Θεοδωρίδου - Παπαευαγγέλου: Ασφαλή τα εμβόλια για τα παιδιά 5-11 ετών - Όλα τα δεδομένα
Ανανεώθηκε:
«Τα εμβόλια είναι ασφαλή και γίνονται καταρχάς για την προστασία των παιδιών, αλλά και για τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού» υπογράμμισαν οι καθηγήτριες Μαρία Θεοδωρίδου και Βάνα Παπαευαγγέλου εν όψει της πρεμιέρας του εμβολιασμού παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών αύριο, Τετάρτη.
Η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, απάντησαν σε απορίες γονέων σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών τους στο πλαίσιο διαδικτυακής ενημερωτικής εκδήλωσης.
Οι καθηγήτριες επισήμαναν ότι ο χειμώνας είναι η χειρότερη εποχή για τη διάδοση του ιού, εξ ου και οι γονείς «δεν πρέπει να καθυστερήσουν την ανοσοποίηση των παιδιών τους».
Το εμβόλιο που διατίθεται για τα παιδιά κάτω των 12 ετών είναι ειδικά προσαρμοσμένο για παιδιά και περιέχει το 1/3 της ποσότητας που υπάρχει στο εμβόλιο των ενηλίκων. Ο εμβολιασμός γίνεται με βάση την ηλικία και την ανοσολογική ωριμότητα και όχι το ύψος και το βάρος ενός παιδιού, αποσαφήνισαν.
Μέχρι στιγμής, περισσότερα από δυο εκατομμύρια παιδιά 5 έως 11 ετών έχουν λάβει και τις δυο δόσεις, ενώ 11 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση παγκοσμίως.
«Σήμερα ξέρουμε όλο το εύρος των ανεπιθύμητων παρενεργειών. Πιο συνηθισμένες είναι να είναι το παιδί άκεφο, ανόρεχτο, να παρουσιάσει πόνο στο σημείο που έκανε την ένεση, λίγο πυρετό» επισήμαναν.
Στις ηλικίες 5-11 δεν έχει καταγραφεί καμία περίπτωση μυοκαρδίτιδας ως παρενέργεια, σημείωσαν οι καθηγήτριες.
Οι κ.κ. Θεοδωρίδου και Παπαευαγγέλου ξεκαθάρισαν ότι «δεν υπάρχουν αντενδείξεις για το αν κάποιο παιδί έχει αλλεργίες, κάνει θεραπεία με ορμονικά σκευάσματα, έχει επιληψία, θρομβοφιλία, καρδιοπάθεια και άλλες παθήσεις». Εξαίρεση αποτελεί η χρόνια μυοκαρδίτιδα.
«Το εμβόλιο προσφέρει ευρύτερη προστασία από τη νόσηση, για το λόγο αυτό συστήνεται ο εμβολιασμός και στα παιδιά που έχουν ήδη νοσήσει» ανέφεραν οι καθηγήτριες.
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, τόνισε, από πλευράς της πως για το υπουργείο αποτελεί «προϋπόθεση και προτεραιότητα η πληροφόρηση με επιστημονικά δεδομένα» και για το λόγο αυτό διοργανώθηκε η εκδήλωση.
ΝΑΤΟϊκά σχέδια και τεχνολογίες διέρρεε στην Κίνα ο σμήναρχος που συνελήφθη για κατασκοπεία
08:01
Box Now: Πλάνο επιθετικής ανάπτυξης και το 2026 - Στα 40 εκατ. η συνολική επένδυση στην Ελλάδα
07:59
Vodafone Ελλάδος: Aνοδικά τα έσοδα από υπηρεσίες αλλά και οι ευρυζωνικές συνδέσεις
07:53
Έκκληση Φάμελλου για προοδευτικό «μέτωπο» με αποστάσεις από Καρυστιανού: «Όχι σε εγωισμούς, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο»
07:42