ΕΛΛΑΔΑ

Εξαδάκτυλος στο CNN Greece: Αναπόφευκτη η συζήτηση για lockdown - «Κλειδί» τα μέτρα αυτοπροστασίας

Εξαδάκτυλος στο CNN Greece: Αναπόφευκτη η συζήτηση για lockdown - «Κλειδί» τα μέτρα αυτοπροστασίας
Ο κ. Εξαδάκτυλος, δηλώνει ανήσυχος με τους αριθμούς που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ, τονίζοντας, ότι όλοι κάποια στιγμή θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τον ιό AP Photo / Thanassis Stavrakis

Αναλύοντας τους δυσοίωνους αριθμούς της πανδημίας, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο CNN Greece, θεωρεί αναπόφευκτη τη συζήτηση για ένα πιθανό lockdown, ωστόσο αυτό, όπως μας λέει, μπορεί να αποφευχθεί με τον πολύ απλό τρόπο της τήρησης των μέτρων αυτοπροστασίας, δηλαδή, μάσκα, αποστάσεις, αποφυγή συνωστισμού και με τον εμβολιασμό.

«Τα μέτρα αυτοπροστασίας θα μπορούσαν να αποτρέψουν ένα lockdown», εκτιμά συγκεκριμένα ο κ. Εξαδάκτυλος, τονίζοντας πως «αν αυτή τη στιγμή είχαμε ένα ποσοστό εμβολιασμένων άνω των 50 ετών 98% ή 100% δεν θα συζητούσε κανείς για lockdown».

«Συζητούν για lockdown στη Γερμανία που έχει ποσοστό εμβολιασμού περίπου στο δικό μας. Η συζήτηση είναι αναπόφευκτη, τώρα το τι θα συμβεί [στην Ελλάδα] δεν το ξέρω ούτε μπορώ να το προβλέψω, ούτε το θεωρώ απαραίτητο όμως, γιατί μπορεί με πιο απλό τρόπο να αποφευχθεί».

Ο κ. Εξαδάκτυλος, δηλώνει ανήσυχος με τους αριθμούς που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ, τονίζοντας, ότι όλοι κάποια στιγμή θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τον ιό.

«Δεν υπάρχει άνθρωπος με τη στοιχειώδη λογική που να μην ανησυχεί, διότι αυτή τη στιγμή έχουμε σταθερά τρεις αριθμούς που εδώ και μερικές εβδομάδες μας λένε ότι ο ιός βρίσκεται παντού, αυτό μας λένε τα κρούσματα, άρα θα τον συναντήσουμε ή θα τον ξανασυναντήσουμε όλοι μας, όλοι ανεξαιρέτως», υπογραμμίζει.

Παράλληλα, αναγνωρίζει πως το υγειονομικό σύστημα «πιέζεται αφόρητα κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και στην κεντρική και στη Θεσσαλία».

«Θα πρέπει να πούμε ότι το σύστημα δεν έχει απεριόριστες δυνατότητες και όταν λέω σύστημα εννοώ τον κρατικό μαζί με τον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχει και μια πίεση για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν που πάσχουν από άλλες παθήσεις και νόσους και θα πρέπει οπωσδήποτε αυτή η πίεση να μην αυξηθεί και να βρούμε ένα τρόπο να αποσυμπιεστεί. Η ακύρωση χειρουργείων συνεπάγεται ένα υγειονομικό κόστος και για κάποιους ανθρώπους είναι ένα κόστος οικονομικό», σημειώνει.

Ο κ. Εξαδάκτυλος θεωρεί ότι τα έκτακτα μέτρα θα συμβάλουν στην ανάσχεση της διασποράς, ενώ για την συζήτηση περί υποχρεωτικού rapid test στα σούπερ μάρκετ, εκτιμά ότι «δεν θα άλλαζε την εικόνα με μαγικό τρόπο».

Αναφερόμενος επίσης στους ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί, είπε ότι τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι «έχουν αρχίσει να πείθονται από από τον κίνδυνο».

Τι μας λένε οι αριθμοί της πανδημίας

Επιχειρώντας την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου σημειώνει ότι αυτά μας δείχνουν, ότι ο εμβολιασμός και τα μέτρα αυτοπροστασίας, αποτελούν μονόδρομο.

«Ο πρώτος αριθμός των κρουσμάτων, μας λέει ότι ο ιός βρίσκεται παντού. Έχουμε ένα πολύ υψηλό αριθμό ανθρώπων που είναι διασωληνωμένοι - κατά συντριπτική πλειοψηφία ανεμβολίαστοι που σημαίνει ότι οι ανεμβολίστοι όταν συναντήσουν τον ιό κινδυνεύουν να βρεθούν σε δεινή θέση και έχουμε ένα τρίτο αριθμό εδώ και εδώ και βδομάδες πάλι πολύ υψηλό ημερήσιων απωλειών που δυστυχώς πάλι είναι στην πλειοψηφία τους ανεμβολίαστοι που επιβεβαιώνει ότι μας λέει ο προηγούμενος δηλαδή εκτός από τη δεινή θέση υπάρχει και σοβαρότατος κίνδυνος για την υγεία τους», υπογραμμίζει και προσθέτει:

«Σε επίπεδο δράσης, ο πρώτος αριθμός τα κρούσματα μας λέει ότι θα πρέπει να φροντίσουμε για τον περιορισμό της διασποράς όλοι εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, ο οποίος δεν είναι ανάγκη να μας επιβληθεί. Ξέρουμε, το να φοράμε μάσκα όταν ερχόμαστε σε επαφή με άλλους ανθρώπους, το να αποφεύγουμε συνθήκες συνωστισμού και μαζικά γεγονότα, το να τηρούμε την προσωπική μας υγειινή, αυτό είναι κάτι που μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας για να περιορίσουμε τη διασπορά. Ο δεύτερος αριθμός των ΜΕΘ μας λέει ότι αν είμαστε ανεμβολίαστοι πρέπει να εμβολιαστούμε. Ο δεύτερος και τρίτος αριθμός δηλαδή οι ΜΕΘ και θάνατοι, μας λέει ότι και ο δεύτερος, αν ομως είμαστε άνω τον 50 αυτό είναι απολύτως επείγον. Και οι άνθρωποι που είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις, να μην αμελήσουν τη τρίτη.

«Όλοι βρισκόμαστε μέσα σε αυτό το κύμα, άλλοι φοράμε σωσίβιο και άλλοι επιλέξαμε να μην φοράμε σωσίβιο, αλλά κι αυτοί που φορούν σωσίβιο, μετά από ένα χρονικό διάστημα ξεφουσκώνουν και θέλουν ενίσχυση».

«Τα μέτρα θα συμβάλλουν αλλά με όλα όσα περιέγραψα θα είχαμε μια πιο γρήγορη αποδρομή από το πρόβλημα», καταλήγει ο κ. Εξαδάκτυλος.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ