ΕΛΛΑΔΑ

Σκέψεις για νέο «μπλόκο» στους ανεμβολίαστους – Τα αμέσως επόμενα μέτρα

Σκέψεις για νέο «μπλόκο» στους ανεμβολίαστους – Τα αμέσως επόμενα μέτρα
© Intime p.a.

Το έδαφος για νέους περιορισμούς, οι οποίοι θα αφορούν αποκλειστικά τους μη εμβολιασμένους πολίτες στρώνει το κυβερνητικό επιτελείο, ενόψει της συνεδρίασης της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, μεθαύριο, Τετάρτη, κι ενώ η εκτόξευση των θανάτων αλλά και των βαριά νοσούντων από κορωνοϊό, μέσα στο Σαββατοκύριακο, δυσχεραίνει την κατάσταση στα νοσοκομεία.

«Η κυβέρνηση συζητά αν χρειάζονται περισσότερα μέτρα στους ανεμβολίαστους. Αυτά θα συζητηθούν και στην επιτροπή των ειδικών που θα γίνει την Τρίτη ή την Τετάρτη», τόνισε την Δευτέρα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης προσθέτοντας πως «παρακολουθούμε τα κρούσματα που θα έρθουν. Παρά την αύξηση, υπάρχουν κάποια πιο ενθαρρυντικά στοιχεία, καθώς φαίνεται πως τα κρούσματα εμφανίζουν μία σταθεροποίηση. Ωστόσο χρειάζεται παρακολούθηση», τόνισε ο υπουργός.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΟΡΕΝ, ανέφερε ότι σήμερα ή αύριο ολοκληρώνεται η διαδικασία της εθελοντικής προσέλευσης και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιστράτευση, ακόμη και μέσα στην εβδομάδα, η οποία θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα, όπου η κατάσταση είναι περισσότερο επιβαρυμένη, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει και η υπόλοιπη Ελλάδα.

Το ενδεχόμενο της λήψης νέων μέτρων άφησε… ορθάνοικτο και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στον Σκάι, καθώς, όπως είπε, είναι πιθανό να απαιτούνται περισσότερα τεστ για να κινηθούν και παρέπεμψε στις εισηγήσεις της επιτροπής των Ειδικών.

Την ίδια ώρα οκαθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ επισήμανε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε αυτή τη φάση φαίνεται να λειτουργούν, ενώ έχουν ενεργοποιήσει ένα μέρος του πληθυσμού να κάνει το εμβόλιο.

«Αν λειτουργήσουν τα μέτρα, πράγμα το οποίο θα φανεί αυτή την εβδομάδα και αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη, ιδιαίτερα αν επιταχυνθεί η τρίτη δόση, σε μια δύο εβδομάδες θα δούμε μια μείωση των κρουσμάτων της τάξεως του 20-25%. Αυτό είναι σημαντικό να επιτευχθεί ώστε να υπάρχει ένα τείχος ανάσχεσης στην πίεση στο σύστημα υγείας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Με διπλή μάσκα στα μέσα μεταφοράς

Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε ότι «δεν νοείται lockdown ενώ πλέον έχουμε εμβόλιο και εμβολιασμένους 3 στους 4 ενηλίκους», υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι «δεν ξεχνάμε ποτέ τη μάσκα που είναι ένα πολύ αποτελεσματικό μέτρο αποτροπής της μετάδοσης για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους». Η χρήση της μάσκας μάλιστα σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, αλλά κυρίως η επιβίβαση με διπλή μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι ένα από τα μέτρα που περιλαμβάνει η ατζέντα της επικείμενης συνεδρίασης της Επιτροπής των Ειδικών, προκειμένου να αυξηθεί το επίπεδο προστασίας σε μαζικούς χώρους διέλευσης των πολιτών.

Στον αντίποδα, η επέκταση της υποχρεωτικότητας «λέγεται πολύ πιο εύκολα από όσο μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη» σημείωσε ο κ. Σκέρτσος, συμπληρώνοντας ότι «μπορεί να αποτελεί το ύστατο μέτρο όχι οριζόντια αλλά μόνο σε χώρους και δραστηριότητες με υψηλή διασπορά του ιού», αλλά όχι στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αφού «στο δε χώρο της εστίασης δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά στον κόσμο», τόνισε.

Αυστηροποίηση μέτρων και στην Ευρώπη

Μετά την Ολλανδία, την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επέβαλε μετά το καλοκαίρι περιορισμούς στην κυκλοφορία εξαιτίας του κορωνοϊού, και η Αυστρία μπαίνει από σήμερα σε καθεστώς lockdown, μόνο για τους μη εμβολιασμένους πολίτες της.

Lockdown για τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 τίθεται από σήμερα σε ισχύ στην Αυστρία, ενώ δεν αποκλείονται ακόμη αυστηρότεροι περιορισμοί εάν η κατάσταση εξακολουθήσει να επιδεινώνεται.

Επίσης, ο εμβολιασμός καθίσταται πλέον υποχρεωτικός για τους εργαζόμενους στον υγειονομικό κλάδο, ενώ από σήμερα μπορούν να εμβολιάζονται τα παιδιά ηλικίας από 5 έως 11 ετών.

Παράλληλα στη Γερμανία, κλιμακώνεται η αντιπαράθεση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν υπό το βάρος της ανησυχητικής αύξησης των κρουσμάτων.

Μετά την απόφαση που έλαβε χθες η κύρια επιτροπή του Κοινοβουλίου και τη συνεννόηση του καγκελαρίου Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, από σήμερα και καταρχήν ως την 24η Νοεμβρίου οι μη εμβολιασμένοι θα μπορούν να κυκλοφορούν μόνο προκειμένου να μεταβούν στην εργασία τους, να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης, να αθληθούν, επειδή χρειάζονται ιατρική βοήθεια ή –φυσικά– για να εμβολιαστούν.

Οι ανεμβολίαστοι αποκλείονται επίσης από τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, ενώ ήδη είχαν αποκλειστεί από τις επιχειρήσεις εστίασης, τα γυμναστήρια και τα κομμωτήρια. Οι περιορισμοί ισχύουν για τους πάντες άνω των 12 ετών. Για τους μαθητές ηλικίας 12-15 ετών ωστόσο υπάρχει το λεγόμενο «Πάσο-Νίντζα», πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και ανάρρωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ