ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός- Παπαευαγγέλου: Κανένας θάνατος ή σοβαρό σύμπτωμα μετά την γ' δόση του εμβολίου

Κορωνοϊός- Παπαευαγγέλου: Κανένας θάνατος ή σοβαρό σύμπτωμα μετά την γ' δόση του εμβολίου
INTIME NEWS/ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα ύφεσης της πανδημίας έκανε λόγο η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, δίνοντας έμφαση -βάσει στοιχείων- στη σημασία εμβολιασμού με την αναμηστική ή τρίτη δόση του εμβολίου, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου.για την εξέλιξη της πανδημίας.

«Η πανδημια στη χώρα εμφανίζει πλέον σαφή ύφεση για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, με τον μέσο όρο επταημέρου να κυμαίνεται κάτω από τις 6.000 νέες μολύνσεις ανά ημέρα και την διάμεση ηλικία των κρουσμάτων να παραμένει σταθερή στα 37 έτη. Αύξηση νέων κρουσμάτων παρατηρείται στην Ευρυτανία, το Λασίθι, την Αργολίδα και τη δυτική Αττική. Εκτός από τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, σαφή μείωση εμφανίζει και η θετικότητα των εργαστηριακών ελέγχων που διενεργήθηκαν την τελευταία εβδομάδα με τον κυλιόμενο μέσο του επταημέρου να μειώνεται το 1,55%» είπε αρχικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Το σύστημα υγείας συνεχίζει να πιέζεται σημαντικά λόγω του μεγάλου αριθμού νοσηλευόμενων ασθενών που υπολογίζονται στην επικράτεια στους 4.800. Όμως την περασμένη εδομάδα παρατηρήθηκε σαφής μείωση στις νέες εισαγωγές, για πρώτη φορά μετά από οκτώ εβδομάδες συνεχούς αύξησης των νέων νοσηλειών», συνέχισε.

Ο μέσος όρων νέων εισαγωγών των τελευταίων επτά ημερών είναι 427 εισαγωγές ανά ημέρα. Σημειώνεται ότι τρεις στους τέσσερις ασθενείς που χρειάζονται εισαγωγή σε νοσοκομείο είναι ηλικίας άνω των 55 ετών, ενώ σταθερά χαμηλός παραμένει ο αριθμός των παιδιών και εφήβων που νοσηλεύονται, αποτελώντας το 1,17% των νοσηλευόμενων ασθενών σε επίπεδο επικράτειας, σύμφωνα με την καθηγήτρια.

«Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών παραμένει σταθερά γύρω στους 700. Παρά την αύξηση των διαθέσιμων κλινών, απλών και ΜΕΘ, η πληρότητα στην επικράτεια βρίσκεται στο 67% στις απλές κλίνες και στο 80% στις ΜΕΘ-COVID, με τη βόρεια Ελλάδα να βρίσκεται σταθερά σε πληρότητα 100%».

«Δεν χωράει όμως κανένας εφησυχασμός με τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια να ξεπερνούν τις 50.000» σημείωσε, ενώ εκτίμησε ότι τον Δεκέμβριο θα έχουμε 650 – 700 διασωληνωμένους ασθενείς.

Επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία της τρίτης δόσης, καλώντας τους πολίτες να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα. «Μέχρι σήμερα, δεν είχαμε κανένα σοβαρό σύμπτωμα από πολίτη που έκανε την τρίτη δόση», τόνισε.

«Δεν έχουμε κανένα θάνατο σε άτομο που κόλλησε τον ιό μετά από 14 μέρες από την τρίτη δόση», είπε η καθηγήτρια.

Αναφερόμενη στα κρούσματα σε παιδιά, είπε πως τις τελευταίες δύο εβδομάδες, παράλληλα με την ύφεση της πανδημίας στη χώρα μας, παρατηρήθηκε μείωση των κρουσμάτων στα παιδιά 4 έως 18 ετών.

Τουλάχιστον το 85% των κρουσμάτων ανινχεύεται λόγω αυτοδιαγνωστικών ελέγχων, υπογράμμισε η κυρία Παπαευαγγέλου, και κάλεσε τους πολίτες -κυρίως τα παιδιά- σε testing ενόψει Χριστουγέννων, ειδικότερα αν είναι να βρεθούν σε περιβάλλον με ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

«Η εμβολιαστική κάλυψη των εφήβων 12 έως 18 ετών αυξάνει με σταθερούς ρυθμούς και σήμερα έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση το 31,5% των παιδιών 12-14 ετών και το 47,65% -σχεδόν το 50%- των εφήβων 15-17 ετών στην επικράτεια».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πλατφόρμα εμβολιασμού που ανοίγει αύριο, Παρασκευή 10 Δεκεμβρίουμ για τα παιδιά 5-11 ετών. Στις ΗΠΑ, πάνω από πέντε εκατομμύρια παιδιά έχουν λάβει την πρώτη δόση και 1,8 εκατομμύρια έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί παρενέργειες, ούτε μυοκαρδίτιδα, ενώ οι αρμόδιοι παρακολουθούν στενά τα δεδομένα και δεν έχει υπάρξει κάποια σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια. Ανάλογα στοιχεία προκύπτουν και στο Ισραήλ.

Μαγιορκίνης: Πιθανόν να επικρατήσει η μετάλλαξη Όμικρον

Από την πλευρά του, ο κ. Μαγιορκίνης μίλησε για την αυξημένη πίεση στο ΕΣΥ αν και όπως είπε, υπάρχει εικόνα σταθεροποίησης και ύφεσης.

Παράλληλα, απηύθυνε θερμή παράκληση για εκτέλεση των τεστ πριν τα Χριστούγεννα ενώ αναφορικά με τη μετάλλαξη Όμικρον, εξήγησε πως υπάρχει πιθανότητα επικράτησης μέρα με τη μέρα ενώ είναι θέμα χρόνου να συμβεί στη χώρα μας ότι συμβαίνει και στον υπόλοιπο κόσμο.

Πάντως, όπως ξεκαθάρισε, είναι ικανοποιητική προστασία, βάσει των στοιχείων μέχρι στιγμής, που παρέχει η αναμνηστική δόση του εμβολίου έναντι της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού και την πιθανότητα βαριάς επιπλοκής.

Τέλος, περιέγραψε την κατάσταση στη Νότια Αφρική όπου δεν παρατηρείται αύξηση στους θανάτους λόγω της Όμικρον αλλά υπάρχει αύξηση στις νοσηλείες, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχει χάσμα μεταξύ των νοσηλειών και των θανάτων».

Δείτε την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας:

Σε καθεστώς επιφυλακής και εγρήγορσης τελούν το κυβερνητικό επιτελείο και η επιστημονική κοινότητα ενώπιον της βεβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας της χώρας που αντικατοπτρίζεται καθημερινά στα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, την ίδια στιγμή που επιχειρείται διεθνώς η «αποκωδικοποίηση» της μετάλλαξης Όμικρον.

Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 5.523 νέα κρούσματα και 81 θανάτους το τελευταίο εικοσιτετράωρο, με τον αριθμό των διασωληνωμένων να φτάνει τους 708 ασθενείς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ