ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Δραματική έκκληση Γκάγκα: Στο χέρι μας να σταματήσουμε την πανδημία

Κορωνοϊός - Δραματική έκκληση Γκάγκα: Στο χέρι μας να σταματήσουμε την πανδημία
INTIME NEWS / ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τα νεότερα για την κατάσταση του συστήματος υγείας και τη συνεχιζόμενη εκθετική διαπορά του κορωνοϊού στη χώρα παρουσίασαν από το υπουργείο Υγείας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης

Στη δίνη του τέταρτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται η χώρα, με τον αριθμό των κρουσμάτων να έχουν πάρει για τα καλά την ανιούσα, ενώ μεγάλη αύξηση καταγράφεται στους θανάτους και τους ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη 11 Νοεμβρίου, πως τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.801. Σε 67 ανέρχονται οι νέοι θάνατοι λόγω της Covid-19, ενώ στους 503 ανήλθαν οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό, για πρώτη φορά από τα τέλη Μαΐου.

«Έχουμε 124 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα και σχεδόν σε όλα λειτουργούν τμήματα covid, που σημαίνει ακόμα και τετραπλάσια δουλειά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Πρόκειται για ένα πολύ βαρύ φορτίο» υπογράμμισε η Μίνα Γκάγκα.

«Οι ασθενείς χρειάζονται οξυγονοθεραπεία και το οξυγόνο στο νοσοκομεία τελειώνει σε μια μέρα, εκεί που υπό φυσιολογικές συνθήκες τελείωνε σε μία εβδομάδα» σημείωσε και υπογράμμισε.

«Είναι στο χέρι μας να αναχαιτίσουμε την πανδημία» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «ο ρυθμός εμβολιασμού έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες».

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κάλεσε τους πολίτες σε τήρηση των μέτρων: χρήση μάσκας, αποστάσεις, ενώ προέτρεψε «να μην βλέπουμε πολύ κόσμο».

«Δεν χαλαρώνουμε, έχουμε αυτή τη στιγμή τα υψηλότερα κρούσματα κορωνοϊού που είχαμε ποτέ. Τώρα που έχει κρύο και μαζευόμαστε σε κλειστούς χώρους, ας τηρούμε τα μέτρα, ας μην βλέπουμε πολύ κόσμο αν γίνεται και αν έχουμε οποιοδήποτε σύμπτωμα, κάνουμε τεστ», είπε χαρακτηριστικά.

«Βρισκόμαστε μέσα στο τέταρτο κύμα» τόνισε από την πλευρά της η Βάνα Παπαευαγγέλου, υπογραμμίζοντας πως «πρέπει με κάθε τρόπο, με κάθε θυσία να αναχαιτιστεί η μετάδοση» του ιού.

Σημαντική χαρακτήρισε την έξαρση της πανδημίας, λέγοντας πως η διασπορά του ιού είναι πολύ μεγάλη σε όλη την επικράτεια. Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά ακόμα 50% την τελευταία εβδομάδα με αποτέλεσμα ο νέος κυλιόμενος αριθμός νέων κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών ανήλθε σε 6.781 ανά ημέρα.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων παραμένει στα 36 έτη, όμως την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται αύξηση στους άνω των 65 ετών, παρατήρηση που χρίζει ιδιαίτερης προσοχής, σημείωσε η καθηγήτρια.

Όπως τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά η απόλυτη συσχέτιση της εμβολιαστικής κάλυψης, όχι μόνο με τον ρυθμό της αύξησης των νέων κρουσμάτων, αλλά και με τη συσχετιζόμενη αύξηση νοσηρότητας και θνητότητας.

Κρίσιμο στοιχείο για την πορεία της πανδημίας στην κάθε περιφέρεια είναι η εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων άνω των 65 ετών. Όπως είπε, στο Ρέθυμνο και τη βόρεια Αττική όπου η γενικότερη εμβολιαστική κάλυψη δεν είναι τόσο υψηλή, η θνητότητα δεν αυξάνεται καθώς η εμβολιαστική κάλυψη των ανθρώπων άνω των 60 ετών είναι πολύ καλή.

«Ο εμβολιασμός των ενηλίκων άνω των 65 ετών, έχει πρωταρχικό ρόλο στην πορεία της πανδημίας».

«Η μεγάλη διασπορά είναι εμφανής και καταλαβαίνουμε πως ότι και να κάνουμε η πίεση θα συνεχίσει για τουλάχιστον δύο εβδομάδες» είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου που απηύθηνε έκκληση να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε να ανακοπεί αυτή η εκθετική αύξηση. Ιδιαίτερα όσοι επέλεξαν να μην εμβολιαστούν θα πρέπει να τροποποιήσουν τη συμπεριφορά τους, είπε, προκειμένου να προστατευθούν.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε και στα ευρήματα βρετανικής έρευνας που δείχνει πως εμβολιασμένοι έχουν σημαντικά μικρότερη πιθανότητα να μολυνθούν μέσα στο σπίτι, όμως και οι εμβολιασμένοι μπορούν να μολυνθούν.

«Είναι σημαντικό όλοι να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας. Εφόσον όλοι και ιδιαίτερα οι ανεμβολίαστοι τροποποιήσουμε τη συμπεριφορά μας αναμένουμε μείωση της διάδοσης» είπε.

Στο 0,4% η θνητότητα σε εμβολιασμένους κάτω των 80 ετών

Αναφερόμενη σε ανάλυση δεδομένων του ΕΟΔΥ, σημείωσε πως το 94% των πλήρως εμβολιασμένων που χρειάστηκε να μπουν σε ΜΕΘ και το 98% όσων εξ αυτών έχασαν τη ζωή τους είχαν σοβαρό υποκείμενο νόσημα που μείωσε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Άλλωστε, όπως είπε, η θνητότητα στους κάτω των 80 ετών εμβολιασμένους είναι μόλις 0,4%.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες ενδέχεται να δοθεί έγκριση από τον EMA και για το φάρμακο της αμερικανικής εταιρείας κατά του κορωνοϊού, ενώ ακολουθεί και εκείνο που ετοιμάζει η Pfizer.

Ωστόσο, είπε πως η διαθεσιμότητα περισσότερων φαρμακευτικών επιλογών δεν μπορεί να συγκριθεί με την προστασία του εμβολιασμού.

«Το εμβόλιο προστατεύει από τη λοίμωξη, ενώ τα φάρμακα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον ιό αφού προκύψει αυτή».

Στις 1.277 οι ΜΕΘ σε ΕΣΥ και ιδιωτικό τομέα

«Να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα για όλους μας. Αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα διατίθενται 1.277 ΜΕΘ. Τα 1.039 είναι στο ΕΣΥ, 35 σε στρατιωτικά νοσοκομεία και 203 σε ιδιωτικές κλινικές» ανέφερε η Μίνα Γκάγκα μετά από ερώτηση για την κατάσταση στο ΕΣΥ και το κατά πόσο ο οποιοσδήποτε πολίτης θα έχει αξιοπρεπή νοσηλεία σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, υπό τις παρούσες συνθήκες.

«Από τις 1.039 ΜΕΘ του ΕΣΥ, 539 είναι σήμερα αφιερωμένα σε Covid (ΜΕΘ-COVID) και 500 non-covid. Πέρα από αυτό, που φυσικά μπορούμε να αλλάξουμε διότι έχουμε τη δυνατότητα να μεταφέρουμε μη covid περιστατικά στον ιδιωτικό τομέα όπου υπάρχουν αρκετές ΜΕΘ όπως σας είπα και να μετατρέψουμε κι άλλα κρεβάτια covid στο δημόσιο χώρο, ήδη ο ιδιωτικός τομέας μας έχει δώσει 370 κλίνες στη Θεσσαλία -225 covid, 125 non-covid και 20 post-covid και άλλες 200 covid-κλίνες και 150 non-covid κλίνες στη Θεσσαλονίκη» είπε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε ήδη σε συνεννόηση για την Αθήνα διότι είναι πιθανόν να δούμε κι εδώ περιστατικά», συμπλήρωσε και τόνισε:

«Άρα κρεβάτια έχουμε, ΜΕΘ έχουμε».

«Φυσικά υπάρχει πίεση και ναι, θέλουμε περισσότερους γιατρούς. Από έναν γιατρό να δώσουμε εξτρά σε κάθε δημόσιο νοσοκομείο είναι 124 γιατροί. Νοσοκομεία που τυχόν πιέζονται περισσότερο, πιθανόν να χρειάζονται δύο γιατρούς» συνέχισε.

«Χρειαζόμαστε για κάθε Παθολογική ή Πνευμονολογική Κλινική που βλέπει περιστατικά Covid, για το επόμενο δίμηνο πχ -και ελπίζω ότι δεν θα είναι παραπάνω- έξτρα βοήθεια από τους ιδιώτες συναδέλφους».

Μαγιορκίνης: 13% αύξηση των θανάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα

«Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 252.000.000 μολύνσεις και πάνω από 5.000.000 θάνατοι» είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφερόμενος στα στοιχεία για την πανδημία από όλο τον κόσμο.

«Οι νέες διαγνώσεις κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 9% την τελευταία εβδομάδα. Οι ασθενείς που καταλήγουν με τη νόσο αυξήθηκαν λιγότερο, σε ποσοστό 2%, καθώς καταγράφηκαν 7.000 θάνατοι ανά ημέρα».

«Η επιδημία στην Ευρώπη επιδεινώθηκε για έβδομη εβδομάδα στη σειρά, καθώς παρατηρήθηκε 15% αύξηση στις διαγνώσεις και 12% αύξηση στους θανάτους. 1,8 εκατ. διαγνώσεις και 25.000 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα», σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

«Επιδείνωση πάνω από 30% παρατηρείται σε περίπου μία από τις δύο ευρωπαϊκές χώρες και μόλις πέντε χώρες έδειξαν σημαντική βελτίωση (πάνω του 30%)», πρόσθεσε.

Οσον αφορά την Ελλάδα, «ο συνολικός αριθμός στην επικράτεια έδειξε σημαντική επιδείνωση. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, ωστόσο, ότι αυξήθηκαν τα τεστ -μικρή μεν αύξηση, αλλά σημαντική».

«Συγκεκριμένα, εντός της τελευταίας εβδομάδας καταγράφηκαν 47% περισσότερες διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη, ενώ ο αριθμός των θανάτων έδειξε αύξηση της τάξης του 13%. Υπάρχει σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας» είπε ο καθηγητής, και συμπλήρωσε:

«Ο αριθμός των ατόμων που χρειάστηκε εισαγωγή στις ΜΕΘ αυξήθηκε κατά 5%, ενώ ο αριθμός των εισαγωγών αυξήθηκε επίσης. Το ισοζύγιο εισιτηρίων/εξιτηρίων είναι στο 1,5».

Δείτε την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ