ΕΛΛΑΔΑ

Τζανάκης: Το χειρότερο σενάριο είναι 15.000 και 20.000 κρούσματα κορωνοϊού τον Φεβρουάριο

Τζανάκης: Το χειρότερο σενάριο είναι 15.000 και 20.000 κρούσματα κορωνοϊού τον Φεβρουάριο
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS

Εφιαλτικές προβλέψεις για 9 με 11 χιλιάδες κρούσματα κορωνοϊού από τα τέλη Νοεμβρίου κάνει καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης την ώρα που είναι δύσκολη ήδη η κατάσταση σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, το χειρότερο σενάριο για την πορεία της πανδημίας είναι για τον Φεβρουάριο.

Αρχικά, αναφερόμενος στο περιστατικό του παγκόσμιου πρωταθλητή Βασίλη Μοϊντίνη, ο Νίκος Τζανάκης είπε στο Mega ότι ασθενείς που καταφέρνουν να μείνουν στη ζωή μετά τις ΜΕΘ και έρχονται για αποθεραπεία, έχουν όλα τα οργανικά τους συστήματα περίπου στο 10% της λειτουργίας τους, ενώ η θρέψη τους είναι στο 0 χωρίς λευκώματα και χωρίς αμυντική ικανότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, οι 3 στους 10 μετά τις ΜΕΘ καταλήγουν, ενώ το 50% των χθεσινών κρουσμάτων ήταν ανεμβολίαστοι.

«Σύμφωνα με τις αναλύσεις μας, περίπου το 1/3 ή το 20 με 25% των κρουσμάτων είναι σε εμβολιασμένα άτομα. Χτες, σύμφωνα με το μοντέλο μας, περιμέναμε από τα 7.335 κρούσματα γύρω στα 2.000 κρούσματα σε εμβολιασμένους. Αυτά δεν δίνουν νοσηλείες και διασωληνώσεις. Απομένουν 5.300 κρούσματα, από τα οποία τα 1800 περίπου είναι σε παιδιά από 0 έως 18 ετών. Απομένουν 3.000 – 3.500 κρούσματα ανεμβολίαστων ενηλίκων που δίνουν δυστυχώς αυτές τις νοσηλείες και διασωληνώσεις που πιέζουν το σύστημα».

«Σύμφωνα με το μοντέλο μας η μεσαία μας πρόβλεψη κάνει λόγο πως αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί θα πάμε γύρω στα 9.000 και 11.000 κρούσματα στο τέλος του μήνα. Το δικό μας μοντέλο δεν δείχνει προς στιγμήν την κορύφωση. Το χειρότερο σενάριο είναι ότι αν δεν κάνουμε τίποτα, θα έρθει κορύφωση της πανδημίας γύρω στον Φεβρουάριο».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, το χειρότερο σενάριο κάνει λόγο για 15.000 και 20.000 κρούσματα τον Φεβρουάριο.

«Εάν τηρήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα και δείξουμε ατομική ευθύνη, τότε θα συγκρατηθεί η δυναμική του πανδημικού κύματος. Η ομάδα μας εδώ και μέρες έχει προτείνει την επιτάχυνση της τρίτης δόσης. Βλέπουμε ηλικιωμένους άνω των 70 που έχουν εμβολιαστεί και με τις 2 δόσεις και βγάζουν την ίωση σαν γρίπη», δήλωσε.

«Εφιαλτική εφημερία στο ΑΤΤΙΚΟΝ»

Δύσκολη ήταν η εφημερία στο νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ, με τους υγειονομικούς να εργάζονται κάτω από πίεση και αντίξοοες συνθήκες. Από τα 12 καρότσια που διαθέτει, τα 10 βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση.

Κόλαση χαρακτήρισε τη σημερινή εφημερία ο Γιάννης Πλαγιαννάκος, Αντ. Σωματείου Εργαζομένων του ΑΤΤΙΚΟΝ.

«Η εφημερία δεν έχει τελειώσει ακόμα, τελειώνει στις 8. Είχαμε πόλεμο, η νύχτα ήταν κόλαση. Σε όλες τις κλινικές έχουμε βάλει 13 με 15 ράντζα στους διαδρόμους. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Η πολιτεία πρέπει να πάρει αποφάσεις. Θα έχουμε πρόβλημα μέσα στις επόμενες ημέρες», δήλωσε.

Η κατάσταση στο ΑΤΤΙΚΟΝ είναι απελπιστική, καθώς στη MEΘ Covid του νοσοκομείου έχουν μείνει μόνο 3 κενά κρεβάτια, καθώς από τα 23 είναι κατειλημμένα τα 20.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ