ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Επιχείρηση «ασφαλή Χριστούγεννα»: Οι εισηγήσεις για νέα μέτρα ενόψει των εορτών

Κορωνοϊός - Επιχείρηση «ασφαλή Χριστούγεννα»: Οι εισηγήσεις για νέα μέτρα ενόψει των εορτών
Αρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί ενώ στην ειδική επιτροπή του υπουργείο Υγείας, οι ειδικοί κατά πληροφορίες έχουν εισηγηθεί νέα μέτρα ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / INTIME

Βαρύς είναι ο απολογισμός της πανδημίας καθώς πλησιάζουμε τα Χριστούγεννα με την κυβέρνηση να έχει στόχο τον περιορισμό των κρουσμάτων και των νοσηλειών την ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον «απειλεί» την Ευρώπη.

Αρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί ενώ στην ειδική επιτροπή του υπουργείο Υγείας, οι ειδικοί κατά πληροφορίες έχουν εισηγηθεί νέα μέτρα.

Οι εισηγήσεις περιλαμβάνουν αλλαγές στη χορήγηση του πιστοποιητικού νόσησης, μέτρα για τα θεματικά Χριστουγεννιάτικα πάρκα αλλά και περισσότερα self test στο σύνολο του πληθυσμού.

Αναφορικά με τα πιστοποιητικά, οι ειδικοί εισηγούνται την προσκόμιση μοριακού τεστ και όχι rapid.

Όσον αφορά τα Χριστουγεννιάτικα πάρκα εξετάζεται αυτά να λειτουργήσουν μόνο για εμβολιασμένους.

Κεντρικός στόχος παραμένει να μείνει ανοιχτή η οικονομία στις γιορτές με «όπλο» και τα δωρεάν self test.

Από την κυβέρνηση έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε νέο lockdown, όπως κάνουν άλλες χώρες στην Ευρώπη καθώς η οικονομία δεν θα αντέξει το κλείσιμο δραστηριοτήτων.

Πάντως, όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, δεν τίθεται επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού για άλλους πολίτες πέραν των άνω των 60 ετών που θα βρεθούν με μηνιαίο πρόστιμο 100 ευρώ, μέτρο που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

«Λυγίζουν» από πίεση τα νοσοκομεία

Την ίδια ώρα, τα νοσοκομεία της χώρας συνεχίζουν να δέχονται μεγάλη πίεση.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο οι νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό σημείωσαν αύξηση που ξεπερνά το 28%. Αυξητική είναι η τάση και στην πορεία των διασωληνώσεων, καθώς για 36 ακόμα περιστατικά Covid κρίθηκε απαραίτητη. Πλέον ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 690, εκ των οποίων το 79.71% είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και το 20.29% είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Η αύξηση των πλήρως εμβολιασμένων ασθενών στις ΜΕΘ εντείνει την ανησυχία για τις αντοχές του ΕΣΥ, με την κυβέρνηση να εξετάζει τη χορήγηση της ενισχυτικής ή τρίτης δόσης του εμβολίου έναντι της Covid-19 στους τέσσερις μήνες, αντί για έξι, μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πληρότητα των ΜΕΘ στην επικράτεια πλησιάζει το 90%, με τα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας να ασφυκτιούν. Ενδεικτικά, η εφημερία στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί με συνολικά 54 νέες εισαγωγές, ενώ άλλα 10 περιστατικά ελέγχονται ως ύποπτα. Στις απλές κλίνες νοσηλεύονται συνολικά 178 ασθενείς, ενώ και οι 25 κλίνες στις ΜΕΘ είναι κατειλημμένες. Παράλληλα, 15 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός εντατικής.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) κάνει λόγο για τουλάχιστον 100 ασθενείς με κορωνοϊό οι οποίοι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, το βράδυ της Τρίτης λειτουργούσαν 635 ΜΕΘ-Covid και νοσηλεύονταν 590 ασθενείς, «πολλοί εκ των οποίων αποσωληνωμένοι».

Στην Αττική, ξεκίνησε εφημερία το νοσοκομείο «Γεννηματάς» με πέντε διασωληνωμένους στις κλινικές, ενώ στο Σισμανόγλειο σε έξι ανέρχονται οι διασωληνωμένοι στις κλινικές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ