ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Θεοδωρίδου: Η Όμικρον μειώνει την ανταπόκριση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων

Κορωνοϊός - Θεοδωρίδου: Η Όμικρον μειώνει την ανταπόκριση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων
Σε ζωντανή σύνδεση η ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο Covid (Φωτογραφία αρχείου) ΙΝΤΙΜΕ / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός για την ανάσχεση της διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον που μεταδίδεται με φρενήρεις ρυθμούς και αναμένεται να επικρατήσει και στην Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες.

Ξεκινώντας την ενημέρωση σήμερα Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου υπογράμμισε πως οι γιορτινές ημέρες περνούν με τη σκιά της Ομικρον και πως τα στοιχεία δείχνουν τη μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού.

Ωστόσο όπως είπε σε σχέση με την μετάλλαξη Δέλτα, η διάρκεια νοσηλείας με την Όμικρον είναι κατά 40% μικρότερη ενώ ο κίνδυνος επαναλοιμώξεων μεγαλύτερος έως και τριπλάσιος.
Η βαρύτης της νόσου φαίνεται ηπιότερη, αλλά η μεταδοτικότητα μπορεί να επιβαρύνει τα συστήματα υγείας, είπε η κ. Θεοδωρίδου, υπογραμμίζοντας πως πρόσφατη δημοσίευση έδειξε μειωμένη εξουδετερωτική ικανότητα λόγω της μετάλλαξης Ομικρον, αλλά πρόσθεσε πως άλλη μελέτη αναφέρει ότι η τρίτη δόση μπορεί να είναι ο παράγων να αντιμετωπιστεί επιτυχώς η λοίμωξη.

Η κα Θεοδωρίδου σημείωσε ότι όπως ανακοίνωσε ο ΕΜΑ όλα τα εμβόλια είναι προστατευτικά έναντι σοβαρής νόσου και θανάτου και ότι δεν προτείνεται τροποποίηση των εμβολίων σε σχέση με την Όμικρον.

«Η τρίτη δόση αποτελεί το κύριο όπλο κατά της παραλλαγής Όμικρον», υποστήριξε σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως η πανδημία ανέδειξε τις ανισότητες που υπάρχουν παγκοσμίως καθώς σε χώρες χαμηλού βιωτικού επιπέδου, μόλις ένα ποσοστό 7% έχει εμβολιαστεί.

Υπογράμμισε πως το 2021 έγινε μια θαυμαστή εξέλιξη του τομέα των εμβολίων και πως σήμερα υπάρχουν 26 εμβόλια κατά του κορωνοϊού και άλλα 200 υπό ανάπτυξη.

Αναφορικά με την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού σημείωσε ότι αυτή ξεκίνησε την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας με το πιο «δύσκολο εμβόλιο της pfizer» και την σταδιακή προσθήκη και άλλων εμβολίων.

«Ο αρχικός ενθουσιασμός εμφάνισε μια κάμψη λόγω της εμφάνισης των αρνητών και της αμφισβήτησης των εμβολίων λόγω της εμφάνισης των μεταλλάξεων», σημείωσε επίσης η κα Θεοδωρίδου.

Θεμιστοκλέους: Άνοιξαν 120.000 ραντεβού για ηλικίες 5-11 εντός Ιανουαρίου

Κάνοντας την ανασκόπηση του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα καθώς σήμερα κλείνει ένας χρόνος από την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, υπογράμμισε από την πλευρά του πως έχουν ανοίξει 120.000 ραντεβού για παιδιά ηλικίας 5-11 ετών εντός Ιανουαρίου.

«Σήμερα επιβεβαίωσε η Pfizer τις παραδόσεις παιδικών εμβολίων στις 3 Ιανουαρίου και ανοίξαμε 120.000 νέα ραντεβού για ηλικιακές ομάδες 5-11», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, περισσότερα από 40 χιλιάδες ραντεβού για εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5-11 ετών έχουν ήδη προγραμματιστεί, ενώ τόνισε πως πάνω από 15 χιλιάδες άτομα της ηλικιακής ομάδας αυτής έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Ο εμβολιασμός είναι το μοναδικό μέσο να νικήσουμε την πανδημία, σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους τονίζοντας πως 15.000 συμπολίτες μας θα έχαναν τη ζωή τους εάν δεν είχαν εμβολιαστεί.

Ο κ. Θεμιστοκλέους υπογράμμισε επίσης πως σήμερα έχουν γίνει 17.060.000 εμβολιασμοί, 7 εκατ. έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και πως το 75,6% επί των δικαιούχων έχουν κάνει την τρίτη δόση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ