ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Τι ισχύει με τη χρήση πιστοποιητικών εμβολιασμού άλλων χωρών στην Ελλάδα

Κορωνοϊός: Τι ισχύει με τη χρήση πιστοποιητικών εμβολιασμού άλλων χωρών στην Ελλάδα
INTIME/ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Διευκρινίσεις για το τι ισχύει σχετικά με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού των τουριστών που βρίσκονται στη χώρα μας και δεν αναγνωρίζονται από τη σχετική εφαρμογή, ώστε αυτοί να έχουν πρόσβαση σε καταστήματα εστίασης και εμπορικά, έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως είπε, όπου το πιστοποιητικό δεν αναγνωρίζεται από το application και είναι στα εμβόλια τα οποία είναι αναγνωρισμένα από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, όπως τα έδωσε το καλοκαίρι με τον τουρισμό, αυτοί οι πολίτες θα δείχνουν χαρτί και αυτό θα γίνεται δεκτό.

Προχωρώντας σε εξηγήσεις, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε πως «το ψηφιακό πιστοποιητικό για να μπορείς να το αναγνωρίζεις θέλει συνεργασίες με άλλες χώρες και πολλές χώρες δεν δίνουν τα κλειδιά έτσι ώστε να αναγνωριστεί», προσθέτοντας πως «τουλάχιστον στην Ελλάδα είμαστε από τις πιο ευέλικτες χώρες όσον αφορά την αναγνώριση άλλων πιστοποιητικών».

«Είμαστε μια χώρα που είμαστε ευέλικτοι και στην αναγνώριση άλλων εμβολίων από άλλες χώρες, αλλά και το ψηφιακό μας σύστημα είναι πολύ πιο αναβαθμισμένο από τα υπόλοιπα έτσι ώστε να μπορεί να διαβάζει περισσότερα QR code που διαβάζουν άλλες πόλεις. Υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες εκτός από το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό δεν διαβάζουν κανένα άλλο QR code», είπε και έφερε ως παράδειγμα τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι μισές πολιτείες όπως είπε δεν έχουν καν QR code και δείχνουν χαρτάκια στην είσοδο του καταστήματος.

«Η ψηφιακή λύση δεν είναι ευθύνη κυρίως της δικής μας χώρας, είναι να σου δώσει τα κλειδιά η άλλη χώρα. Και η δική μας χώρα είναι από τις πιο ευέλικτες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης στο συγκεκριμένο θέμα», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Εμβολιασμοί Ελλήνων που έκαναν τις δύο δόσεις στο εξωτερικό

Ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε και στο ερώτημα για τους Έλληνες πολίτες που έχουν κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου στο εξωτερικό και θέλουν να κάνουν την τρίτη δόση στην Ελλάδα.

Όπως είπε, το ζήτημα αυτό θα λυθεί άμεσα το επόμενο χρονικό διάστημα, οπότε και θα έρθει νομοθετική διάταξη στη Βουλή που θα λύνει και αυτό.

Μάλιστα διευκρίνισε πως θα υπάρχουν υποπεριπτώσεις, ανάλογα με το πού έχει εμβολιαστεί ο πολίτης. Για όσους έχουν εμβολιαστεί σε χώρα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είναι πολύ απλό, καθώς όπως είπε «εκεί έχουν δοθεί τα κλειδιά από τις άλλες χώρες και θα γίνεται αυτόματα».

Η διαδικασία θα είναι πιο σύνθετη για τους υπόλοιπους πολίτες που εμβολιάστηκαν σε τρίτες χώρες, έτσι ώστε να διαφυλαχθεί ότι δεν θα έχει τρόπους να παρακάμψει το σύστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ