ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Προς επέκταση ο υποχρεωτικός εμβολιασμός - Τα δύο σενάρια που εξετάζονται

Κορωνοϊός: Προς επέκταση ο υποχρεωτικός εμβολιασμός - Τα δύο σενάρια που εξετάζονται
Οι ηλικιακές ομάδες επιβαρύνουν το ΕΣΥ και το ασφαλιστικό σύστημα στο «τραπέζι» για την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υπό εξέταση είναι η επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού, καθώς αποτελεί αντικείμενο συζήτησης τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης όσο και στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, μετά και το σφοδρό πανδημικό κύμα λόγω της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα.

Για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και για τις ηλικίες κάτω των 60 ετών μίλησε ανοιχτά το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ξεκαθαρίζοντας πως για την ώρα δεν υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση και «ούτε είμαστε κοντά στο να πάρουμε απόφαση».

«Η υποχρεωτικότητα είχε αποτέλεσμα, από τους 580.000 άνω των 60 που δεν είχαν κάνει πρώτη δόση σχεδόν οι 200.000 έχουν κλείσει ραντεβού, έχουν κάνει πρώτη δόση» σημείωσε, εξηγώντας πως στο «τραπέζι» βρίσκονται τα εξής δύο σενάρια:

Το πρώτο αφορά την έμμεση υποχρεωτικότητα που υπάρχει αναφορικά με την ισχύ του πιστοποιητικού κάνοντας λόγο για «σχεδόν ειλημμένη απόφαση», με τον υπουργό Υγείας να εκτιμά ότι θα επεκταθεί σε όλο τον πληθυσμό.

«Για να λογίζεσαι ως εμβολιασμένος, θα πρέπει να έχεις κάνει και την ενισχυτική δόση αν περάσει το επτάμηνο» εξήγησε.

Το δεύτερο αφορά, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, τις πληθυσμιακές ομάδες που επιβαρύνουν το σύστημα υγείας. Όπως διευκρίνισε «δε λειτουργούμε με γνώμονα κατηγορίες, με εξαίρεση τους υγειονομικούς, αλλά με βάση ηλικιακά κριτήρια».

Το ζήτημα επέκτασης των υποχρεωτικών εμβολιασμών δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, έχει δηλώσει πως πρόκειται για μία πρόταση που αξιολογείται, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση θα ξαναπάρει -αν χρειαστεί- δύσκολες αποφάσεις που έχουν πολιτικό κόστος.

Άλλωστε, για καθεστώς ομηρίας των εμβολιασμένων από τους ανεμβολίαστους έκανε λόγο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στoν ΑΝΤ1, σημειώνοντας πως η συζήτηση για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού είναι σε εξέλιξη.

«Η συζήτηση που γίνεται αυτή την στιγμή είναι ποιες ηλικιακές ομάδες επιβαρύνουν το ΕΣΥ και στο ασφαλιστικό σύστημα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπέρ της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε όλους τους ενήλικες έχει ταχθεί ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ