ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ανοίγουν τη Δευτέρα βρεφονηπιακοί σταθμοί και φροντιστήρια - «Γρίφος» τα σχολεία

Κορωνοϊός: Ανοίγουν τη Δευτέρα βρεφονηπιακοί σταθμοί και φροντιστήρια - «Γρίφος» τα σχολεία
Τα σενάρια για την επιστροφή στα θρανία INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Εν μέσω κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων και ενώ επικρατεί έντονος προβληματισμός σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων την επόμενη εβδομάδα, ξεκινούν από αύριο, Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου τη λειτουργία τους κανονικά οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, καθώς και τα φροντιστήρια.

Οι βρεφικοί, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, θα λειτουργήσουν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην υπ’ αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 81558/2021 (ΦΕΚ Β’ 6290/29-12-2021) ΚΥΑ για τα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από την Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 06:00».

Αρχή τη Δευτέρα κάνουν και τα φροντιστήρια, τα Κέντρα Ξένων γλωσσών και τα Κέντρα Μελέτης, με την Ομοσπονδία ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ), να προειδοποιεί πως το άνοιγμά τους συνιστά «υγειονομική βόμβα», αφού γίνεται «χωρίς καμιά οδηγία και καμιά πρόνοια».

«Αν συνυπολογίσει κανείς στους χώρους αυτούς και τα περιβόητα Κέντρα Μελέτης που λειτουργούν χωρίς θεσμικό πλαίσιο και δεν υπάγονται σε κανέναν εποπτικό φορέα, γίνεται φανερό ότι πρόκειται για μια υγειονομική βόμβα εκατοντάδων χιλιάδων διδασκόντων και διδασκόμενων που μπορεί να μεταδώσουν αστραπιαία τον ιό στην κοινότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία.

Η ΟΙΕΛΕ καλεί «άμεσα την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει μέτρα», επισημαίνοντας πως σε πολλούς από τους χώρους αυτούς, οι αίθουσες είναι μικρές, οι αναλογίες τ.μ. ανά εκπαιδευόμενο που τίθενται από το θεσμικό πλαίσιο δεν τηρούνται και υπάρχει συχνά το φαινόμενο των αδήλωτων τάξεων-εκπαιδευτικών-μαθητών που συνωστίζονται σε χώρους χωρίς καμιά διασφάλιση υγιεινής και ασφάλειας.

Παράλληλα απαιτεί δωρεάν μοριακά τεστ για όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές, ώστε να διευκολυνθεί η ακριβής ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, ενώ μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, ζητά την αναστολή του ανοίγματος των εκπαιδευτικών μονάδων.

Τα σενάρια για την επιστροφή στα θρανία

Την ίδια ώρα, βούληση της κυβέρνησης είναι η επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες να γίνει κανονικά στις 10 Ιανουαρίου και όχι αργότερα, ενώ το πιο πιθανό είναι να γίνουν κάποιες αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Το φλέγον ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων θα εξετάσει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα, οπότε και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Οι ειδικοί θα επανεξετάσουν τα πρωτόκολλα για το άνοιγμα των σχολείων με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα έχουν στα χέρια τους μέχρι εκείνη τη στιγμή, όπως ανέφερε σε σημερινή του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Στο τραπέζι των συζητήσεων σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN, βρίσκεται το ενδεχόμενο να επιστρέψουν όλοι οι μαθητές στα σχολεία αφού όμως πρώτα υποβληθούν σε rapid test αντί για self test για να υπάρξει ανίχνευση ασυμπτωματικών κρουσμάτων.

Στους κόλπους της επιτροπής των ειδικών συζητείται το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα εβδομαδιαία self test στα οποία υποβάλλονται οι μαθητές από δύο σε τρία.

Επίσης το ενδεχόμενο να αλλάξει το υγειονομικό πρωτόκολλο σύμφωνα με το οποίο για να κλείσει ένα τμήμα πρέπει να νοσεί με κορωνοϊό το 50 + 1% των μαθητών, παραμένει ανοιχτό με ορισμένου ειδικούς να υποστηρίζουν ότι πρέπει ο αριθμός αυτός να μειωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι θα είναι και η πρόταση να ανοίξουν τα σχολεία όχι στις 10 Ιανουαρίου αλλά στις 17 Ιανουαρίου, για να υπάρχει μια πιο καθαρή εικόνα για την πορεία της πανδημίας μετά τις γιορτές.

Το μέτρο στηρίζεται από ειδικούς ωστόσο φαίνεται πως για την ώρα απορρίπτεται από την κυβέρνηση.

Σκέψεις για τηλεκπαίδευση σε Πανεπιστήμια

Στους κόλπους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων διατυπώνεται επίσης η πρόταση επιστροφής της τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια εξαιτίας της μεγάλης κινητικότητας των φοιτητών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα περισσότερα κρούσματα της «Όμικρον» αφορούν σε νέους 18-34 ετών.

Επίσης υπάρχει και ένα σενάριο που προβλέπει ότι οι σχολές θα ανοίξουν αργότερα για να μην συμπέσουν με το άνοιγμα των σχολείων. Ωστόσο, τα ποσοστά εμβολιασμού στις ηλικίες των φοιτητών είναι πολύ υψηλά, οπότε το ενδεχόμενο τα Πανεπιστήμια να λειτουργήσουν κανονικά δεν πρέπει να αποκλειστεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ