ΕΛΛΑΔΑ

Νέα μέτρα στο τραπέζι αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά - Οι τρεις πυλώνες των παρεμβάσεων

Νέα μέτρα στο τραπέζι αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά - Οι τρεις πυλώνες των παρεμβάσεων
Πώς θα αποφευχθεί η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον AP Photo/Thanassis Stavrakis (φωτογραφία αρχείου)

Τρεις είναι οι πυλώνες των νέων μέτρων που πρόκειται να εξεταστούν ενδελεχώς από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας που συνεδριάζει αυτήν την ώρα και δεν αποκλείεται να τεθούν σε ισχύ ακόμη και πριν την έλευση του 2022, αν χρειαστεί, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον.

Τα νέα μέτρα που θα αποφασιστούν θα κινούνται σε 3 πυλώνες:

Ο πρώτος πυλώνας των μέτρων θα αφορά τα κέντρα διασκέδασης και όχι στην εστίαση συνολικά. Εκεί τα μέτρα θα αφορούν στο ωράριο, τη μουσική και τους όρθιους.

Ο δεύτερος πυλώνας των μέτρων θα αφορά τα γήπεδα καθώς έχει παρατηρηθεί ότι οι φίλαθλοι δεν τηρούν τα μέτρα και ειδικότερα αυτό της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.

Ο τρίτος πυλώνας των μέτρων θα αφορά την τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Πρόθεση όλων είναι να ληφθούν αποφάσεις για ήπιες παρεμβάσεις που θα εφαρμοστούν μετά τις 3 Ιανουαρίου, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική ανάλυση των στοιχείων των τελευταίων 24ώρων.

Εφόσον κριθεί αναγκαίο, δεν αποκλείεται να προκριθεί ένα αυστηρότερο πακέτο μέτρων ή ο χρόνος υλοποίησής τους να καθοριστεί νωρίτερα από την Πρωτοχρονιά.

Στο 70% τα ποσοστά της παραλλαγής «Όμικρον» στην Αττική

Η νέα παραλλαγή Ομικρον δεν θα επικρατήσει, έχει ήδη κυριαρχήσει, τουλάχιστον στην Αττική, ανέφερε στο ΣΚΑΙ 100.3 και στον Παύλο Τσίμα ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) Αθανάσιος Τσακρής.

Ο κ. Τσακρής ανέφερε ότι, την τελευταία εβδομάδα σε δείγματα που ελήφθησαν από την Αττική, αποδεικνύεται ότι τα ποσοστά της παραλλαγής Ομικρον στην κοινότητα είναι πλέον στο 70%.

Διευκρίνισε δε ότι τα ποσοστά στους εμβολιασμένους με την τρίτη δόση είναι με πολύ ήπια συμπτώματα, σε σχέση μετα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Προαναγγέλλουν παρεμβάσεις Πλεύρης και Γεωργιάδης

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει ήδη προαναγγείλει παρεμβάσεις στον χώρο της διασκέδασης, όπου την παραμονή των Χριστουγέννων παρατηρήθηκαν εικόνες συνωστισμού και σε ορισμένες περιπτώσεις περιστατικά μη τήρησης των μέτρων, που οδήγησαν σε πρόστιμα και άλλες κυρώσεις.

Για τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ αναφέρθηκε και στις φήμες που θέλουν το lockdown να έρχεται μετά τις γιορτές.

Σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη, η κυβέρνηση αφήνει την αγορά να κινηθεί αυτές τις μέρες και μετά θα μπει «φρένο» στην κινητοποίηση που φέρνουν οι γιορτές.

«Ανακοινώθηκαν χθες τα μέτρα για αυτές τις ημέρες. Την άλλη εβδομάδα θα συνέλθει εκ νέου η Επιτροπή για να δούμε εάν υπάρχει κάποια έκρηξη. Αν γίνει κάτι τέτοιο θα ληφθούν επιπλέον μέτρα για την επόμενη εβδομάδα, πάλι ήπια. Με την αρχή του χρόνου θα έχουμε λίγα παραπάνω μέτρα, όχι lockdown, απλώς και μόνο για να μπει ένα φρένο».

Και στις αθλητικές εκδηλώσεις

Πεδίο εφαρμογής των νέων μέτρων αποτελεί και ο χώρος της διασκέδασης, οι αθλητικές εκδηλώσεις, δραστηριότητες που δεν κρίνονται αναγκαίες, καθώς και το σκέλος της τηλεργασίας.

«Η βασική κατηγορία παρέμβασης που θα αφορά τα κέντρα και μας έχουν προτείνει και οι ειδικοί έχει να κάνει συνολικά με το κομμάτι της διασκέδασης. Άρα εκεί πέρα θα γίνει μια συζήτηση τη Δευτέρα, για να ορίσουμε ποιο είναι το πρόβλημα. Οι χώροι υπερμετάδοσης κατά βάση δεν είναι οι χώροι της τυπικής εστίασης. Είναι οι χώροι όπου υπάρχει περισσότερη παρουσία διασκέδασης, δηλαδή η βραδινή διασκέδαση. Αλλά προς αυτή την κατεύθυνση δεν μπορώ να σας πω γιατί δεν έχουν αποφασιστεί, αλλά η φιλοσοφία θα είναι είτε με την εφαρμογή ωραρίου, είτε με την εφαρμογή άλλων μέτρων όπως υπήρξαν, π.χ., όρθιας διασκέδασης, τέτοιες παρεμβάσεις για ένα 15νθήμερο θα αναζητήσουμε. Εκεί είναι η κατεύθυνση. Αυτό θα το προσδιορίσουμε τη Δευτέρα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Στη συνέχεια κ. Πλεύρης ανέφερε ότι υπάρχουν χώροι, όπως τα θέατρα και τα σινεμά, που ο κόσμος τηρεί το μέτρο της χρήσης μάσκας και η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μην κάνει αλλαγές. Ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για τα γήπεδα, όπως είπε.

Αν κάτι μπορεί να θεωρείται βέβαιο σε αυτή τη φάση, είναι πως η κυβέρνηση παραμένει πιστή στο δόγμα της απόρριψης του lockdown, ενώ απορρίπτεται και το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα σχολεία. Σύμφωνα, δε, με τον κ. Πλεύρη, προς το παρόν, δεν κρίνεται απαραίτητο να αλλάξει το πρωτόκολλο για τα σχολεία.

Η κυβέρνηση αναζητά τη «χρυσή τομή» μεταξύ ανάσχεσης του νέου πανδημικού κύματος και λειτουργίας της αγοράς. Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζονται από το πιο ήπιο σενάριο που έχει να κάνει με το ωράριο λειτουργίας των χώρων διασκέδασης έως το πιο δραστικό που αφορά αναστολή λειτουργίας των νυχτερινών κέντρων. Ένα ενδεχόμενο που μοιάζει πολύ πιθανό είναι η απαγόρευση ορθίων σε μπαρ και κέντρα διασκέδασης.

Επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων και δυσοίωνες εκτιμήσεις

Την ώρα που η μικρή αποκλιμάκωση των τελευταίων εβδομάδων αντιστράφηκε πλήρως μέσα σε λίγες ημέρες και ο αριθμός των κρουσμάτων αρχίζει και πάλι να αυξάνεται κατακόρυφα, σε μια δυσοίωνη πρόβλεψη προχώρησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισήμανε πως οι ειδικοί εκτιμούν ότι την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου θα έχουμε 9.000 κρούσματα κορωνοϊού.

Η νέα παραλλαγή ως φαίνεται βρίσκεται σε τροχιά ραγδαίας εξάπλωσης, και κατ' εκτίμηση του επίκουρου καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλους της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη είναι πιθανό να φθάσουμε ακόμη και τα 12.000 ημερήσια κρούσματα μετά την Πρωτοχρονιά.

Ήδη, στην Αττική την παραμονή των Χριστουγέννων καταγράφηκε ιστορικό αρνητικό ρεκόρ με 3.433, ενώ και τα Χριστούγεννα εντοπίστηκαν 3.200 νέες μολύνσεις στο Λεκανοπέδιο, με το κέντρο της Αθήνας να «βράζει».

Την παραμονή των Χριστουγέννων οι επιδημιολογικοί δείκτες βρέθηκαν ξανά στα ύψη, με 7.665 νέα κρούσματα, 94 θανάτους και 624 διασωληνωμένους και τον δείκτη θετικότητας στο 1,7%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ