ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Θετικός ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών για ενίσχυση του ΕΣΥ

Κορωνοϊός: Θετικός ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών για ενίσχυση του ΕΣΥ
AP Photo

Με την πανδημία να «καλπάζει» και τους επιδημιολογικούς δείκτες να καταγράφουν το ένα μετά το άλλο «μαύρα» ρεκόρ, η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ αρχίζει πλέον να γίνεται ασφυκτική, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται ότι οι δυνάμεις εξαντλούνται. Υπό αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση βρίσκεται σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να στηρίξει το υγειονομικό σύστημα.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είχε απόψε τηλεδιάσκεψη με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, προκειμένου να επικαιροποιήσουν το πλαίσιο συνεργασίας Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα. Η συνεργασία του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό τομέα αφορά στην παροχή του συνόλου των ελεύθερων κλινών ΜΕΘ από τις ιδιωτικές Κλινικές στη διαχείριση του ΕΚΑΒ, στην παροχή αυτοτελών δομών για ασθενείς Covid, καθώς και στην παροχή κλινών για Covid άλλα και λοιπά περιστατικά.

Συγκεκριμένα, εκτός από τις κλίνες ΜΕΘ που διατίθενται σε περιστατικά του ΕΣΥ, ήδη στην Θεσσαλονίκη έχουν διατεθεί πάνω από 200 κλίνες για περιστατικά Covid και πάνω 100 κλίνες για λοιπά περιστατικά. Στη Θεσσαλία, έχουν διατεθεί άνω των 200 κλινών για περιστατικά Covid και άνω των 150 για λοιπά περιστατικά.

Οι ιδιωτικές Κλινικές διαβεβαίωσαν ότι θα ανταποκριθούν στις ανάγκες της Πολιτείας για επιπλέον κλίνες για Covid και λοιπά περιστατικά, τόσο στην Αττική όσο και σε όλες τις άλλες περιφέρειες, όταν κριθεί απαραίτητο. Επιπλέον, θα υπάρξει και Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ) για τη διαχείριση περιστατικών Covid απευθείας από ιδιωτικές Κλινικές.

Την ίδια ώρα, εντείνονται οι επαφές με τους Ιατρικούς Συλλόγους όλης της χώρας, προκειμένου να βρεθεί μία χρυσή τομή και να μπορέσουν οι ιδιώτες γιατροί να στηρίξουν το ΕΣΥ, στη δύσκολη αυτή ώρα.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Πλεύρης, θα εξαντλήσει όλη τη διπλωματικότητά του, ώστε μέσα από ένα γόνιμο δημόσιο διάλογο, να πείσει του ιδιώτες γιατρούς. Εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, τότε στο τραπέζι του διαλόγου, θα πέσει το «χαρτί» της επίταξης.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας, δεν θα ανακοινώσει ακόμη συγκεκριμένο αριθμό γιατρών που χρειάζεται το ΕΣΥ, αυτό θα γίνει στην συνέχεια, μετά το διάλογο των δύο πλευρών. Επίσης εφόσον συμφωνηθεί η νέα συνθήκη, τότε οι Ιατρικοί Σύλλογοι θα πρέπει να έχουν ετοιμότητα και να ανοίξουν σχετικές πλατφόρμες, στις οποίες οι ιδιώτες γιατροί, θα δηλώνουν το ενδιαφέρον τους για συγκεκριμένα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικότητες οι οποίες εμφανίζουν έλλειψη στο ιατρικό σώμα, είναι: πνευμονολογία, αναισθησιολογία, παθολογία. Επίσης, εντατικολόγοι δεν υπάρχουν άλλοι διαθέσιμοι στη χώρα, όμως, ενδεχομένως να χρειαστούν επιπλέον γενικοί γιατροί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ