ΕΛΛΑΔΑ

Δίκτυο Φροντίδας Υγείας για ασθενείς με κορωνοϊό από τους Ιατρικούς Συλλόγους Αθήνας - Πειραιά

Δίκτυο Φροντίδας Υγείας για ασθενείς με κορωνοϊό από τους Ιατρικούς Συλλόγους Αθήνας - Πειραιά
Ο πολίτης μπορεί να βρει ιατρό, εξειδικευμένο στην αντιμετώπιση της COVID-19 λοίμωξης ΙΝΤΙΜΕ

Ειδικό πρωτόκολλο το οποίο θα αφορά στη θεραπεία και παρακολούθηση ασθενών που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό και εμφανίζουν συμπτώματα long Covid, επεξεργάζεται ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας.

Στο συγκεκριμένο πρωτόκολλο απαιτείται συντονισμός πολλών ιατρικών ειδικοτήτων, καθώς ένας ασθενής που έχει βιώσει COVID, το πιο πιθανό είναι ότι θα χρειαστεί μεταξύ άλλων, νευρολόγο, πνευμονολόγο καρδιολόγο.

Την ίδια ώρα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αττικής και Πειραιά, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, συγκροτούν ένα ισχυρό δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, προκειμένου ο συμπολίτης μας που διαγιγνώσκεται θετικός, να μπορεί να βρει γιατρό, εξειδικευμένο στην αντιμετώπιση της λοίμωξης.

Οι τρεις Φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και το υπουργείο Υγείας και ενισχύουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που αποτελεί βασικό πυλώνα, στην μάχη κατά της πανδημίας.

Ειδικότερα, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής, http://isathens.melapus.com, που θα τεθεί σε λειτουργία, τα επόμενο 24ωρα, ο πολίτης μπορεί να βρει ιατρό, εξειδικευμένο στην αντιμετώπιση της COVID-19 λοίμωξης.

Μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει συμμετοχή, στο Δίκτυο περισσότεροι από 120 ιατροί από Αθήνα και Πειραιά, με τις ειδικότητες του παθολόγου, πνευμονολόγου, γενικού ιατρού και παιδιάτρου, οι οποίοι αναλαμβάνουν την άμεση και έγκαιρη διερεύνηση, παρακολούθηση και αντιμετώπιση ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος covid-19.

Πρόκειται για ένα Δίκτυο ιατρών της γειτονιάς, που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους, στους ασθενείς με Covid-19 λοίμωξη, με βάση τα αναθεωρημένα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία, παρουσίασαν χθες, σε Συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Ν. Πλατανησιώτης. Παρεμβάσεις έκαναν ο Γ. Γραμματέας ΠΦΥ του υπουργείου Υγείας Μ. Θεμιστοκλέους, ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γ. Παναγιωτακόπουλος, ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Γ. Σαρόγλου, ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΙΣΑ Φ. Πατσουράκος, ο Ταμίας Γ. Μαρίνος, το μέλος του Δ.Σ Τ. Χατζής, καθώς και άλλοι έγκριτοι επιστήμονες που συμμετέχουν στην σημαντική αυτή προσπάθεια.

Στο πλαίσιο της παρέμβασής του, ο Γ. Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, εξήρε την πρωτοβουλία του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής και επεσήμανε ότι θα υπάρξει διασύνδεση με την πλατφόρμα τηλεϊατρικής του υπουργείου Υγείας. Παράλληλα, ο κ. Θεμιστοκλέους απηύθυνε πρόσκληση στους γιατρούς της Αττικής να συμμετάσχουν στο κατ’ οίκον εμβολιασμό των πολιτών. Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γ. Παναγιωτακόπουλος, χαρακτήρισε άσκηση συνεργασίας, την εν λόγω πρωτοβουλία, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί και για την οικοδόμηση μιας ισχυρής Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας, στην «post covid» εποχή.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, αναφέρθηκε στην ανάγκη συσπείρωσης και στενής συνεργασίας μεταξύ του ιατρικού κόσμου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εμπλεκόμενων Φορέων, για την αναχαίτηση της πανδημίας.

Η ΠΦΥ ανάχωμα στην πανδημία και στήριγμα στο ΕΣΥ

«Η Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας, αποτελεί βασικό πυλώνα στην υγειονομική θωράκιση απέναντι στην πανδημία καθώς αποτελεί το ανάχωμα για να μην συρρέουν τα περιστατικά στα νοσοκομεία. Η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή παρακολούθηση του ασθενή κατά τα πρώτα κρίσιμα στάδια της λοίμωξης είναι καθοριστική για να αποτραπούν οι σοβαρές επιπλοκές. Οι ιατροί του Δικτύου θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στην άμεση παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με βάση τεκμηριωμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Στόχος μας είναι σε κάθε γωνιά του Λεκανοπεδίου, ο συμπολίτης μας που διαγιγνώσκεται θετικός να μπορεί να βρει γιατρό, ενημερωμένο για την αντιμετώπιση της λοίμωξης. Παράλληλα, συγκροτούμε Ομάδα Εργασίας για την ενημέρωση των συναδέλφων ιατρών που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας και συμμετέχουν στην προσπάθεια να θωρακίσουμε υγειονομικά την Αττική και να σώσουμε ανθρώπινες ζωές την κρίσιμη αυτή ώρα για την πατρίδα μας», τόνισε ο Γ. Πατούλης.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο

Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής, η πλατφόρμα, http://isathens.melapus.com είναι σχεδιασμένη ώστε να είναι εύχρηστη ακόμα και για τους πολίτες που δεν έχουν εξοικειωθεί με τις νέες τεχνολογίες, με απόλυτη ασφάλεια και ανωνυμία για τον χρήστη. Έτσι κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση είτε στον θεράποντα ιατρό του είτε, ελλείψει τούτου, να ενημερωθεί άμεσα για τους ιατρούς που βρίσκονται στη γειτονιά του και στους οποίους μπορεί να αποταθεί. Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιατροί θα παρέχουν υπηρεσίες, στο πλαίσιο της σύμβασής τους, οι δε πιστοποιημένοι ως ιδιώτες ιατροί. Η πλατφόρμα παρέχει τη δυνατότητα, πέραν της άυλης συνταγογράφησης, video κλήσης καθώς και δυνατότητα ηλεκτρονικής καταβολής της ιατρικής αμοιβής.

Οι ιατροί του Δικτύου θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στην άμεση παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με βάση τεκμηριωμένα πρωτόκολλα, για τα οποία θα υπάρξει σχετική ενημέρωση από την Επιστημονική Επιτροπή του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής, υπό την εποπτεία του καθηγητή Γ. Σαρόγλου. Η Ομάδα εργασίας του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής, θα αναλάβει την συνεχή επικοινωνία και ενημέρωση των ιατρών που συμμετέχουν ενώ παράλληλα τα συνεργεία της

Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ, εντείνουν τους διαγνωστικούς ελέγχους, στις γειτονιές της Αττικής.

Αλγόριθμος για ασθενείς με long Covid

Αναφορικά με το πρωτόκολλο για τους ασθενείς με συμπτώματα long Covid, τόσο ο κ. Σαρόγλου, όσο και ο κ. Πατσουράκος, αναφέρθηκαν στην ανάγκη για δημιουργία ενός αλγορίθμου, το οποίο θα ακολουθούν οι ασθενείς. Εάν μετά από ένα μήνα, εξακολουθούν και παραμένουν τα συμπτώματα σε έναν άνθρωπο που νόσησε, καθώς πολλοί φοβούνται για εκδήλωση μυοκαρδίτιδας, τότε θα πρέπει να γίνεται καρδιολογικός έλεγχος, triplex, ακτινογραφία θώρακος και αξονική τομογραφία, η οποία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε δύο με τρεις μήνες, επεσήμανε ο κ. Πατσουράκος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ