ΕΛΛΑΔΑ

Ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη για το προσφυγικό από τους τρεις Προκαθήμενους

Ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη για το προσφυγικό από τους τρεις Προκαθήμενους
Ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την επίσκεψή του στη Μυτιλήνη REUTERS/Alkis Konstantinidis

Δίνοντας την ευκαιρία για μια νέα ζωή σε τρεις οικογένειες προσφύγων, αναχώρησε από τη Μυτιλήνη ο Πάπας Φραγκίσκος, μετά την ιστορική επίσκεψή του στο νησί, απευθύνοντας - μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο- μήνυμα αλληλεγγύης για το προσφυγικό. 

Ρεπορτάζ: Μαρία Καρχιλάκη

Το CNN Greece με την απεσταλμένη του Μαρία Καρχιλάκη, μετέδωσε την ιστορική επίσκεψη του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Μυτιλήνη, με την οποία εστάλη οικουμενικό μήνυμα για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στην προσφυγική κρίση. Στο αεροπλάνο που μεταφέρει τον Πάπα στο Βατικανό, επιβιβάστηκαν και τρεις οικογένειες προσφύγων από τη Συρία.

2016 04 16T130111Z 1151695909 GF10000384418 RTRMADP 3 EUROPE MIGRANTS POPE

Πηγή: REUTERS/Filippo Monteforte/Pool

Οι πρόσφυγες αυτοί επιλέχθηκαν με κλήρωση ανάμεσα στους διαμένοντες στον καταυλισμό στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης. Στο σύνολο τους είχαν μπει στην Ελλάδα και καταγράφηκαν στο hotspot της Μόριας πριν από την 20η Μαρτίου, όταν και ίσχυσε η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Στη Λέσβο υπάρχουν συνολικά 417 πρόσφυγες που έφθασαν στην Ελλάδα πριν από την 20η Μαρτίου, και έχουν εγκλωβιστεί στη νησί

Οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες συνομίλησαν με πρόσφυγες που βρίσκονται στο κέντρο κράτησης στη Μόρια, άκουσαν με προσοχή τις ιστορίες τους και την αγωνία τους για το πότε θα τελειώσει ο Γολγοθάς τους και στη συνέχεια υπέγραψαν κοινή διακήρυξη για το προσφυγικό.

Μετά το γεύμα τους με οικογένειες προσφύγων στη Μόρια, Πάπας Φραγκίσκος, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατευθύνθηκαν στο λιμάνι του νησιού, όπου ο Ποντίφηκας ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη που έδειξε στους πρόσφυγες.

final

Πηγή: Μαρία Καρχιλάκη

Οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι, πρόσωπα, ονόματα, ιστορίες επανέλαβε ο Πάπας Φραγκίσκος από το λιμάνι της Μυτιλήνης και πρόσθεσε πως σε αυτά τα χώματα χτυπά ακόμη η καρδιά μιας ανθρωπότητας που ξέρει να αναγνωρίζει πρώτα από όλα τον αδελφό και την αδελφή, που ξέρει να χτίζει γέφυρες, είπε ο Πάπας απευθυνόμενος στους κατοίκους της Μυτιλήνης, σημειώνοντας με νόημα πως τα φράγματα οδηγούν σε διαιρέσεις.

Ακολούθησε κοινή δέηση για τους πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο, κι ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους.

Στη συνέχεια οι Προκαθήμενοι έριξαν στη θάλασσα στεφάνια, θέλοντας με αυτή τη συμβολική κίνηση να τιμήσουν τη μνήμη όλων εκείνων των ανθρώπων που χάθηκαν στα παγωμένα νερά του Αιγαίου.

Επίσκεψη των Προκαθημένων στη Μόρια

«Δεν είστε μόνοι», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος απευθυνόμενος στους πρόσφυγες, κατά την επίσκεψή του στη Μόρια. «Περάσατε πολλά δεινά σε αναζήτηση μίας καλύτερης ζωής. Ήρθα εδώ για να σταθώ δίπλα σας και να ακούσω τις ιστορίες σας. Ήρθαμε για να επιστήσουμε και πάλι την προσοχή του κόσμου στη σοβαρή αυτή ανθρωπιστική κρίση», τόνισε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, ο οποίος σημείωσε ακόμη πως «ο ελληνικός λαός με μεγάλη γενναιοδωρία ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας παρόλο που διανύει μία δύσκολη περίοδο».

«Η Μεσόγειος δεν θα πρέπει να γίνει ένας τάφος, είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, ανταλλαγής απόψεων και διαλόγου. Πρέπει να γίνει θάλασσα ειρήνης», είπε από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και απευθυνόμενος στους πρόσφυγες τόνισε: «Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ανοίξουμε τα μάτια και τις καρδιές του κόσμου».

«Σήμερα ενώνουμε τις φωνές μας για να καταδικάσουμε τον ξεριζωμό των προσφύγων, να στηλιτεύσουμε κάθε μορφή απαξίωσης του ανθρώπινου προσώπου», επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο μήνυμά του ενώπιον τόσο του Πάπα Φραγκίσκου, όσο και των προσφύγων που βρίσκονται στη Μόρια.

Όπως επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος σε μήνυμά του, η παρουσία του Πάπα Φραγκίσκου στον τόπο μας, «στα χώματα της Εκκλησίας της Ελλάδας», είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς αναδεικνύει τη σύγχρονη τραγωδία των προσφύγων ενώπιον ολόκληρου του χριστιανικού και όχι μόνο κόσμου. Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την ελπίδα του να ξεκινήσει από τη Λέσβο «ένα παγκόσμιο κίνημα ευαισθητοποίησης, ώστε να αλλάξουν ρότα όσοι κρατούν τις τύχες του κόσμου στα χέρια τους και να επιστρέψει η ειρήνη και η ασφάλεια σε κάθε σπίτι, σε κάθε οικογένεια, σε κάθε πολίτη».

final

Πηγή: Μαρία Καρχιλάκη

Ο κ. Ιερώνυμος έκανε λόγο για «χρεοκοπία» της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης στην Ευρώπη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μόνο όσοι δουν τα μάτια αυτών των μικρών παιδιών που συναντήσαμε στον καταυλισμό προσφύγων, θα μπορέσουν να αντιληφθούν αμέσως το πλήρες μέγεθος της “χρεοκοπίας” της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης που επιδεικνύει η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους και όχι μόνον. Καμαρώνω για τους Έλληνες οι οποίοι, παρά τις δυσκολίες που περνούν, βοηθούν τους πρόσφυγες ώστε να γίνει ο Γολγοθάς τους ελαφρύτερος, ο ανηφορικός τους δρόμος λιγότερο τραχύς».

final 1

Πηγή: Μαρία Καρχιλάκη

Μετά την υπογραφή της κοινής διακήρυξης οι προκαθήμενοι των χριστιανικών εκκλησιών γευμάτισαν με τρεις οικογένειες προσφύγων, στον ειδικό χώρο που είχε διαμορφωθεί γι αυτόν τον σκοπό στο κέντρο της Μόριας. Το κοινό γεύμα περιελάμβανε το προγραμματισμένο για στον καταυλισμό σημερινό φαγητό, ρύζι με λαχανικά, ελιές, ψωμί και χαλβά.

Συγκινητικές στιγμές στη συνάντηση με τους πρόσφυγες

Πάπας Φραγκίσκος, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έφθασαν στο κέντρο υποδοχής στη Μόρια το πρωί του Σαββάτου, όπου τους υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Εκεί τους περίμεναν και ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, τα οποία οι τρεις Προκαθήμενοι χαιρέτησαν δια χειραψίας, ενώ είχαν και σύντομο διάλογο μαζί τους.

2016 04 16T104300Z 1119392423 GF10000384268 RTRMADP 3 EUROPE MIGRANTS POPE LESBOS

REUTERS/Filippo Monteforte/Pool

Οι πρόσφυγες που βρίσκονται στο κέντρο της Μόριας, υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τους τρεις Προκαθήμενους, ενώ κάποιοι από αυτούς κρατούσαν και σημαίες της Συρίας, αλλά και πλακάτ με συνθήματα σχετικά με το άνοιγμα των συνόρων, με τη βοήθεια που χρειάζονται οι ίδιοι και οι συμπατριώτες τους, ενώ φώναζαν συνθήματα για την ελευθερία.

16512033

Πηγή: EPA/ FILIPPO MONTEFORTE / POOL

Στη συνέχεια οι Προκαθήμενοι κατευθύνθηκαν προς την σκηνή όπου τους περίμεναν οικογένειες προσφύγων, που τους μιλούν για την ιστορία τους και το δύσκολο ταξίδι τους μέχρι την Μόρια.

2016 04 16T104536Z 1891789046 GF10000384275 RTRMADP 3 EUROPE MIGRANTS POPE LESBOS

Πηγή: REUTERS/Filippo Monteforte/Pool

Δεκάδες μικρά προσφυγόπουλα έκαναν δώρο στον Ποντίφηκα γράμματα και ζωγραφιές που ετοίμασαν ειδικά γι' αυτόν, ενώ πολλά από αυτά συνομίλησαν αρκετή ώρα μαζί του, εξηγώντας του-με τη βοήθεια των μεταφραστών- τί ακριβώς συμβολίζουν αυτά που είχαν αποτυπώσει με μαρκαδόρους στο χαρτί.

2016 04 16T104528Z 1290670150 GF10000384274 RTRMADP 3 EUROPE MIGRANTS POPE LESBOS

Πηγή: REUTERS/Filippo Monteforte/Pool

Οι τρεις Προκαθήμενοι άκουσαν υπομονετικά τις ιστορίες των προσφύγων, πήραν στα χέρια τους μωρά, ενώ μέσα στην τέντα εκτυλίχθηκαν συγκινητικές σκηνές, με τους πρόσφυγες, παρά την διαφορετική θρησκεία τους, να ζητούν από τον Πάπα να τους ευλογήσει, μη μπορώντας να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους.

Συγκινητική ήταν και η στιγμή όταν μια ομάδα παιδιών τραγούδησε ενώπιον των τριών Προκαθημένων, ένα τραγούδι από την πατρίδα τους.

Ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε, να δει και τους υπόλοιπους πρόσφυγες που βρίσκονται στη Μόρια, παρεκκλίνοντας από το πρόγραμμα της επίσκεψης και σπάζοντας το πρωτόκολλο ασφαλείας κι έτσι οι τρεις Προκαθήμενοι κατευθύνθηκαν προς τον χώρο όπου κρατούνται περισσότεροι από χίλιοι μετανάστες και πρόσφυγες για να τους απευθύνουν χαιρετισμό.

Η άφιξη του Πάπα στη Μυτιλήνη

Ο Πάπας Φραγκίσκος έφθασε για επίσημη επίσκεψη στη Μυτιλήνη το Σάββατο το πρωί. Το αεροσκάφος που μετέφερε τον Πάπα Φραγκίσκο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, όπου τον υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου.

2016 04 16T071835Z 289107622 LR1EC4G0KAOLL RTRMADP 3 EUROPE MIGRANTS POPE LESBOS

Το αεροσκάφος που μετέφερε τον Πάπα Φραγκίσκο από το Βατικανό στη Μυτιλήνη/ Πηγή: REUTERS/Alkis Konstantinidis

Ο Πάπας έγινε δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους και αμέσως μετά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων του Βατικανού και της Ελλάδας, οι θρησκευτικοί ηγέτες και ο πρωθυπουργός μετέβησαν σε αίθουσα του αεροδρομίου της Μυτιλήνης.

2016 04 16T092740Z 1454812064 GF10000384200 RTRMADP 3 EUROPE MIGRANTS POPE LESBOS

Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχεται τον Ποντίφηκα/Πηγή: REUTERS/Andrea Bonetti/Greek PM Press Office/Handout via Reuters

Στο αεροδρόμιο επίσης βρισκόταν η ηγεσία στην Ελλάδα της Καθολικής Εκκλησίας, ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, η Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

2509888

Ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την αποβίβασή του από το αεροσκάφος που τον μετέφερε στην Μυτιλήνη/Πηγή:EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ)

Ακολούθησε συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει περήφανος για τη στάση του ελληνικού λαού, που παρά το γεγονός ότι υπέφερε από τα σκληρά μέτρα λιτότητας, έδειξε την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες, την ώρα που κάποιοι εταίροι μας, στο όνομα της χριστιανικής Ευρώπης ύψωναν φράχτες.

Στη συνέχεια είχαν μια σύντομη συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος κι έπειτα ο Σεβασμιότατος Πρόεδρος της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Φραγκίσκος Παπαμανώλης.

Είχε προηγηθεί συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο, κατά την οποία συζήτησαν το ζήτημα του προσφυγικού. Και οι τρεις επεσήμαναν την ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία για να μην αναγκάζονται οι άνθρωποι να εγκαταλείπουν τις εστίες τους.

Λίγο μετά την άφιξή του στη Μυτιλήνη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, στο αεροδρόμιο του νησιού, όπου θα υποδεχθεί τον Πάπα Φραγκίσκο, στις 10:20.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Από χθες έχουν μεταφερθεί ήδη από την Αθήνα περιπολικά, ομάδα Ζ και διμοιρίες των ΜΑΤ. Ελικόπτερο θα πετάει και θα παρακολουθεί τη διαδρομή από το λιμάνι μέχρι να φύγει ο Ποντίφηκας. Το ελικόπτερο έκανε το πρωί δοκιμαστική πτήση και έλεγχο των μέτρων.

Οι διμοιρίες θα βρίσκονται έξω από το κέντρο φιλοξενίας της Μόριας για την περίπτωση που υπάρξουν διαμαρτυρίες για τις επαναπροωθήσεις, ενώ μέσα στο κέντρο θα έχει ένστολους και αστυνομικούς με πολιτικά.

Θα σπάσει το πρωτόκολλο μετά από επιθυμία του ίδιου του Ποντίφικα. Όταν θα φτάσει ο Πάπας, θα επιβιβαστούν στο ίδιο βαν και ο Ιερώνυμος και ο Βαρθολομαίος για να πάνε στη Μόρια. Θα φάνε μαζί με πρόσφυγες και αργότερα θα πάνε στο λιμάνι του νησιού, όπου θα πετάξουν στεφάνια στη θάλασσα στη μνήμη όσων βρήκαν των θάνατο.

Διαβάστε επίσης

Ποιός είναι ο Πάπας Φραγκίσκος που επισκέπτεται την Ελλάδα

Οι συναντήσεις του Πάπα Φραγκίσκου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ