ΕΛΛΑΔΑ

Ένας χρόνος εμβολιασμοί στην σκιά της Όμικρον: Το «μαύρο» ρεκόρ και η κρίσιμη ομάδα άνω των 60 ετών

Ένας χρόνος εμβολιασμοί στην σκιά της Όμικρον: Το «μαύρο» ρεκόρ και η κρίσιμη ομάδα άνω των 60 ετών
Ο κορωνοϊός είναι ακόμα εδώ και αντιστέκεται με τη μορφή μιας νέας μεταδοτικής μετάλλαξης, της Όμικρον, δυο χρόνια σχεδόν μετά από την έναρξη της σοβαρής υγειονομικής κρίσης και ένα χρόνο από την έναρξη των εμβολιασμών AP Photo / Thanassis Stavrakis

Επετειακή η σημερινή ημέρα 27 Δεκεμβρίου 2021, καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Και υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε κανείς να πει ότι ναι το στοιχείο αυτό αποτελεί μια καλή είδηση για πανηγυρισμούς, όμως τα 9.284 κρούσματα οι 66 θάνατοι και οι 629 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, δεν συνηγορούν για καμιά γιορτή αντίθετα, επισύρουν έντονο προβληματισμό.

Ο κορωνοϊός είναι ακόμα εδώ και αντιστέκεται με τη μορφή μιας νέας μεταδοτικής μετάλλαξης, της Όμικρον, δυο χρόνια σχεδόν μετά από την έναρξη της σοβαρής υγειονομικής κρίσης και ένα χρόνο από την έναρξη των εμβολιασμών και του μεγάλου δώρου των εμβολίων και της επιστήμης, προς την ανθρωπότητα.

Σε ερώτηση του CNN Greece σχετικά με την ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ετών όπου τα στοιχεία του ECDC δείχνουν ότι έχει εμβολιαστεί το 81,6% και πως το θέμα της υποχρεωτικότητας μέσω των προστίμων φαίνεται ότι δεν έχει πείσει τους πολίτες αυτής της ηλικίας, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι το ποσοστό ανέρχεται σε 87,7% και πως 110.000 άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί καθώς και 20.000 κατ’ οίκον. Στόχος είναι να φτάσουμε άμεσα στο 90% του εμβολιασμού αυτής της ομάδας, πρόσθεσε ο κύριος Θεμιστοκλέους.

Να θυμίσουμε ότι πριν από την υποχρεωτικότητα των μέτρων στη χώρα μας καταγραφόταν 550.000 περίπου πολίτες άνω των 60 ετών που δεν είχαν πραγματοποιήσει καμία δόση εμβολίου.

Νέα μέτρα μετά τις 3 Ιανουαρίου

Νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, αναφερόμενος στα νέα μέτρα που θα ισχύσουν μετά τις 3 Ιανουαρίου έως 16 Ιανουαρίου 2022, υπογράμμισε, ότι η κρίσιμη μάζα των κρουσμάτων είναι νεότερης ηλικίας 18 έως 59 ετών οι οποίοι θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί στη διάρκεια των εορτών απευθύνοντας έκκληση να προσέξουν με ποιους θα συγχρωτιστούν και να τηρούν απαρέγκλιτα τα υγειονομικά μέτρα! Όπως σημείωσε ο υπουργός Υγείας, είναι σαφές πλέον ότι είσαι ερχόμαστε στην επικράτηση της Όμικρον σε όλη τη χώρα και θα δούμε συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων.

Εντωμεταξύ, ο κύριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ακόμη, ότι τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022 έρχεται νέα παρτίδα εμβολίων της Pfizer, για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας πέντε έως 11 ετών και Άνοιξαν ήδη 120.000 ραντεβού.

Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης της Δευτέρας, ο κύριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι θα είχαν χάσει σήμερα τη ζωή τους εάν δεν είχαν εμβολιαστεί, ενώ πρόσθεσε ότι οι εμβολιασμοί, αποτελούν το μοναδικό τρόπο και δρόμο να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση στην Ευρώπη όσον αφορά την Τρίτη αναμνηστική δόση.

Αναφέρθηκε σε όλους τους σταθμούς αυτής της ιδιαίτερης χρονιάς, μία χρονιά, που σφραγίστηκε από τον ενθουσιασμό των εμβολίων κατά της COVID-19, αλλά και από τον προβληματισμό από την ομάδα των αντίεμβολιαστών και φυσικά τον προβληματισμό απέναντι στις διαρκείς μεταλλάξεις του ιού.

Η επιχείρηση ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, έβαλε από την πρώτη στιγμή ψηλά τον πήχη στη χώρα μας, μία επιχείρηση στην οποία εργάστηκαν και εξακολουθούν να εργάζονται σκληρά χιλιάδες άνθρωποι προκειμένου να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα της ζωής. Εκτός από το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης- με την καταλυτική του παρουσία στο πεδίο των ψηφιακών εφαρμογών- η πολιτική προστασία, η ΗΔΙΚΑ και οι ένοπλες δυνάμεις έχουν ένα μεγάλο και κρίσιμο ρόλο όλο αυτό το διάστημα, σημείωσε ο ΓΓ ΠΦΥ.

Ο εμβολιαστικός χάρτης της χώρας, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 3000 εμβολιαστικά κέντρα, 725 σημεία 7000 υγειονομικούς 550 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και 100 στελέχη του υπουργείου υγείας που εμπλέκονται καθημερινά, στο κομμάτι των εμβολιασμών.

Επίσης ο κύριος Θεμιστοκλέους απηύθυνε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους δωρητές, στον πρόεδρο του ελληνικού Ερυθρού σταυρού Αντώνη Αυγερινό, καθώς και στην πρόεδρο της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών ομότιμη καθηγήτρια παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου για την αμέριστη συμπαράσταση της και τις διαρκείς συμβουλές της προς τον γενικό γραμματέα.

Η κυρία Θεοδωρίδου από την πλευρά της, επεσήμανε ότι οι γιορτές περνούν υπό την σκιά της όμικρον, ενώ η νέα μετάλλαξη φαίνεται ότι εμπεριέχει μικρότερο κίνδυνο απο τη Δέλτα, και κατά 40% μικρότερη νοσηλεία, ενώ ο παράγοντας επαναλοίμωξης, υποεκτιμάται. Σήμερα διαθέτουμε 26 εμβόλια κατά του κορωνοϊού που έχουν εγκριθεί τουλάχιστον από έναν φορέα, 200 εμβόλια υπό ανάπτυξη και πολλές νέες θεραπείες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ