ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Το εναλλακτικό σχέδιο της κυβέρνησης κατά της διασποράς - Στο επίκεντρο οι ανεμβολίαστοι

Κορωνοϊός: Το εναλλακτικό σχέδιο της κυβέρνησης κατά της διασποράς - Στο επίκεντρο οι ανεμβολίαστοι
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στάση αναμονής τηρούν κυβέρνηση και ειδικοί, στον απόηχο των τελευταίων παρεμβάσεων που αποφασίστηκαν πρόσφατα για την ανάσχεση της διασποράς του κορωνοϊού και με φόντο τη δραματική κλιμάκωση της πανδημίας στη χώρα μας, που οδηγεί σε «ασφυξία» το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις συντείνουν στο γεγονός ότι η Ελλάδα οδεύει, με αργά αλλά σταθερά βήματα προς μια σταθεροποίηση της πανδημίας, αλλά με υψηλά επίπεδα κρουσμάτων και σημαντική πίεση στα νοσοκομεία.

Σημειώνεται ότι στις 22 Νοεμβρίου εκπνέει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί, γεγονός που έχει «ανάψει» εκ νέου τη συζήτηση για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να υιοθετήσει «μοντέλο Αυστρίας» στα μέτρα, ήτοι οι ανεμβολίαστοι πολίτες να μπορούν να πηγαίνουν μόνο σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία.

Είναι δεδομένο ότι σε περίπτωση που υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση της γενικότερης επιδημιολογικής εικόνας, αναπόφευκτα θα τεθούν επί τάπητος και άλλες επιλογές, όπως η επαναφορά της μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ανεξαρτήτως συνωστισμού. Όμως, το αυστριακό μοντέλο δεν φαίνεται να βρίσκεται στα άμεσα πλάνα του κυβερνητικού επιτελείου.

Οικονόμου: Μένουμε ανοικτοί με μέτρα για τους ανεμβολίαστους

«Μένουμε ανοιχτοί με τη φιλοσοφία των μέτρων που απευθύνονται κυρίως στους ανεμβολίαστους» τόνισε το Σάββατο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς για το μερικό lockdown που επιβλήθηκε στη Ολλανδία.

«Η απόφαση και η βούληση της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξουν οριζόντια τοπικά μέτρα που θα αφορούν και εμβολιασμένους» ξεκαθάρισε ο κ. Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Η αγορά, η οικονομία, η παιδεία, θα μείνουν όρθιες, κανείς δεν θέλει να γυρίσει στο καθεστώς των SMS και στην τηλεκπαίδευση», πρόσθεσε.

«Οι ανεμβολίαστοι έχουν υποχρέωση να κάνουν τεστ, ενώ από σήμερα Σάββατο στα σουπερμάρκετ θα ισχύουν οι περιορισμοί που ίσχυαν παλιότερα. Δεν ξανακλείνουμε, εφαρμόζουμε τα υγειονομικά μέτρα. Οι ανεμβολίαστοι, το πιο ασφαλές είναι να σπεύσουν να εμβολιαστούν για να κάνουν γιορτές με τους δικούς τους ανθρώπους για να είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστεροι» σημείωσε. Για την τρίτη δόση παρατήρησε πως «είναι απαραίτητη όσο ήταν και οι δυο δόσεις (ή η μια της Johnson & Johnson) για να είμαστε οχυρωμένοι».

Τα μέτρα στήριξης για το ΕΣΥ

Σε κάθε περίπτωση, όπως εκτιμάται, καταλυτικό ρόλο στην όποια ενδεχόμενη υλοποίηση ενός νέου «πακέτου» μέτρων έναντι της Covid 19 θα διαδραματίσει ο βαθμός αντοχής του ΕΣΥ.

Το Σάββατο, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ ήταν ακόμη μία δραματική ημέρα στο ημερολόγιο της πανδημίας, με 70 θανάτους, 530 διασωληνωμένους και 6.154 νέα κρούσματα. Είναι αξιοσημείωτο ότι η πλειοψηφία των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι, ωστόσο εξαιτίας του υψηλού ιικού φορτίου και της μεταδοτικότητας του στελέχους Δέλτα, και οι εμβολιασμένοι είναι πολύ πιθανόν να νοσήσουν.

Το ΕΣΥ βρίσκεται σε πίεση και οι ανάγκες για γιατρούς είναι μεγάλες. Εκτιμάται, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, ότι απαιτείται τουλάχιστον ένας γιατρός σε κάθε νοσοκομείο, δηλαδή γύρω στους 100 με 124.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικότητες οι οποίες εμφανίζουν έλλειψη στο ιατρικό σώμα είναι: πνευμονολογία, αναισθησιολογία, παθολογία. Επίσης, εντατικολόγοι δεν υπάρχουν άλλοι διαθέσιμοι στη χώρα.

Αναφορικά με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα: «Αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα διατίθενται 1.277 ΜΕΘ: 1.039 είναι στο ΕΣΥ, 35 σε στρατιωτικά νοσοκομεία και 203 σε ιδιωτικές κλινικές».

Δέσμευση Πλεύρη για την αστική ευθύνη

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης πάντως, μιλώντας το πρωί στη σύνοδο των Προέδρων Υγείας, διατύπωσε τη δέσμευσή του ότι θα εξετάσει το ζήτημα της προώθησης ειδικής ρύθμισης με την οποία θα προστατεύονται με το ακαταδίωκτο οι γιατροί που συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας στο ΕΣΥ.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία επίσης δεσμεύτηκε να επιλυθεί το θέμα της αστικής ευθύνης όλων των γιατρών που δίνουν μάχη με την covid στα δημόσια νοσοκομεία, με δεδομένο ότι όλος ο κλάδος έχει κληθεί να στηρίξει το ΕΣΥ σε αυτήν την δύσκολη ώρα για τη χώρα.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τάχθηκε κατά της επίταξης υπηρεσιών από ιδιώτες γιατρούς, ωστόσο εκφράστηκε από την πλευρά του προεδρείου η πεποίθηση ότι θα εξευρεθούν γιατροί για να καλύψουν τις ανάγκες στην περίπτωση που επιλυθεί το πρόβλημα της αστικής ευθύνης.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ενώπιον όλων των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας παρουσιάστηκε πρόθυμη να συνεργαστεί με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο ώστε να μη χρειασθεί τελικώς να γίνει η επίταξη υπηρεσιών από ιδιώτες γιατρούς.

Παράλληλα, «στο παιχνίδι» μπαίνουν και αρκετές ιδιωτικές κλινικές, είτε παίρνοντας περιστατικά Covid είτε και non Covid, προκειμένου να απορροφήσουν περισσότερα περιστατικά του ιού τα δημόσια νοσοκομεία. Ενθαρρυντικό στοιχείο για την επιτροπή είναι, ωστόσο, ότι ενώ καθημερινά καταγράφονται πάνω από 400 εισαγωγές, υπάρχουν ταυτόχρονα και 300 εξιτήρια. Συνεπώς είναι εφικτό να αντέξει το ΕΣΥ, συνεπικουρούμενο και από τις τελευταίες κινήσεις στήριξης.

Η προτεινόμενη διάταξη του ΠΙΣ

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εδώ και καιρό έχει αποστείλει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτεινόμενη διάταξη με την οποία θα προστατεύονται οι γιατροί που θα εργασθούν εν μέσω πανδημίας στο ΕΣΥ.

Η προτεινόμενη διάταξη είναι η εξής:

«Ανεξάρτητα από τυχόν αντίθετη διάταξη οποιουδήποτε άλλου νόμου, οι ιατροί και οι μονάδες υγειονομικής περίθαλψης στις οποίες αυτοί ασκούν το λειτούργημα τους απαλλάσσονται από οποιαδήποτε αστική ή ποινική ευθύνη για τυχόν ιατρικά σφάλματα που προκαλούνται από ενέργειες ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους καθ’ όλη τη διάρκεια των έκτακτων συνθηκών αντιμετώπισης ιατρικών περιστατικών της πανδημίας του COVID-19, υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι:

(i) οι πράξεις ή παραλείψεις τους αφορούν την περίθαλψη ασθενούς από COVID-19,

(ii) οι πράξεις ή παραλείψεις τους δεν αντίκεινται στα εφαρμοστέα στην Ελληνική Επικράτεια μέτρα για την διαχείριση και αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19,

(iii) οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης παρέχονται καλόπιστα και οι τυχόν ζημίες από πράξεις ή παραλείψεις δεν οφείλονται σε δόλο ή βαρεία αμέλεια. Σε κάθε περίπτωση το μέτρο ευθύνης τους κατά την παροχή υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης σε πάσχοντες από COVID-19 κρίνεται πραγματικά βάσει των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας».

Ο Ξανθός προτείνει εθνική επιστράτευση

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας την περασμένη Πέμπτη σε εκδήλωση για το υγειονομικό σύστημα μετά την πανδημία, επισήμανε ότι «έχουμε πόλεμο, πράγμα που σημαίνει, ότι θα πρέπει να επιστρατευθούν όλοι οι γιατροί, ακόμη και οι στρατιωτικοί. Επομένως, είναι ύψιστης προτεραιότητας η πλήρης και εθνική επιστράτευση με κοινωνική συνοχή», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, ανέφερε, ότι είναι κομβικής σημασίας το θέμα των εμβολιασμών. Γι’ αυτό, θα πρέπει να εμβολιάσουμε με ασφάλεια και εμπιστοσύνη την κοινωνία, καθώς και να επικαιροποιήσουμε τον χάρτη υγείας με κριτήρια ανάπτυξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ