ΕΛΛΑΔΑ

Χριστούγεννα - Παγώνη στο CNN Greece: «Αρκεί να εφαρμοστούν τα μέτρα που υπάρχουν»

Χριστούγεννα - Παγώνη στο CNN Greece: «Αρκεί να εφαρμοστούν τα μέτρα που υπάρχουν»
H πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο CNN Greece σημειώνει πως δεν χρειάζονται νέα μέτρα, καθώς ο κόσμος έχει κουραστεί INTIME / ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Καθώς η μετάλλαξη Όμικρον κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι θα επικρατήσει το επόμενο διάστημα, είναι παραπάνω από σαφές ότι και τα φετινά Χριστούγεννα χρειάζονται προσοχή. Και ενώ η συζήτηση στρέφεται γύρω από το αν χρειάζεται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο CNN Greece σημειώνει πως δεν χρειάζονται νέα μέτρα, καθώς ο κόσμος έχει κουραστεί. Τονίζει, ωστόσο, ότι «αρκεί να εφαρμοστούν τα μέτρα που ήδη υπάρχουν».

Δίνοντας μερικές οδηγίες ενόψει των εορτών που συνεπάγονται γιορτινά τραπέζια και περισσότερες κοινωνικές συναναστροφές, η κυρία Παγώνη υπογραμμίζει την ανάγκη του testing. «Να προσέξουμε, να χρησιμοποιούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας και πάνω απ’όλα να κάνουμε τεστ. Όταν συναντηθούμε με πρόσωπα στο τραπέζι, σε σπίτια, θα πρέπει όλοι να έχουμε κάνει το τεστ για να είμαστε ασφαλείς».

«Νομίζω ότι μετά από δύο χρόνια, ο καθένας ξέρει τι πρέπει να κάνει. Μέτρα ατομικής προστασίας, εμβολιασμοί, τεστ και προσοχή στις μετακινήσεις μας. Να εφαρμόσουμε τα μέτρα που υπάρχουν», προσθέτει.

Και ενώ η μετάλλαξη Όμικρον παραμένει μια εξίσωση προς επίλυση, πολλοί κάνουν λόγο για ένα νέο πανδημικό κύμα, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων που αυτή θα επιφέρει, καθώς είναι πολύ πιο μεταδοτική. Σε αυτό φαίνεται να συμφωνεί και η κυρία Παγώνη, η οποία απαντώντας σε ερώτηση για πέμπτο κύμα, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Όχι τώρα, αργότερα, τον καινούριο χρόνο, γιατί ακόμα και στη χώρα μας είναι λίγα τα περιστατικά της Όμικρον, αλλά φοβόμαστε».

Όπως λέει η ίδια, για να ξεπεραστεί αυτό «πρέπει ο κόσμος να εμβολιαστεί. Και μάλιστα αυτοί που δεν έχουν πάει ακόμα για την τρίτη δόση, την ενισχυτική δόση, να πάνε να εμβολιαστούν».

Κορωνοϊός: Γιορτές υπό τη σκιά της Όμικρον - Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα

«Η Όμικρον, οι ενδείξεις που έχουμε, -γιατί δεν έχουμε πολλές μελέτες για την Όμικρον, τώρα έχουν ξεκινήσει μία-δύο μελέτες -, φαίνεται να είναι με πολύ πιο απλά συμπτώματα συγκριτικά με τη Δέλτα, αλλά είναι πάρα πολύ μεταδοτική. Βέβαια, απ’ότι λένε και οι μελέτες που υπάρχουν, οι λίγες από την Αφρική, αναφέρουν ότι η ενισχυτική δόση, η τρίτη δόση δηλαδή, θα βοηθήσει πάρα πολύ στο να μην έχουμε δύσκολη αντιμετώπιση των κρουσμάτων που αφορούν την Όμικρον. Δηλαδή η τρίτη δόση, βοηθάει πάρα πολύ στο να καλύπτει την Όμικρον. Αυτές είναι οι πρώτες ενδείξεις που υπάρχουν. Τα περισσότερα περιστατικά δεν νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και δεν υπάρχει προς το παρόν μεγάλος αριθμός θανάτων».

Σε ό,τι αφορά στην πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, η κυρία Παγώνη εκτιμά ότι οι σκληροί δείκτες, των διασωληνωμένων αθενών και των θανάτων, θα αρχίσουν να μειώνονται μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

«Ο αριθμός των κρουσμάτων σταδιακά μειώνεται. Αλλά οι δύο δείκτες, θάνατοι και ασθενείς στις ΜΕΘ συνεχίζουν να είναι υψηλοί. Λογικό είναι αυτό, διότι είναι συνέπεια των κρουσμάτων πριν από 20-25 μέρες, που ήταν πάρα πολύ υψηλά, πάνω από 7-8 χιλιάδες και λογικό είναι αυτοί οι δείκτες να είναι ακόμα υψηλοί. Σταδιακά πιστεύω, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν να μειώνονται και οι δείκτες αυτοί», εξηγεί.

Κλείνοντας, σχετικά με τους εμβολιασμούς, εμφανίζεται αισιόδοξη, καθώς όπως λέει, υπάρχουν πολλά ραντεβού για τα παιδιά και αυτό είναι ευχάριστο και υπάρχει μια αύξηση των εμβολιασμών για την τρίτη δόση. Καταλήγει, ωστόσο, λέγοντας πως «την τρίτη δόση πρέπει να την τρέξουμε, και βέβαια όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου πρέπει να τους πείσουμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ