ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Τηλεδιάσκεψη Πλεύρη με ιδιώτες γιατρούς -Έκκληση να ενισχυθεί το ΕΣΥ εντός μιας εβδομάδας

Κορωνοϊός: Τηλεδιάσκεψη Πλεύρη με ιδιώτες γιατρούς -Έκκληση να ενισχυθεί το ΕΣΥ εντός μιας εβδομάδας
INTIME

Έκκληση προς τους ιδιώτες γιατρούς εντός μίας εβδομάδας να έχουν ενισχύσει με την παρουσία τους, έστω και μερικώς, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, απηύθυνε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στην τηλεδιάσκεψη που είχε το βράδυ της Τετάρτης μαζί τους.

Καθώς το νέο πανδημικό κύμα σαρώνει όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα το ΕΣΥ να πιέζεται αφόρητα, με τις διασωληνώσεις να σκαρφαλώνουν στις 400 και πλέον την ημέρα και εφόσον η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει απαγορευτικό, είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί με γιατρούς και πολλές ιατρικές ειδικότητες το υγειονομικό σύστημα.

Ο υπουργός Υγείας, δεν έθεσε ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για την κάλυψη των θέσεων, ωστόσο ανέφερε στους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων πώς «σε μία εβδομάδα, θα πρέπει να υπάρξει έστω και μερική ενίσχυση, τη δύσκολη αυτή ώρα».

Οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων, ενημερώθηκαν ενδελεχώς για τις ελλείψεις που υπάρχουν στο ΕΣΥ και συμφώνησαν τις επόμενες ημέρες, να γίνει προσπάθεια από όλους για την κάλυψη. Αυτό σημαίνει σειρά επαφών σε προσωπική βάση και από τις δύο πλευρές.

Στην τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης, συμμετείχαν επίσης εκτός από τον υπουργό Υγείας και την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, ο ΓΓ του υπουργείου Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων Μακεδονίας και Θράκης και οι πρόεδροι της Ένωσης Παθολόγων και Πνευμονολόγων, καθώς και οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών.

Θετικός ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών για ενίσχυση του ΕΣΥ

Νωρίτερα, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είχε τηλεδιάσκεψη με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, προκειμένου να επικαιροποιήσουν το πλαίσιο συνεργασίας Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα. Η συνεργασία του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό τομέα αφορά στην παροχή του συνόλου των ελεύθερων κλινών ΜΕΘ από τις ιδιωτικές Κλινικές στη διαχείριση του ΕΚΑΒ, στην παροχή αυτοτελών δομών για ασθενείς Covid, καθώς και στην παροχή κλινών για Covid άλλα και λοιπά περιστατικά.

Συγκεκριμένα, εκτός από τις κλίνες ΜΕΘ που διατίθενται σε περιστατικά του ΕΣΥ, ήδη στην Θεσσαλονίκη έχουν διατεθεί πάνω από 200 κλίνες για περιστατικά Covid και πάνω 100 κλίνες για λοιπά περιστατικά. Στη Θεσσαλία, έχουν διατεθεί άνω των 200 κλινών για περιστατικά Covid και άνω των 150 για λοιπά περιστατικά.

Οι ιδιωτικές Κλινικές διαβεβαίωσαν ότι θα ανταποκριθούν στις ανάγκες της Πολιτείας για επιπλέον κλίνες για Covid και λοιπά περιστατικά, τόσο στην Αττική όσο και σε όλες τις άλλες περιφέρειες, όταν κριθεί απαραίτητο. Επιπλέον, θα υπάρξει και Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ) για τη διαχείριση περιστατικών Covid απευθείας από ιδιωτικές Κλινικές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ