ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Κινούμενη άμμος» η ευρεία διασπορά κρουσμάτων - Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία

Ξεπέρασαν το φράγμα των 7.000 τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού, αριθμός ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα, ενώ σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, η θετικότητα ανέρχεται στο 4,97%. Σε διάστημα μίας εβδομάδας έχουν καταγραφεί περισσότερα από 44.600 νέες μολύνσεις και 371 θάνατοι λόγω της Covid-19, με τα επιδημιολογικά δεδομένα να μαρτυρούν την ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία της επικράτειας. 

Η βόρεια Ελλάδα εξακολουθεί να βιώνει δραματικές καταστάσεις καθώς δεν υπάρχουν πλέον κενές ΜΕΘ-COVID, με αποτέλεσμα διασωληνωμένοι ασθενείς να νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι, στην πλειονότητα ανεμβολίαστοι (περίπου 85-87%), έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό τις τελευταίες 15 μέρες στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, που υπάγονται στις αρμοδιότητες της 3ης και 4ης ΥΠΕ.

Για μια δραματική εφημερία που ολοκληρώθηκε στις 8:00 το πρωί της Δευτέρα στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης, με δεκάδες νέους ασθενείς με κορωνοϊό έκανε λόγο ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Χρήστος Τζελέπης. Όπως είπε ο ίδιος, στη διάρκεια της εφημερίας προσήλθαν πάνω από 50 επιβεβαιωμένα κρούσματα και άλλα περίπου 17 ύποπτα. Λόγω της κατάστασης το Σάββατο, άνοιξε ακόμα μία κλινική Covid στο νοσοκομείο, στη θέση της ορθοπεδικής και ουρολογικής κλινικής, η οποία γέμισε αμέσως με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να νοσηλεύονται στο ίδρυμα περισσότεροι από 150 περιστατικά Covid σε απλές κλίνες.

«Είμαστε προ των πυλών να γίνουν και επιτάξεις, αν χρειαστεί, και αν δεν υπάρξει ανταπόκριση ιδιωτών ιατρών» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναγνωρίζοντας ότι το σύστημα υγείας δοκιμάζεται. Ωστόσο επέμεινε ότι υπάρχουν ακόμη αντοχές και κενές κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Μάλιστα απέρριψε τους ισχυρισμούς που διατύπωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία έκανε λόγο για «νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» αναφερόμενη στην εφημερία του νοσοκομείου «Γεννηματάς» στην Αθήνα.

Με συνολικά 17 εισαγωγές ασθενών με Covid ολοκληρώθηκε η εφημερία στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα με τον δεύτερο όροφο του νοσοκομείου να μετατρέπεται πρόσφατα σε χώρο υποδοχής περιστατικών κορονοϊού.

Την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το νοσοκομείο Βόλου περιέγραψε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του «Αχιλλοπούλειου», Ντίνος Μηνδρινός, μιλώντας στο «Ράδιο ΕΝΑ» και επισημαίνοντας πως οι κλινικές έχουν γεμίσει με ασθενείς με κορωνοϊό και εξαιτίας αυτού δεν επαρκεί το οξυγόνο.

«Όπως και οι υπόλοιπες πόλεις της Θεσσαλίας, η Λάρισα είναι βαριά πληττόμενη. Η κατάσταση είναι ακόμα διαχειρίσιμη, υπάρχει πρόβλημα στον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία, είμαστε αναγκασμένοι να αναδιατάξουμε κλίνες από ήπια περιστατικά non covid σε περιστατικά covid. Εκεί που υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα είναι στις ΜΕΘ που είναι όλες γεμάτες και χρειάζεται να γίνονται καθημερινά διακομιδές στην Αθήνα, όπου και εκεί έχουν αρχίσει να μειώνονται τα κρεβάτια», τόνισε μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8», ο εντατικολόγος-αναισθησιολόγος, διευθυντής ΜΕΘ Γ.Ν. Λάρισας, Απόστολος Κομνός.

Στο τραπέζι τρίτη δόση εμβολίου πριν το εξάμηνο

Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Υγείας το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι οδηγίες για την τρίτη δόση εμβολιασμού και να αρχίσει να χορηγείται πριν το εξάμηνο.

Στη σημασία της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού αναφέρθηκε και ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής Μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής, τονίζοντας ότι «καλό είναι να γίνεται και πριν από τους 6 μήνες».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε πως «έχουμε τονίσει την ανάγκη και τη σημασία να επιταχυνθεί η τρίτη δόση, έχει να κάνει με τη φύση του ίδιου του ιού». «Το εμβόλιο έναντι των κορωνοϊών δεν λειτουργεί με τη λογική του εμβολίου πχ. έναντι της ιλαράς ή της ερυθράς» εξήγησε, υπογραμμίζοντας:

«Καλύτερα είναι να γίνει η τρίτη δόση και πριν από τους έξι μήνες, διότι δεν είναι για όλους ίδιος ο βαθμός ανοσίας. Νομίζω και η κυβέρνηση κινείται σε μια τέτοια κατεύθυνση».

Αύξηση των ραντεβού για πρώτη και τρίτη δόση εμβολίου

Τις τελευταίες επτά ημέρες κλείστηκαν 175.000 ραντεβού πρώτης δόσης, ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, έναντι 60.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

Ως εκ τούτου, πρόκειται για αύξηση κατά 185%, μετά από μια μακρά περίοδο που το εμβολιαστικό πρόγραμμα έδειχνε να έχει βαλτώσει. Επίσης κλείστηκαν 275.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης, αύξηση της τάξης του 200%, σε σχέση με τα 94.000 ραντεβού της προηγούμενης εβδομάδας.

Σήμερα, Δευτέρα, μέχρι και το απόγευμα, είχαν κλειστεί πάνω από 30.000 ραντεβού πρώτης δόσης, και πάνω από 55.000 ραντεβού αναμνηστικής ή τρίτης δόσης, ενώ στοίχημα των αρμοδίων είναι να διατηρήσουν τον εμβολιαστικό ρυθμό.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, και με το εμβόλιο της Moderna θα μπορεί να γίνεται η τρίτη δόση (αναμνηστική) εμβολιασμού όλων των πολιτών που είναι άνω των 18 ετών και έχει περάσει 6μηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους, καθώς και για εκείνους που έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson και έχει περάσει χρονικό διάστημα άνω των δύο μηνών, από τις 12 Νοεμβρίου.

Έκκληση για εμβολιασμό εγκύων και γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία

Έκκληση στις εγκύους και στις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία να εμβολιαστούν απηύθυνε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας -μεταξύ άλλων- πως «τα εμβόλια είναι ανοσογόνα και ασφαλή».

«Μεταξύ των ανεμβολίαστων περιλαμβάνονται μεγάλος αριθμός εγκύων και γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία. Λόγω ελλιπούς πληροφόρησης εκθέτουν τον εαυτό τους και το εμβρύου σε κίνδυνο» ανέφερε

Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι τα εμβόλια για την Covid-19 συστήνονται σε εγκύους, θηλάζουσες και γυναίκες που θέλουν να τεκνοποιήσουν, τονίζοντας ότι δεν επηρεάζουν τη γονιμότητα είτε άμεσα είτε μακροπρόθεσμα.

«Οι έγκυες γυναίκες καθ’όλη τη διάρκεια της κύησης, όπως και 42 ημέρες μετά τον τοκετό πρέπει να θεωρούνται ότι κινδυνεύουν όπως τα άτομα με τα υποκείμενα νοσήματα» υπογράμμισε και σημείωσε πως οι έγκυες με Covid-19 έχουν αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό αλλά και άλλες επιπλοκές.

Αναφορικά με την τρίτη δόση, η κ. Θεοδωρίδου υπεθύμισε πως την Παρασκευή άνοιξε η πλατφόρμα για την χορήγηση της αναμνηστικής δόσης και σε άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα η χημική ανοσία μειώνεται μετά την πάροδο έξι μηνών. Η εμφάνιση των μεταλλάξεων συμβάλει στη μείωση της ανοσίας, αλλά παραμένει η προστασία από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο, όπως είπε.

Η πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ακόμα πως με την εφαρμογή του εμβολιασμού υπολογίζεται ότι έχουν αποτραπεί 8.500 θάνατοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης