προ της κατάρρευσης τα δύο νοσοκομεία στη Λάρισα

Ένα βήμα πριν την κατάρρευση βρίσκονται και τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας λόγω της δραματικής διάστασης που παίρνει η πανδημία στην περιοχή, με το Γενικό Νοσοκομείο να βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα».

Οι γιατροί που βρίσκονται ήδη εκτός ορίων και έχουν φθάσει στα όρια της κατάρρευσης μετά από πολύωρες εφημερίες, ετοιμάζουν δραστικές πρωτοβουλίες ώστε να κινητοποιήσουν την πολιτεία.

Κατά πληροφορίες, από την τοπική ιστοσελίδα onlarisa.gr ήδη στο νοσοκομείο κυκλοφορεί έγγραφο συλλογής υπογραφών παραίτησης το οποίο μέχρι στιγμής έχει υπογραφεί από δεκάδες γιατρούς, αλλά και από διευθυντές κλινικών.

Για σήμερα είχε προγραμματιστεί συνέντευξη τύπου από την Ένωση των Γιατρών στο ΓΝΛ, όπου όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση «σκοπός είναι η ενημέρωση για τις εξελίξεις, στις οποίες οδηγούν οι έκτακτες αποφάσεις της Διοίκησης του Γ.Ν.Λ για μετατροπή του νοσοκομείου σχεδόν ολοκληρωτικά σε νοσηλευτήριο CoViD19, καθώς και για την αντιεπιστημονικότητα, την επικινδυνότητα και τις επισφάλειες που επιφέρουν αυτές, όσον αφορά στην λειτουργία του υποστελεχωμένου, υποχρηματοδοτημένου, με χωροταξικές ιδιαίτερο και εξωθημένου σε καταρράκωση Νοσοκομείου μας».

Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του νοσηλευτή της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Κώστα Νιανιόπουλου στην ΕΡΤ.

«Η ΜΕΘ Covid του Πανεπιστημιακού τον τελευταίο 1,5 μήνα είναι μονίμως στο 100%. Τώρα αν αδειάζει ένα κρεβάτι αν θα γεμίσει σε μισή ώρα, σε μια ώρα ή σε τρεις ώρες δεν έχει σημασία, αλλά μονίμως δεν έχουμε κρεβάτια», ανέφερε.

Ακόμα σημείωσε ότι «εγώ είμαι 21 χρόνια στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού, είμαι από την αρχή της ΜΕΘ Covid εδώ και δύο χρόνια σχεδόν. Το χαρακτηριστικότερο όλων, αυτό που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ κι ελπίζω να μην το ξαναδούμε είναι ότι ξεκληρίζονται οικογένειες, ο ένας δίπλα από τον άλλον. Είχες τροχαία μαζικά και πάλι δεν υπήρχε αυτό το πράγμα. Είναι απογοητευτικό ο κόσμος πεθαίνει ο ένας δίπλα από τον άλλο, ανδρόγυνα, γονείς με παιδιά… πραγματικά πιάνεται η ψυχή σου. Δεν μπορείς να το περιγράψεις, δεν περιγράφεται».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ