ΕΛΛΑΔΑ

Εμβολιασμός: Αγώνας δρόμου για το τείχος ανοσίας υπό τον φόβο επικράτησης της «Όμικρον»

Εμβολιασμός: Αγώνας δρόμου για το τείχος ανοσίας υπό τον φόβο επικράτησης της «Όμικρον»
Οι πρώτες ενδείξεις που θέλουν τη νέα μετάλλαξη «πολύ μεταδοτική» και πιθανότατα επικρατέστερη της «Δέλτα» AP Photo/Peter Dejong

Παρόλο που τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την νέα παραλλαγή του κορωνοϊού «Όμικρον» παραμένουν υπό διερεύνηση από το σύνολο της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, οι πρώτες ενδείξεις που θέλουν τη νέα μετάλλαξη «πολύ μεταδοτική» και πιθανότατα επικρατέστερη της «Δέλτα» οδήγησαν την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην αναθεώρηση των συστάσεων για τη χορήγηση της αναμνηστικής ή τρίτης δόσης του εμβολίου.  

Η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Σούμια Σουαμινάθαν, δήλωσε -μεταξύ άλλων- στο συνέδριο Reuters Next πως η «Όμικρον» φαίνεται να προκαλεί τριπλάσιες μολύνσεις από ό,τι προηγουμένως στη Νότια Αφρική, κάτι που σημαίνει ότι «όντως φαίνεται να μπορεί να υπερβεί κάποια φυσική ανοσία από προηγούμενη μόλυνση».

Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, με την ανάδυση της παραλλαγής «Όμικρον» και την εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανασκόπησε όλα τα διεθνή και εγχώρια δεδομένα και επανεξέτασε εκτάκτως τις συστάσεις αναμνηστικού εμβολιασμού για την Covid – 19 καταλήγοντας στα εξής:

«Χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης σε όλους τους πολίτες 18 και άνω, τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με δύο δόσεις. Σε περίπτωση προηγηθείσας νόσου Covid-19 ο εμβολιασμός συστήνεται τρεις μήνες μετά τη διάγνωσή της».

«Η διαφαινόμενη μεταβολή του κινδύνου μόλυνσης από την παραλλαγή «Όμικρον» σε συνδυασμό με την έναρξη του χειμώνα καθιστούν απαραίτητη την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας έναντι της νόσου Covid-19 μέσω της επιτάχυνσης του αναμνηστικού εμβολιασμού. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα συνεχίσει να αξιολογεί τα νέα δεδομένα και να επικαιροποιεί τις συστάσεις, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η βέλτιστη προστασία του πληθυσμού» εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού

Λίγο μετά τις 22:00, άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για ενιχυτική ή την τρίτη δόση, ωστόσο θα «φορτώνονται» σταδιακά οι ΑΜΚΑ των δικαιούχων. Εκτιμάται ότι μέχρι το πρωί της 4ης Δεκεμβρίου, θα έχει ανοίξει για όλους.

Όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών έχουν το δικαίωμα στην αναμνηστική δόση. Πιο συγκεκριμένα, οι αναθεωρημένες οδηγίες για τον προγραμματισμό της αναμνηστικής δόσης, έχουν ως εξής:

  • Για τα άτομα που έχουνε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλια Pfizer, Moderna ή AstraZeneca, η αναμνηστική δόση θα είναι με εμβόλιο Pfizer ή μισή δόση Moderna, μετά από τρεις μήνες.
  • Για τα άτομα που έχουνε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλιο Johnson & Johnson, η αναμνηστική δόση θα πραγματοποιείται με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, Pfizer ή μισή δόση Moderna εμβόλιο, μετά από 2 μήνες.
  • Για τα άτομα που έκαναν πρώτη δόση με εμβόλιο Pfizer ή Moderna και δεύτερη δόση με Johnson & Johnson, δε συστήνεται να πραγματοποιήσουν αναμνηστική δόση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο, οι εμβολιασμοί της πρώτης δόσης ξεπέρασαν τις 16.900 και της αναμνηστικής 69.000 ενώ παράλληλα περισσότεροι από 13.200 πολίτες ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους.

Την ίδια στιγμή η Επιτροπή Εμβολιασμών ανάβει το πράσινο φως για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών.

Η πλατφόρμα για τα ραντεβού των παιδιών αυτών των ηλικιών θα ανοίξει μόλις γίνει παραλαβή των εμβολίων που προορίζονται για αυτές τις ηλικίες, τα οποία είναι διαφορετικά ως προς τη δοσολογία σε σχέση με τα αντίστοιχα που χορηγούνται στον γενικό πληθυσμό. Ο εμβολιασμός των παιδιών αναμένεται να αρχίσει μετά τις 20 Δεκεμβρίου.

Ευρύτερη ανοσολογική απόκριση με την γ' δόση

Ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος, μίλησε για την απόφαση της επιτροπής να χορηγείται η τρίτη δόση στους τρεις μήνες μετά την δεύτερη.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, σημείωσε ότι «το εμβόλιο με δυο δόσεις δημιουργεί ικανότατη ανοσία για 5 με 6 μήνες, ωστόσο, τώρα με την μετάλλαξη Όμικρον τα δεδομένα αλλάζουν καθώς αναμένεται η ενδεχόμενη επέκταση της και στην χώρα μας».

«Θέλουμε να είμαστε προστατευμένοι στην ενδεχόμενη επικράτηση του νέου στελέχους», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε:

«Η προοπτική να υπάρχει περισσότερο η μετάλλαξη Όμικρον έκανε την επιτροπή να πάρει την απόφαση η τρίτη δόση να γίνει στους 3 μήνες».

Ακόμη, τόνισε ότι η τρίτη δόση δημιουργεί δυνατότητα ευρύτερης ανοσολογικής απόκρισης στις μεταλλάξεις.

Ο Τάκης Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι οι τρεις μήνες είναι ικανός χρόνος ώστε να είναι μια αναμνηστική δόση και πρόσθεσε ότι έχουν γίνει αρκετές μελέτες και δεν αναμένονται περισσότερες παρενέργειες.

«Πρέπει να δούμε δεδομένα που αλλάζουν και τα δεδομένα αλλάζουν με την εμφάνιση της Όμικρον», είπε τέλος ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Σημαντική αύξηση των ραντεβού

Ραγδαία αύξηση στα ραντεβού πρώτης δόσης στις ηλικίες των 60 ετών και άνω σημειώθηκε μετά τις κυβερνητικές αποφάσεις περί υποχρεωτικότητας. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, από το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης έως το μεσημέρι της Παρασκευής, 50.000 πολίτες είχαν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό.

Το νέο μέτρο τίθεται πρακτικά σε εφαρμογή από τα μέσα Ιανουρίου, καθώς από εκείνη τη χρονική περίοδο θα επιβάλλεται και το σχετικό πρόστιμο των 100 ευρώ, σε όποιον δεν ανταποκριθεί.

Υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας από τους 50 ετών τάχθηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Ερωτηθείς για το σενάριο που φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους άνω των 50 ετών, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Να γίνει ό,τι είναι δυνατόν, όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος».

Ωστόσο η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού αποτελεί πλέον ατζέντα συζήτησης και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε την Τετάρτη ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει, σημειώνοντας ότι το 66% του γενικού πληθυσμού της ΕΕ είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Το ζήτημα της υποχρεωτικότητας αναμένεται να συζητηθεί άμεσα σε επίπεδο κορυφής της Ευρώπης, στην Σύνοδο των «27» που θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Δεκεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ