ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Οδηγός» για την τρίτη δόση - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Κορωνοϊός: «Οδηγός» για την τρίτη δόση - Όσα πρέπει να γνωρίζετε
INTIME NEWS

Στην εμβολιαστική εκστρατεία επικεντρώνεται το ενδιαφέρον καθώς όπως εκτιμάται η τρίτη δόση θα παίξει σημαντικό ρόλο στην πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. 

Ήδη είναι ανοιχτή η πλατφόρμα των ραντεβού για την τρίτη δόση (αναμνηστική) εμβολιασμού όλων των πολιτών που είναι άνω των 18 ετών και έχει περάσει 6μηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους, καθώς και για εκείνους που έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson και έχει περάσει χρονικό διάστημα άνω των δύο μηνών.

Η τρίτη δόση εμβολίου για πολίτες που εμβολιάστηκαν με Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna θα γίνεται με το mRNA εμβόλιο της Pfizer και για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Johnson & Johnson η αναμνηστική δόση θα γίνεται είτε με το εμβόλιο Johnson & Johnson, ή το εμβόλιο της Pfizer.

Τις επόμενες ημέρες η επαναληπτική δόση θα μπορεί να γίνεται και με το mRNA εμβόλιο της Moderna.

Οι πολίτες που πληρούν τα κριτήρια για τρίτη δόση θα λαμβάνουν υπενθυμιστικό SMS ότι μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους.

Πόσο αποτελεσματική είναι η τρίτη δόση

Όπως εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου: «Γνωρίζουμε ότι, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, η χημική ανοσία μειώνεται μετά τον εμβολιασμό με την πάροδο των μηνών, κυρίως μετά την πάροδο 6 μηνών. Αυτό συμβαίνει και με άλλα εμβόλια. Η εμφάνιση, δε, μεταλλάξεων είναι εκείνη η οποία επιτείνει τη μείωση της προστασίας από τη λοίμωξη, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης από το εμβολιαζόμενο άτομο, αλλά παραμένει η προστασία από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο»,

Η ίδια επανέλαβε τα ποσοστά αποτελεσματικότητας κατά της νόσου Covid-19 που προσφέρει η αναμνηστική δόση: Είναι 93% αποτελεσματική στην πρόληψη εισαγωγής στο νοσοκομείο, 92% στην πρόληψη σοβαρής νόσου και 81% στην πρόληψη θανάτου, ενώ οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες και συγκρίσιμες με τις ανεπιθύμητες ενέργειες μετά το βασικό εμβολιασμό.

Ακόμη, ανέφερε πως από την επιστημονική κοινότητα υπήρχε ομοφωνία ότι τα τεστ αντισωμάτων δεν σχεδιάστηκαν για να αξιολογούν την ανοσία, εξήγησε και πρόσθεσε ότι τα τεστ αντισωμάτων αρκετές φορές παραπλανούν. Παράλληλα, υπογράμμισε πως λόγω της μείωσης των αντισωμάτων συστήνεται η τρίτη δόση.

Θεμιστοκλέους: Από 12 Νοεμβρίου ξεκινούν οι αναμνηστικές δόσεις για το εμβόλιο της Moderna

Στην Ελλάδα ξεπεράσαμε τα 13 εκατ. εμβολιασμούς και ποσοστό 64% την ώρα που στην ΕΕ το ποσοστό βρίσκεται στο 62%, ανέφερε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, παραθέτοντας τα επίσημα στοιχεία για το πρόγραμμα του εμβολιασμού στη χώρα.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως όσοι πολίτες έχουν κάνει το εμβόλιο της Moderna θα μπορέσουν να προβούν σε αναμνηστική δόση από τις 12 Νοεμβρίου, ενώ η δοσολογία, όπως ενημέρωσε θα είναι η μισή της αρχικής δόσης.

Όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, τις τελευταίες επτά ημέρες αυξήθηκαν αρκετά τα ραντεβού για πρώτη δόση εμβολίου φτάνοντας τις 175.000, με τον αριθμό την προηγούμενη εβδομάδα να είναι μόλις στο 60.000, αύξηση 185%.

Επίσης κλείστηκαν 275.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης, αύξηση της τάξης του 200%, σε σχέση με τα 94.000 ραντεβού της προηγούμενης εβδομάδας. Χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι σήμερα και μέχρι το απόγευμα είχαν κλειστεί περισσότερα από 30.000 ραντεβού πρώτης δόσης και περισσότερα από 55.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης.

Περισσότεροι από 6 εκατ. πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και με τις δυο δόσεις με την Ελλάδα να είναι στην 16η θέση της ΕΕ.

Τι ισχύει με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού μετά την τρίτη δόση

Οι πολίτες που κάνουν αναμνηστική δόση μπορούν να εκδώσουν νέο πιστοποιητικό εμβολιασμού μία ημέρα μετά τον εμβολιασμό τους με την αναμνηστική δόση.

Ωστόσο, θεωρείται έγκυρο για χρήση 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Σε αυτό το διάστημα, μπορούν να χρησιμοποιούν το προηγούμενο πιστοποιητικό εμβολιασμού, του βασικού εμβολιαστικού σχήματος, που εξακολουθεί να ισχύει κανονικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ