ΕΛΛΑΔΑ

«Μετάλλαξη Μποτσουάνα»: Έκτακτη Συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας

«Μετάλλαξη Μποτσουάνα»: Έκτακτη Συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας
Η μία χώρα μετά την άλλη ανακοινώνουν την αναστολή των πτήσεών τους από τις αφρικανικές χώρες. AP Photo/Thanassis Stavrakis

Έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει σήμερα, Παρασκευή, στις 2 μ.μ., η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να εξετάσει τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα για τη νέα μετάλλαξη του ιού SARS-CoV-2, καθώς και το ενδεχόμενο ανάγκης ταξιδιωτικών οδηγιών/ περιορισμών για χώρες της νότιας Αφρικής.

Η μετάλλαξη της Μποτσουάνα, με την επιστημονική ονομάσία B.1.1.529, έχει πυροδοτήσει παγκόσμια ανησυχία, με αποτέλεσμα πολλές χώρες να σπεύδουν να ανακοινώσουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς από τις χώρες της νότιας Αφρικής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα οι ευρωπαϊκές χώρες να διακόψουν τις συνδέσεις με χώρες στην οποίες έχει εντοπισθεί η συγκεκριμένη παραλλαγή.

Η σύσταση της Κομισιόν δεν είναι δεσμευτική, αφού οι αποφάσεις για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, αλλά θα επιτρέψει τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ τους, διευκρινίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Για τον λόγο αυτό θα συζητήσουμε νωρίς το απόγευμα κατά την συνάντηση όλων των χωρών μελών την εισαγωγή μέτρων το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Λίγο νωρίτερα, μετά τη Βρετανία, την Ιταλία και την Ιαπωνία, και η Γαλλία ανακοίνωνε ότι αναστέλλει όλες τις πτήσεις από τη νότια περιοχή της Αφρικής για 48 ώρες.

ΠΟΥ: Θα χρειαστούν λίγες εβδομάδες

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τις χώρες να μην επιβάλουν εσπευσμένα ταξιδιωτικούς περιορισμούς που συνδέονται με την B.1.1.529, την νέα παραλλαγή του SARS-COV-2.

«Αυτήν την στιγμή, δεν συνιστάται η επιβολή ταξιδιωτικών μέτρων, δήλωσε ο εκπρόσωπος Κρίστιαν Λίντμάιερ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην Γενεύη. Ο ΠΟΥ συνιστά στις χώρες να συνεχίσουν να εφαρμόζουν επιστημονική προσέγγιση που βασίζεται στην αποτίμηση των κινδύνων κατά την εφαρμογή ταξιδιωτικών περιοριστικών μέτρων».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος έχει συγκαλέσει σύσκεψη ειδικών σήμερα για να αποτιμηθεί αν η παραλλαγή συνιστά παραλλαγή ενδιαφέροντος ή παραλλαγή ανησυχίας, θα εκδώσει περαιτέρω οδηγίες για τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Θα χρειασθούν λίγες εβδομάδες για να κατανοηθεί η επίπτωση της νέας παραλλαγής του SARS-COV-2. Οι ερευνητές εργάζονται για να κατανοήσουν πόσο μεταδοτική είναι και κατά πόσον θα έχει συνέπειες στις θεραπείες και τα εμβόλια, δήλωσε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Μελετούν την παραλλαγή Pfizer/BioNTech

Το γερμανικό φαρμακευτικό εργαστήριο BioNTech, που συνεργάζεται με την Pfizer, αναμένει «το αργότερο σε δύο εβδομάδες» τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών που θα επιτρέψουν να προσδιοριστεί αν η νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική είναι ικανή να διαφεύγει την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια, δήλωσε ένας εκπρόσωπος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ξεκινήσαμε αμέσως έρευνες για την παραλλαγή B.1.1.529» που «διαφέρει σαφώς από τις ήδη γνωστές παραλλαγές γιατί παρουσιάζει επιπλέον μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα», χαρακτηριστική του ιού SARS-CoV-2, εξήγησε η εκπρόσωπος στο AFP.

«Η Pfizer και η BioNTech είναι έτοιμες εδώ και αρκετούς μήνες να προσαρμόσουν το εμβόλιό τους σε λιγότερο από έξι εβδομάδες και να παραδώσουν τις πρώτες δόσεις σε 100 ημέρες», αν μια παραλλαγή αποδειχθεί ανθεκτική.

Διαβάστε ακόμη:

«Μετάλλαξη Μποτσουάνα»: Τι γνωρίζουμε για τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού από τη νότια Αφρική

Κορωνοϊός: Η Ευρώπη κλείνει τα σύνορά της στη νέα μετάλλαξη - Τέλος οι πτήσεις από τη νότια Αφρική

ΔΗΜΟΦΙΛΗ